Тапи на границата за Одрин, живи вериги, заплахи с нож...

Пик на българските туристи в града
29 авг 2022 08:44, Нели Христова
133
Тапи на границата за Одрин, живи вериги, заплахи с нож...
Снимка: БГНЕС

Улиците и търговските алеи на северозападния турски град Одрин са пълни с посетители от другата страна на границата, месец след като влезе в сила регламент, позволяващ на българските граждани да влизат без паспорт. Това се казва в репортаж на „Дейли сабах“. Но многото клиенти за одринските търговци означава и множество автобуси по границата с Турция. А това доведе до проблеми.

Родни екскурзианти блокираха с жива верига автобуси от южната ни съседка, отнели им предимство за преминаване през митница. Стигнало се до размахване на ножове и остри пререкания пред погледите на безучастни полицаи и митничари от двете страни.

По думите на очевидци, въпреки молбите им към българските власти на границата, никой не е взел мерки, още преди спречкването.

Още по темата

След като родните туристи направили жива верига, пътник от турски автобус слязъл и ги заплашил с нож, разказват още българите.

„Тенденцията беше българските автобуси да бъдат отбивани встрани, тъй като турските автобуси превозват гастарбайтери за Германия и вървяха в колона, успоредно един до друг. Всички наши автобуси бяха отбивани встрани. Агресивно беше поведението не само на шофьорите, но и на пътниците”, разказа участничка в ситуацията на границата.

Известни като чести посетители на Одрин, туристите и купувачите от България се отправят през границата почти всеки ден, за да задоволят много от своите нужди и да се възползват от конкурентните цени и висококачествените стоки на Турция.

Пристиганията достигнаха своя пик, след като на 27 август в Държавен вестник бе публикувано постановление, според което посетителите от България са получили разрешение да посещават Турция с личните си карти. Регламентът изглежда е добавил нов тласък на Одрин, тъй като през уикенда пристигащите от България през граничните пунктове Капъкуле и Хамзабейли започнаха да надхвърлят 20 000 души, заяви председателят на търговско-промишлената палата в града.

„През уикенда максималните ни стойности се колебаеха между 12 000 и 16 000 души. Сега виждаме 20 000. Това има сериозен принос за икономиката на града“, заяви ръководителят на Търговско-промишлената камара на Одрин Реджеп Зипкюнкурт пред информационната агенция „Демирьорен“.

Тази цифра вероятно ще се увеличи още повече през следващите дни, добави той.

Защото нашите гранични пунктове са сериозно претъпкани. Имаме емигранти, които влизат и излизат. С облекчаването на пропускателния режим, което се очаква през следващите дни, ще изпитаме значително увеличение на гостите от България“, отбеляза той.

Зипкюнкурт каза още, че с последния регламент освен пристигащите от близките райони, набират скорост и пристигащите от Черноморския регион и вътрешността на страната. „Като цяло имаше входен маршрут от около 180 километра, сега това нарасна до 350-400 километра“, добави той.

Очаква се броят на българските туристи, пристигащи в Одрин на пазар, да се увеличи с поне 30% в сравнение с предходните години, каза Зипкюнкурт. „Заедно с влизанията с документи за самоличност броят на пристигащите български туристи ще надхвърли 3 милиона до края на годината“.

Местният търговец Мехмет Демир също подчерта увеличаването на мобилността в града.

"През последните две-три седмици има много хора, които идват от България с лични карти", каза Демир и изрази очаквания за още по-голямо увеличение през следващите седмици.

Айсел Дурсун, българска гражданка от турски произход, е влязла в Турция с лична карта заедно със съпруга си Хасан Дурсун.

„Дойдохме много удобно. Призовавам българските граждани да излязат и да дойдат. Тук всичко е много качествено и евтино“, казва Дурсун пред агенция „Демирьорен“.

„За нас е евтино и удобно. Тук си купуваме обувки, пазаруваме за къщата. Купуваме всичко“, каза друг български гражданин, Мустафа Митков.

„Това ни спестява пари, сега е по-лесно да дойдеш в Турция“/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо на почивчица в Александрополис, после през мола в Одрин и прибиранка. Не само, че ти излиза с ХИЛЯДИ левове по-евтино, ами обсулжването е по-добро, стотките са по-добри, отношението е по-добро ...
103
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има много корупция ... мнооого! Нищо не е мръднало от 95-а насам, просот се научиха, да са по-тихи и лукави.
102
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Като сме продажници-ще ходим да си даваме парите на турците и да движим тяхното производство и икономика! Не ни харесва истината,но това е!" - И какво искаш АЗ да направя? Да давам пари на някоя милионерче, дето с ехидна усмивка казва, да не го питаме за първия му милион, а после получаваме смъртни заплахи по телефона? Или да ям храна, кояот е значително по-лоша. Толкова е лоша, че в лабораторията отказват да ми я тестват ... имало "проблеми после". Не те виждам, да вдигаш революция ...
101
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Мда - Последната ми разходка до "битака", ми отне общо 6 часа, но ми спести около 750 лева и това е, като сметна разходите за гориво, храна и прочие. Два-три пъти в година ходим така и пести по 700-1000 лева от някой неща. Сега, ако за теб сме ниско паднали, да си жив и здрав. Не всикчи изкарваме по 5000+ лева на човек на месец.
100
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мда 100 - Абе съспали, ама българите масово ще спестят пари, дори и да имат, за нещо по-евтино, по-лъсаво, по-достъпно, направено по неетичен начин, а после ще се оплакват. А като някой ни каже, че сами си го натресохме и продължаваме, почвем да се извъртаме и да казваме, че ония е лош човек и лъжец, а ние сме жертвички ... Все жертви. Даже и за "робставта" все се приказва. То не било гръцко, турско, немско, руско, американско ... И като се каже това и никакви усилия не се полагат.
99
22
 
