Скъпото здраве: Всеки втори не може да си позволи медицински услуги

19% процента са спрели да приемат лекарства, отново заради недостиг на пари
8 сеп 2022 19:20, Йоана Цонева
48
Скъпото здраве: Всеки втори не може да си позволи медицински услуги
Снимка: Pixabay

Над 50% (53 на 100) от българите виждат сериозен проблем при цените за прегледи. Доплащането за лекарства не одобряват 20 на сто, 27% не са имали възможност да посетят лекар-специалист поради липса на финансови средства, а 19% процента са спрели да приемат лекарства, отново заради недостиг на пари.

Това показват резултатите от съвместно изследване на Изследователски център "Тренд" и Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Темата е "Достъп до здравни грижи в България”, проучването е национално представително, направено е в периода юли-септември т.г. сред 1005 души - "лице в лице", обясни Димитър Ганев от "Тренд".

Според допитването най-голямо е недоволството от финансовата страна на здравните грижи - у нас то е 14 процента, в ЕС - 13 на сто, с което сме в челната десетка по неудовлетвореност в този аспект в Евросъюза, е изводът на експертите.

В периода 2015- 2019 г. с четири процента са спаднали плащанията за лекарства като разход. През 2019 г., въпреки намаляването на процента, сумата на годишна база за доплащане за здраве за едно домакинство е 460-500 лв., като 60-80 на сто от тях са за доплащане на лекарства, посочи Аркади Шарков.

Още по темата
България е на първо място в ЕС по брой болници на един милион население, показват резултатите от анкетата. У нас се падат 53 болници на един милион души, с което страната ни е първенец в Евросъюза, коментира Аркади Шарков от ЕКИП.

Проучването показва още, че 37 на сто от българите са удовлетворени от достъпа до здравни грижи, а 47 процента - не. Над 55 на сто от сънародниците ни могат да посетят личния си лекар още същия ден, 25 на сто - на следващия ден. При лекар-специалист картината е почти същата, коментира Димитър Ганев. Тези, които чакат повече от месец, са само четири на сто. Тридесет и шест процента са имали необходимост да бъдат приети в болница, основно хора над 50 години.

България е на едно от последните места в негативната класация (което е добре, поясниха експертите), във връзка с листи на чакащите за прием в болница и през 2019 г . 4,9 на сто са изразили неудовлетвореност. Малко над два процента е недоволството от разстоянието и транспорта до болнично заведение.

Сред възможните решения за по-добро здравеопазване е въвеждането на стимули за пациенти и работодатели за ранен скрининг, смята Аркади Шарков. По думите му цените на здравните услуги изостават с около пет пъти в сравнение с останалите в българската икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, след като едни алчни нехора го превърнаха в стока и се търгува, има "пазар" на медицински услуги и болници-фирми които фалират а директорите им вземат 5 цифрени заплати. За размисъл и за домашно: Ако намалеят болните в едно общество (т.е клиентите) то болниците ще фалират. Ако пък в едно общество болниците искат да имат приходи то тогава това общество трябва да е БОЛНО (в пряк и преносен смисъл)
39
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov douser преди 1 година
За експерти да направят каталози на преболедували вкл полски експерти работещи KENT UK ..Предболедувалите имат специфичен червеникав цвят на лицата .. Имат имунитет вкл срещу диверсията SARS COV19..Experts must to see REd killer syndrom in KENT UK ..Масови убиици red killers са снимани в много заводи тероризирани с силна черна техно музика bad death music terror.
38
0
 
3
 
! Отговори
СТОП МЕД МАфия преди 1 година
Тестове във Англия проведени 2018 във връзка с RED KILLER SYNDROM на фона на много преболедували показаха че в болниците и в поликлиниките няма пациенти.. Колкото по малко болни толкова повече пари остават в здравната каса..У нас мафията води: Колкото повече болни и по трайно болни толкова повече милиарди се ограбват от народа...
37
2
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ето какви простаци живеят на територията на България, прочетете 41 и ще разберете, пита какво общо имат медицинските услуги със здравето ?
36
3
 
4
 
! Отговори
miami_heat преди 1 година
Тука всеки ден се пише поне по една статия как българина няма пари за основни неща, ама като се гледа неможе да се размине с автомобили по магистралата, по заведенията е пълно, в моловете пълно, е как така става незнам.
35
1
 
