Българи масово пазаруват в Одрин, хиляди нашенци там през уикенда

Ердоган им разреши да пътуват само с лични карти
28 авг 2022 15:17, Петя Славова
68
Българи масово пазаруват в Одрин, хиляди нашенци там през уикенда
Снимка: БГНЕС

Значително е нараснал броят на българските граждани, посещаващи Одрин през уикендите, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган разреши на българите да пътуват в Турция само с лични карти.

"По около 20 хиляди български туристи посещават Одрин в почивните дни. Преди публикуването на президентския указ броят им варираше между 12 и 16 хиляди седмично. Те допринасят в голяма степен за развитието на града от икономическа гледна точка". Това заяви председателят на търговско-промишлената палата в града Реджеп Зъпкънкурт пред журналисти.

Увеличен е и броят на еднодневните туристи, които идват сутрин в града за покупки и се връщат вечерта.

Българите харчат средно между 100 и 150 евро на човек за покупки и храна в града. Пълнят пазарските чанти с хранителни продукти, хигиенни артикули. По пазарите звучи само българска реч, тъй като местните търговци са понаучили български изрази.

"Добре че са българите, ако не са те, ще бъдем много зле. В същото време и комшиите са много доволни, казват, че пазаруването при нас им излиза по-евтино заради поевтиняването на турската лира. И ние сме доволни, защото станаха спасителен пояс за търговията", разказва Мухаррем Гюнеш, продавач на петъчния пазар Улус, цитиран от БТА.

Очакванията се, когато отмине потокът от гастарбайтери, заради които задръстванията по границите са огромни, още повече българи да ходят на пазар в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: одринбългарипокупки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
преди 1 година
Пазарувайте където ви е евтино и изгодно! Хубаво е хем екскурзия, хем шопинг, хем по евтино, хем бягане от стреса! Не обръщайте внимание на снобите!
50
0
 
6
 
! Отговори
Нурджан преди 1 година
Отдавна забравих за нашите магазини в Булгария,там има всичко и на много ниски цени.Освен храна сме взимали и дрехи,мебели,строителни материали и то на три пъти по евтино от родината,тук всичко е сбъркано,въобще не искам и да си помисля вече да пазарувам тук
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не,комшиите знаят как да печелят-гледат те в очите,предразполагат те,стараят се,правят големи отстъпки.Там с 500лв.може да си купиш всичко плюс гориво за един месец,а при нас сухо бръснене-работим.само за храна и сметки това е.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 45, лелелелелелеле! Не знам какви въпроси му задаваш, но си плачевно неграмотен :) Поне с това "нормалните" хора са по-добри от теб. Молба за увеличение на заплатата как пишеш ми е интересно ;)
47
5
 
0
 
! Отговори
Шукри ходжа преди 1 година
Идват си с вазелина комшите
46
2
 
11
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Нормално, българите обичаме да си пазаруваме от нашите градове - Солун, Кавала, Босилеград, Пирот и т.н., пък макар и под чужд флаг.
45
1
 
4
 
! Отговори
Albi преди 1 година
До 39.Какво разбираш под нормален?Тези които не изкарват големите пари ненормални ли са?
44
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В турция се ходи с почти празен резервоар, зареждаш до горе, пазаруваш продукти за един месец с дебитна карта и спестяваш една трета от доходите си.
43
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 39 Сигурно си някой цайсат прегърбен пъпчивец,който всеки ден е ял бой в училище и сега избиваш комплекси. И сега ще почнеш да ни обясняваш как всеки ден взимаш минимум по 10 бона,работиш от хавайте и си много зает да си караш бентлито. Обаче в същото време факта,че се ровиш в разни сайтове да спамиш колко си велик показва всъщност каква мижитурка си,която страда от липса на внимание
42
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 39. Задавам си въпроса: Ти със какво смяташ че си нещо повече и по човек от "треторазрядния" бачкатор? Това са хора които с достоиния си труд си изкарват хляба. Кои те излъга че ти си по достоен или нещо повече от тях. Само питам да ме светнеш!
41
1
 
14
 
! Отговори
Хахах до 39 преди 1 година
Много си се изхвърлил, братчет. Бачкатори в склад с 3-к., та човек да помисли, че вземаш поне 10 пъти повече. Я виж новите брошурки на помиярските. вериги и гледай да не пропуснеш некоя прИмоцийка., на цена поне 2 пъти повече и с по-долно качество, отколкото в държавите, от които ни налазиха. *** ние ти верваме, да знаеш де.
40
4
 
25
 
! Отговори
ескимос преди 1 година
И с гърци е пълно, не само с нашенци. Стоките са 2-10 пъти по-евтини, при това в Одрин, където са надути заради голямото пазаруване. Във вътрешността на страната е още по-евтино. Но сега не е за ходене, заради гастарбайтерите по границата. Харесва ми там и за разходка, чудесна кухня, забележителности, много млади хора, много усмихнати, ведри и учтиви...
39
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ходиш да правиш оборот на поробителя ни е въпрос на възпитание и тези, които го правят не уважават себе си
38
23
 
18
 
! Отговори
IQ 55 преди 1 година
Какво му е евтиното? Ще дам аз 300 лева за гориво да ходя до Турция, да се убия от път в тая жега, да загубя цял ден в трафика и накрая да си купя някакви неща които ги има и супермаркета дето ми е на 10 минути от къщи. Много евтино, няма що.
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дали са българи? Да не се окаже нещо друго.....
36
53
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Одрин ходят предимно треторазрядни бачкатори с таван 3-4к заплата в някой склад. Нормален човек няма какво да търси там.
35
1
 
36
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Който може ще ходи. Не да си дава човек парите на алчните търговци, а насреща все по-ниско качество,че и отношение никакво. Длъжен си да им правиш оборота и да търпиш намусени продавачки и фасони всякакви.Яд ги е сега няма кой да им пълни гушите. Вярно, някои неща трябва всеки ден да се купуват от близкия магазин, но което може от чужбина. Да се научат най-сетне как се прави бизнес.
34
3
 
31
 
! Отговори
ам'чи тъй де преди 1 година
Ако си на 20-30 километра от там, както и да е, иначе файда ЙОК!
33
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си екскурзиите в първите години на демокрацията.Българите купуваха евтини хранителни продукти продаваха ги в Одрин и си купуваха...злато О,времена,о,нрави
32
7
 
6
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
И Азис ще ходя ама в Истанбул. след 2 седмици си идвам в България и заминавам да пазарувам директно заради ефтината лира