Първият учебен ден излиза с 20% по-скъпо, 40% ръст при тетрадките

Около 200 лева струват учебниците за по-големите ученици
50
Първият учебен ден излиза с 20% по-скъпо, 40% ръст при тетрадките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тази година първият учебен ден ще бъде по-скъп, показва сметката. Родители и търговци изчисляват, че разходите за подготовка на учениците са с около 20 на 100 повече спрямо миналата година. Най-голям е ръстът в цените на тетрадките и канцеларските пособия, информира Нова телевизия.

Най-голям разход традиционно са учебниците и учебните помагала. За учениците от 1 до 7 клас учебниците са безплатни. За помагала обаче ще трябва да се отделят между 70 и 100 лева, изчисляват търговци. Родителите на по-големи деца ще трябва да дадат пари и за самите учебници - т.е. още около 200 лева от бюджета. Вторият по големина разход това е раницата като цените варират в зависимост от марката и модела - най-евтините започват от 50 лева, а най-скъпите достигат 300 лева.

Антикварните книжарници регистрират бум в търсенето на вече използвани пособия.

„Учебниците станаха толкова скъпи, че предпочитат втора употреба. Да са 2-3-5 лева надолу. Тази година виждам, че учебниците са повишени с 3,4 до 5 лева на бройка. Дори се случва да се запази седмица до 10 дни от даден родител и го изчаквам да си получи заплата”, разказва Маргарита Лозева.

Да търси учебници за десети клас идва и Радина.

„Първа ръка не мисля, че са ми необходими. И заради цената”, казва тя.

Освен учебници, ученичката е решила да не купува друго преди 15 септември.

За тези обаче, които ще правят пълен пазар за ученика, сметката ще излезе по-висока отпреди - дори само за най-необходимото, казват търговци.

„Ако миналата година примерно е било 100-120 лева, тази година под 150 лева няма как”, казва Иван Георгиев.
Като в тази сума не се включват учебниците и помагалата.

 „Може би 30 до 40% е при тетрадките. При раниците също има покачване, но не е чак толкова голямо. Почти всички стоки, които идват, нови доставки са с нови цени”, казва Георгиев.

Така най-евтина тетрадка от 20 листа вече е с цена от около 80 ст., вместо досегашните 60. Блокчета за рисуване скачат от 60 ст. на 1 лв. А раница, която миналата година е струвала 80 лв., сега е с етикет от 120 лв.

Вносители обясняват покачването на цените с повишените разходи за производство и транспорт.

„В последната една година в канцеларските материали и особено тетрадките има сериозна промяна, която се дължи именно на цената на хартията, която в световен мащаб е доста по-скъпа. Около 20% е горната граница на цената на тетрадките”, обясни Кристина Георгиева.

Цените обаче няма да се покачват изкуствено до 15 септември, уверяват експертите.

„Ще се задържат в тези нива, тъй като през последния един месец има затишие и очаквам до края на кампанията - октомври, ноември, да няма повече увеличения”, заяви Кристина Георгиева.

За поредна година книжарниците отчитат превес на онлайн продажбите в сравнение с физическите магазини.
Търговците очакват най-големият бум в пазаруването да бъде в дните преди 15 септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Ако отворим в българия частни училища в които всички ученици да са без маски ще ги кръстим "Училища на Здравето"! Ще ги възпитаваме на род за да има просветен български народ.
42
0
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
В българия трябва да бъдат отворени частни училища без маски!
41
0
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Махайте маските от лицата на децата, за да дишат чист въздух и да са здрави!
40
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 1 година
Хак да ви е ша прайте деца а , плащайте да ви дойде сега акъла.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема в бг образованието е че учителя диктува 40 минути а учениците не научават нищо в час.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще взимат листовете и ще късат децата за преписване.В науката е възприето да се цитира.Без цитат не се приема научен труд.Тези деца НЕ пеписват те от малки се учат да Цитират.Именно те трябва да се насърчават а не гадните комунистически зубъри както беше преди.
37
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 32 преди 1 година
*** Ханс- цените на горивата падат в световен мащаб. ПП нямат нищо общо. Да не говорим, че горивата се държат от хора на Борисов и докато някой не го приключи тоя крадец нищо няма да се промени.
36
1
 
3
 
! Отговори
До А преди 1 година
Кои са "тия" учители. Аз съм много доволна от учителката на сина ми. Изключително добър педагог и учител.В първи клас решава задачи, които аз решавах в 4-ти.
35
1
 
1
 
! Отговори
бушмен назиров преди 1 година
Ще компенсирам процентите от заплатите на персонала, т.е няма да чистят и подобието на тоалетна без вода, хехехех
34
6
 
6
 
! Отговори
А преди 1 година
Сега ще видят родителите, колко ще им струват часовете на тия учители, които от нищо не разбират и си уплътняват часовете с рязане и лепене.
33
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Гледам, европеидните про'ста'ци отдолу, пак хвърлят вината на ПП. Прав беше Тиквата, като ВИ каза' че сте про'сти и още много заслужавате да бъдете мачкави.
32
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
То и без това има все по-мялко деця. Няма да повлияе съществено на отчитането на инфлацията.
31
2
 
1
 
! Отговори
Голяма спекула ! преди 1 година
То във един камион се вози само една раница ! Ако на един камион курса е струвсл 100 лв а сега е 300 ,като разделим 100 раници на 1000 ще получим 0,и нещо като разделим 1000 на 300 ще пучим пак нула цяло и нещо къде са тези десетки левове увеличение--- номера е ,че сега директно ди минахме към еврото и като бъде прието няма да има никаква разлика !!! Цените ще растат докато стигнат европейските ,а отгоре ще ни баламосват !
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е бензина да пада и газа ще падне скоро, все пак преди 2 седмици подмяната паднаха от власт. Няма ли ги комисионерите на газ и бензин и цените започват да връщат.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото цените падат на горивата. Дизела юли месец беше 3.58, а сега е 3.20. От две седмици цените и на бензина са по-ниски. Чудо, направо 3.14 беше вчера бензина , а преди месец беше 3.40 стигнал.
28
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Абе я... една шопска наденица за русофилите!
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов . . .Нямало ги отдавна от 3 август , било отдавна. Ами той Бориосв го няма още от април 2021 година. Година и половина го няма, но само той им е в устата и на кирчовци и на комунистката корнела, която била промяната . 30 години в парламента и Кирчо вика, тя е добър предвидим партньор за нас.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой подари Нефтохима на руснаците. Не беше ли любимеца на протестърите, техния гуру Иван Костов с неговата приватизаторка Корнелия Нинова.
25
5
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Кирчо и Кокорчо ги няма отдавна, защо не падат цените с 40%?? Кремълските джуджета в служебното правителство какво правят?
24
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов . . .И какво направиха от правителството на Кирил Петков и Асен Василев. Отидоха в Брюксел и казаха, ако не не направите изключение да получаваме петрол от Русия до 2024 година, ще наложим вето на санкциите. Спите ли или нарочно се правите на заспали.

Спонсорирани публикации