4
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Медицинските услуги какво общо имат със здравето?
34
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 1 година
У нас след като здравеопазването мина в сектора 'търговия" , лекарите станаха амбулантни търговци.... Та питам за какъв *** да плащам здавни осгуровки след като само за да отвориш вратата на кабинета за преглед плащаш....
33
0
 
15
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Защо не чувате бе нещастници, в целия ЕС здравеопазването в държавни болници е напълно безплатно, никъде никой не плаща нито цент за нищо ! От простотията която имате ви дерат като новогодишни прасета, защо не протестирате против това да плащате в държ.болници, нали на всеки му се удържа здр.осигуровка точно за това като влезе в болница да се грижат за него защото си е платил предварително ? Нали много сте знаещи, какво знаете за ЕС ?
32
1
 
7
 
! Отговори
Albi преди 1 година
До 112. Така е, но голяма част от хората работят непрекъснато, защото не им стигат парите, да си плащат сметките или изплащат кредитите. А много от частниците не искат да пускат хората и излиза, че за да отидвш на лекар трябва да напуснеш работа. Отпуска не дават, болничен не важи. Освен че пари струва де. Само пенсионерите имат време да киснат пред кабинетите.
31
4
 
7
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Е не може, много ясно. Има и доктори с направления работят, но трябва да обикаляш целия град да ги издирваш. Останалите са безобразно лакоми и ще те изкарат по-болен отколкото си, все ненаядени. Гледат те в ръцете само искат още и още. А в болница да не попада човек, ако не го уморят лекарите и мизерията, може да умре гладен че тези буламачи там за ядвне не стават.
30
5
 
2
 
! Отговори
112 преди 1 година
Това е доста условно. Огромна част от населението е неглижирало и/или абдикирало тотално от грижата за собственото си здраве. Профилактика е дума от червената книга. И естествено се отива на лекар в последния момента и то най-често с линейка. Е, като не се грижиш за себе си, злоупотребяваш по всякакъв начин с организма си, ми естествено, че като те вкарат развалина в болницата, лечението няма да ти евтино!
29
2
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Смятам това за хуманно и демократично
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има много хубава поговорка : " Г-З Глава затрива " - Много точно описание на нашето мислене , народопсихология , манталитет и Балканска селения , която НИКОГА няма стане " демокрация" ! Най-важното за Българина беше , а и продължава да е : Скъпите дрехи , лъскавата кола , ресторантите , почивките , гъзарията с празни джобове , простотия , алчност и липса ценности и морал , и всизко това за сметка на : Лошо образование , чалгария , мизерия ,и лошо здравеопазване - НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕТЕ ГЕРМАНЦИ.
27
3
 
12
 
! Отговори
А как живее всеки 2 преди 1 година
Здравеопазването е в окаяно състояние, но и хората не стават. Имате ли представа колко пари се пропиляват за мерене на кръвно в спешна помощ или пък за реанимация на катастрофирали карали с 200, напушени, изпил 2л ракия и се потрошил. Тежко катастрофиралите, ако не са късметлии може да ги държат седмици закачени за машини. Не пожелавам на никого! Масово с наднормено тегло, даже има и млади хора....Най-добрият доктор си е всеки сам на себе си!
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако говорим за достъп до специалисти, то в България сме сред челните места на възможност. Личен приятел, който уви се спомина, в Англия трябваше да чака 6+ месеца за Нефролог (специалист по бъбреците). Е, хвана самолета, прибра се в България и след седмица го прегледа Нефролог. Същото е и в Германия, пак от личен приятл ви го казвам. Проблемът се появява след като влезем в болницата... в ЕС е безплатно, при нас се почва "избор на екип, марли, лекарства..." Т.е. има специалисти, но няма финанси.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янко _ шумкарите са безсмъртни!
24
2
 
3
 
! Отговори
товасезнае преди 1 година
Добро утро!Добър ден!Добър вечер!Лека нощ!
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравната каса доплаща четири лева за хапчетата ми за кръвно, а аз плащам три лева на джипито за рецепта..
22
3
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Язе моем дъ глеам на кафе,на карти,лея куршум против уроки , праа магии за либоф,за мерак,за далак,събирам разделени двойки, развалям родови проклятия, женъ, развеждам , се адни таквиз раути ! Паръ от сичко тряаа са прай !
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да му мислят лекарите по-малко хора по малко пари по касата