Липсата на работна ръка спъва бизнеса, вземат хора от Узбекистан

Въпреки скокът в строителството, никой не се отказва от инвестиция
24 авг 2022 21:45, Анисия Иванова
46
Липсата на работна ръка спъва бизнеса, вземат хора от Узбекистан
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основният проблем в страната ни е липсата на човешки ресурс. Това е изключително тежък проблем за всеки един бизнес в България. Ако нещо най-много спира навлизането на нови инвестиции тук, е липсата на работна ръка. Разбира се - административни тежести, корупционна среда и политическа обстановка могат да оказват влияние, но липсата на работна ръка е номер едно като причина за неслучване на някои инвестиции в България. Това каза Костадин Чуклев, управител на строителна компания, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Изключително трудно е да се справим с този проблем. В нашата фирма търсим варианти -  внесохме хора от Узбекистан, една група от 15-16 души. Сега планираме да внесем още поне толкова и този процес ще продължава. Трудовите навици на хората от Узбекистан позволяват да работят на открито тежка работа, което строителството го изисква. Турците също са много подходящи. Процедурите за допускането им до нашия пазар са едни и същи. Получаването на необходимите разрешителни отнема около 8 месеца. Това е дълъг период, процедурата трябва да се облекчи максимално, подчерта събеседникът.

"Основен приоритет на политиците е да намерят начин да решат проблема с работната ръка и да облекчат значително допускането до нашия трудов пазар на работници от трети страни”, каза гостът.

Що се отнася до динамиката при строителството на нови индустриални, търговски и административни обекти през първите осем месеца на 2022 г. в сравнение с предишни години Чуклев посочи, че нещата вървят в определен порядък с планирани инвестиции и няма съществен бум или спад.

"С изключение на ритейл парковете, които са нова тенденция, която навлиза много мощно на пазара, не виждам други драстични отклонения”.

Нашите клиенти са 100% частни компании, не работим с държавата и политическата ситуация в страната не ни се отразява. Може би при колегите, които работят с държавата, се отразява много сериозно.

"При всички положения, ако има стабилно правителство, което е прозападно ориентирано, за България и за бизнеса в страната ни ще е по-добре”.

Запитан дали има свиване на маржовете на печалба в строителния бизнес, Чуклев каза, че през втората година на пандемията печалбата не само се е свила, дори се е унищожила.

"В момента не е така, защото променихме договорите, а инвеститорите също проявиха нужното разбиране и се съобразиха със ситуацията. Те възприеха новите ни договори, в които цените не са фиксирани”.    

Цените в сектора се вдигнаха много. Имахме подписан преди две години договор за строеж на склад, чийто втори етап не се стартира тогава. Наскоро актуализирахме офертата към днешна дата и увеличението спрямо преди две години е повече от 40%.

"Това е сериозно увеличение, аз самият се учудих, че е толкова много. Цените се вдигат, но не виждам някой да се е отказал от инвестицията. Цените се вдигат за всички", добави строителят.

Регистрира ли се вече спад в цените на строителните материали?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най накрая си дойдохме на думата - човешкият ресурс. За това бяхме нужни на Европа. Да не мислите, че и трябвахме за нещо друго?
20
0
 
35
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Няма работодатели дето искат да плащат нормални заплати. При тези цени това е 2000 + нето.И не приказвайте глупости, а вижте заплатите на час у нас и в Еврозоната. Даже бягащите от война украинци не ви се връзват на глупостите.
19
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма липса на работна ръка, а има ниско заплащане и никой не се хваща ангария!
18
0
 
26
 
! Отговори
Ужасно е в БГ преди 1 година
Аз работя на две работи и пак едвам връзвам двата края.
17
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма липса на работна ръка! Има липса на желание за плащане на добри заплати от нашите бизнесмени.А това неминуемо води и до края на бизнесите им.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Млад учител Бате, от органична химия разбираш ли? Туй-онуй можеш ли да правиш
15
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те нашите така наречени бизнесмени ако продължават да се държат като едновремешни робовладелци няма да има никой да им работи след година две ..
14
0
 
52
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Българите бягат. Ромите бягат. Турците бягат. Афганистанците бягат. Сирийците бягат. Украинците бягат. Обаче проблемът бил в работниците, а не в работодателите.
13
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една месечна минимална заплата трябва да бъде най малко 1200 лева - ЧИСТИ. Гледам обявите повечето са в стил - да имаш опит, да си отговорен да вършиш съвестно работа да имаш изрядни документи и заплата 900 или 1000 лева БРУТО - 700 - 800 лева ЧИСТИ. Това е абсурдно.
12
1
 
41
 
! Отговори
Млад учител преди 1 година
Аз завърших за учител по химия. Явявам се на интервю в една столична гимназия, в джобс бг пише - брутна заплата от 1900 лв. На интервюто ми казаха - ам, вижте, с удръжките, чисто 800 лв. Ххахахахахахахах! *** луди ли сте?!
11
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работодателите много злоупотребяват с работниците и служителите. Масово не се спазват клаузите на трудовия договор. Нарушава се закона. Допълнителен труд без заплащане. Пришпорване. Мъмрене. Дори и незаконно уволнение!
10
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът не е в липсата на работна ръка. Проблемът е че заплатите са смешни.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да вдигат заплатите, като могат да внесат малко гастарбайтери от Африка и да сринат цената на труда в България. Българинът ще работи, защото ще го заплашват с чужденеца отвън. Ако внесат 200-300 хиляди чужденци и българинът ги види да се скитат безработни и гладни, ще работи и няма да иска повече пари. Ще ги внесат само за плашене и за пример за безработица за българина.
8
0
 
38
 
! Отговори
ЧуклеФ, уточнявай преди 1 година
че търсиш ЕВТИНА работна ръка, а не че липсват работници. Не плащате,мошеници, това е проблема!
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че щом един германец е 10 пъти по-производителен от българина - внасяме един германец, плащаме му колкото на 8 българи, слагаме 2 заплати в нашия джоб и работата е заспала! Или няма да стане така?
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът ще бъде господар и началник. Ще внасяме гастарбайтери от Африка и Азия. Ще станем мултикултурна държава. С чернокожи, жълтокожи ще живеем заедно в мир. Бизнесът ни създава това бъдеще. Мултикулти.
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не останаха шарани, рибарите гладни
4
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пък, липсвала работна ръка? Че плащайте стабилно, да дойдат германци и англичани да ви работят? Или те като чуят 700 лева и питат дали това е надника за деня?
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'В нашата фирма търсим варианти - внесохме хора от Узбекистан, една група от 15-16 души.' --- там на кило ли ги продават, че ги внасяте като кашони с фурми?
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германците са най-производителни. Един германец имал производителност на 10 българи, каза Васил Велев. Защо вземат от по-непроизводителни икономики и още по-непроизводителни работници/ Колко е производителността на един узбекистанец? Васил Велев да каже. Ще ни напълнят с чужденци като Запада и САЩ. Бизнесът ще донесе проблеми от етнически характер на държавата и народа.