Първият учебен ден излиза с 20% по-скъпо, 40% ръст при тетрадките

Около 200 лева струват учебниците за по-големите ученици
50
Първият учебен ден излиза с 20% по-скъпо, 40% ръст при тетрадките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тази година първият учебен ден ще бъде по-скъп, показва сметката. Родители и търговци изчисляват, че разходите за подготовка на учениците са с около 20 на 100 повече спрямо миналата година. Най-голям е ръстът в цените на тетрадките и канцеларските пособия, информира Нова телевизия.

Най-голям разход традиционно са учебниците и учебните помагала. За учениците от 1 до 7 клас учебниците са безплатни. За помагала обаче ще трябва да се отделят между 70 и 100 лева, изчисляват търговци. Родителите на по-големи деца ще трябва да дадат пари и за самите учебници - т.е. още около 200 лева от бюджета. Вторият по големина разход това е раницата като цените варират в зависимост от марката и модела - най-евтините започват от 50 лева, а най-скъпите достигат 300 лева.

Антикварните книжарници регистрират бум в търсенето на вече използвани пособия.

„Учебниците станаха толкова скъпи, че предпочитат втора употреба. Да са 2-3-5 лева надолу. Тази година виждам, че учебниците са повишени с 3,4 до 5 лева на бройка. Дори се случва да се запази седмица до 10 дни от даден родител и го изчаквам да си получи заплата”, разказва Маргарита Лозева.

Да търси учебници за десети клас идва и Радина.

„Първа ръка не мисля, че са ми необходими. И заради цената”, казва тя.

Освен учебници, ученичката е решила да не купува друго преди 15 септември.

За тези обаче, които ще правят пълен пазар за ученика, сметката ще излезе по-висока отпреди - дори само за най-необходимото, казват търговци.

„Ако миналата година примерно е било 100-120 лева, тази година под 150 лева няма как”, казва Иван Георгиев.
Като в тази сума не се включват учебниците и помагалата.

 „Може би 30 до 40% е при тетрадките. При раниците също има покачване, но не е чак толкова голямо. Почти всички стоки, които идват, нови доставки са с нови цени”, казва Георгиев.

Така най-евтина тетрадка от 20 листа вече е с цена от около 80 ст., вместо досегашните 60. Блокчета за рисуване скачат от 60 ст. на 1 лв. А раница, която миналата година е струвала 80 лв., сега е с етикет от 120 лв.

Вносители обясняват покачването на цените с повишените разходи за производство и транспорт.

„В последната една година в канцеларските материали и особено тетрадките има сериозна промяна, която се дължи именно на цената на хартията, която в световен мащаб е доста по-скъпа. Около 20% е горната граница на цената на тетрадките”, обясни Кристина Георгиева.

Цените обаче няма да се покачват изкуствено до 15 септември, уверяват експертите.

„Ще се задържат в тези нива, тъй като през последния един месец има затишие и очаквам до края на кампанията - октомври, ноември, да няма повече увеличения”, заяви Кристина Георгиева.

За поредна година книжарниците отчитат превес на онлайн продажбите в сравнение с физическите магазини.
Търговците очакват най-големият бум в пазаруването да бъде в дните преди 15 септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този от Боец, не го ли караха специално в София с жена му от Видинската болница, заради ковид. Борисов неради да пратели специално за него и жена му линейки, че били ВИП протестъри. Повече никога Борисов , Кирчо, Корнелия и Ристе
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тетрадка с 40 % ами раницата с колко а помагалата а транспорта а учебниците а дрехите децата растат това вашето е бакалска сметка
21
6
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Крадат ни 1 лев руснаците от Лукойл!
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подмяната ни съсипаха за няма и година. Платените от боец при 2 лева цени на бензина , правеха бкоди на пътища. При 3.50 не гъкнаха. Мая докато бяха БКП, ДБ и ПП и тя си почиваше, сега се сетила, че Добрев от 6 месеца говори , че ни крадат с 1 лев на литър и тя се сетила, че било така .
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Платените Протъстъри се видя , че една година спаха, докато цената на горива , храни и газ рязко се увеличаваше. 10 ПЪТИ скочи цената на газа. 1000% инфлация, обаче те решиха да си правят нов катун за да не сме получавали по-евтин газ от русия. Защо не протестират, че получаваме петрол от русия и то със специално искане от ЕС , да не ограничаваме вноса на петрол от там.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква е тая гнусна снимка?
17
2
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Бягай оттук с тея безплатни стоматологични прегледи в училищата. Съсипаха ми зъбите едни дебели стоматоложки тройкаджийки. Благодаря на Бога, че в момента имаме модерни клиники.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Продължаваме Поскъпването 40% увеличение е едно нищо. Те само за месец с толкова увеличиха парното, с 60% водата, храните с 80%.
15
2
 
4
 
! Отговори
Пестицид преди 1 година
Пестицидите водят до автоимунни заболявания,скопиха ви българи особено психични отклонения,само къде наркотици не продават законно в някои магазини иначе всичко е позволено.
14
4
 
4
 
! Отговори
Илчо преди 1 година
Има литература за пестицидите вземете се поинтересуваите какво ядете и с какво ви хранят,коя година са създадени от кои,незнам защо в училище не учат за пестицидите.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в България беше безплатно - и образование и здравеопазване. В училище имаше профилактични медицински и стоматологични прегледи,облъчвания с кварцови лампи и т.н. Същото беше и по предприятията и учрежденията. Затова хората бяха здрави,тогава се бореха с причините,а не с последствията на заболяванията!
12
3
 
7
 
! Отговори
Гелзенкирхен преди 1 година
Българи вия къде си мислите,че отидоха пестицидите от турция,наядохтели се налъхахте ли се с ,пестицидите променят патологията структурата на днк-то генома,напримерно като рак репродоктивни проблеми,психични проблеми,българина не гледа качеството гледа кое колко струва,може да струва 1 лев и да му го продават за 25 лева,и умната не русата.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"В Англия всичко е безплатно" ...... При нас изглежда образованието е по-качествено, затова не е безплатно.
10
2
 
8
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Е то беше ясно. Сега ако не ги одерат родителите, кога? То в България всеки знае, който е правил деца да е мислил.Такова е мисленето.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Англия всичко е безплатно - тетрадки, учебници, родителите купуват единствено униформи, екипи за физическо и чанти, които по традиция са на цени под 40 паунда
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храната поне с 30% по-скъпа, учебният ден с 20% по-скъп, за горивата да не говорим. Как я изчисляват тази 15% инфлация, не е ясно.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СПОКОЙНО БЕ, СРАВНЕТЕ ГИ СЪС 1967 ГОДИНА И ЩЕ ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЪЩИТЕ !!! ЗНАЧИ НАПРЕДЪК НЯМА !!! А СЕ ХВАЛЯТ, ЧЕ СА МНОГО НАПРЕД !!!
6
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5. Да, щото при Копейкин ще забранят образованието и тетрадки няма да ви трябват. Ще се реши проблемът. Само "патриотични" стихчета ще наизустявате и песнички в прослава на Путин.
5
12
 
18
 
! Отговори
тъй де преди 1 година
Затова на изборите за Възраждане........
4
6
 
15
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Най скъпи са айфоните ама всеки к елеш е с айфон :)))

Спонсорирани публикации