13
 
! Отговори
До Мда преди 1 година
Ти сериозно ли си паднал толкова ниско да висиш часове на граница за да влезеш в битак и да си купиш кашкавал на открито? Ходил съм и в Чорлу и в Истанбул ,но Одрин с битака си е мизерия. Там само *** би си купил храна. То затова и е пълно с български турци с биташки дрехи.
98
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 86 - Братовче ми нямаше да е сред живите, ако лекарствата в Труция не бяха 4-5 пъти по-евтини ... Или искаш да ми кажеш, че трябва да "захранвам" няколко мутри в България, на цената на живота на семейстовто си? Много говорим за "родолюбие" и "предателство", ама като някой протегне ръка и помоли за помощ, гледате да го наритате набързо-набързо, че иначе цялават ви двулична идеология изгаря и ставате толккова смешни, че дори и в собствените си очи, сте неспособни да оправдаете глупостта си.
97
6
 
23
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Не разбирам патриотарските напъни на много от пишещите. Ми ***.йте патриотично тогава скапани храни и откровени отрови, за това ли иде реч?Има ли някой, който да аргументирано да твърди, че техните храни не са по-добри от нашите?!Не коментираме цени, макар, че и да това става въпрос!Истината е - влязоха големите вериги и съсипаха занаятчийството и земеделието..Останали са огризки, които трябва да продават изключително скъпо, за да оцелеят. И трябва да си доста заможен,за купуваш качество тук
96
3
 
36
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
До Това е === И ти понеже не си продажник, а патриот и затова ще предпочетеш български кашкавал за 20 лева, вместо турски за 10 :)))) И не ЕС е унищожило селското стопанство, точно обратното. Унищожи го алчния бай гaньовски манталитет. Ако ЕС спрат дотациите точно за селското стопанство съвсем ще я закъсаме. Защо тук всяка селскостопанска продукция е по-скъпа? Нима торовете в Турция и Гърция са по-евтини? Не. Просто Ганьовеца иска с 1 удар милионер да стане и джип да кара и млада мома в нея :))
95
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Размахай нож на американо-мексинаската граница ... виж какво ще стане ...
94
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако гърците бяха устискали придобивките си от първата световна, сега щяхме да имаме много комфортен буфер. Само че тогава ние сме подкрепяли кемалистите, та дано в предоговарянето си вземем пак Беломорието.....мани, мани голямо кубче на Рубик е живота.
93
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Селяните напират към Турчландия като Сюлейман паша на Шипка..........Като изкязат България да затвори границата за турци и никой да не идва от тая МИРИЗЛИВА територия.
92
21
 
14
 
! Отговори
Това е преди 1 година
Като сме продажници-ще ходим да си даваме парите на турците и да движим тяхното производство и икономика! Не ни харесва истината,но това е! унищожиха ни селското стопанство тия от ЕС, леката промишленост-парфюмерия, текстил и т.н.,селско стопанство, зеленчукопроизводство-и сега пишман патриоти се репчат-бъдете българи,купувайте българско/само че то го няма/. И трябва да признаем-ние сами сме си виноновни,*** сме, и то жалки предателски ***!
91
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, как няма да направят жива верига! Ние винаги сме най-важните и отиваме да харчим пари, а гастарбайтерите, че се прибират дома, майната им!... Копейкин тряа веднага да се яви на границата и да се скара на поробителите!
90
1
 
14
 
! Отговори
тапи и вериги преди 1 година
Турист е ако има поне една нощувка в хотел.
89
3
 
12
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Анонимен, Много си прав, приятелю, така е навсякъде където не е командвал руснак и не е имало комунизъм. Както и там където са се отървали от тая чума и вече не искат и да чуят за тях.
88
12
 
8
 
! Отговори
Гербер преди 1 година
МАЙКА ТУРЦИЯ! ГЕРБ ПОБЕДА!
87
8
 
4
 
! Отговори
раята преди 1 година
е много проста кому грез дея търсите у турция циганясали полубългари от полупрезидентска република
86
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бенелюкс ако граничеше с Турция,отношенията щяха да са като Бенелюкс и останалите съседи,т.е идилия,защото едно от най-важните им приоритети са да си в перфектни отношения със съседите .Отдавна Бенелюкс са осъзнали,че държавите им не са самотни острови и трябва да търгуват заедно и да си помагат .
85
4
 
6
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 1 година
Неслучайно като бях на власт Ердоган го наричах аго (в превод от турски господарю) да му стане драго! ГЕРБ И АЛЛАХ ПОБЕЖДАВАТ!