България изпадна от класацията за най-високо развитите държави в света на ООН

Страната ни е изпреварена от Сърбия, Черна гора и Грузия
9 сеп 2022 14:21, Нели Христова
509
България изпадна от класацията за най-високо развитите държави в света на ООН
Снимка: БГНЕС

Според Индекса на човешкото развитие на ООН, България е изпаднала от класацията на държавите с най-високо развитие в света. Страната ни е изпреварена от Сърбия, Черна гора и Грузия.

Така България се превръща в единствената страна от ЕС, която не се намира в групата на най-високо развитите държави в света, предаде bTV.

Индексът на човешкото развитие на ООН се проследява от 1990 г. Чрез него се измерват и характеристики на благосъстоянието, освен икономическия растеж, вземат се предвид фактори като продължителност на живота, достъпа до образование и личните доходи като измерител на качеството на живот.

Тазгодишната класация представя ситуацията през 2021 г. България заема 68 място в света и става втора в групата на "високо развити държави", която е водена от Албания.

България изпреварва в нея Гренада, Барбадос и Антигуа и е в една компания с Украйна - 77, Северна Македония - 78, Китай - 79, Бразилия - 89.

Продължителността на живота в България е 71,8 години, а средният личен доход - 23 071 долара годишно.

На другия полюс е Швейцария. Тя заема първото място в Индекса на човешкото развитие. Продължителността на живота е 84 години, а средният доход - 66 хил. долара.

Държавите около България имат много по-висок годишен доход на глава от население.

Румъния например вече е с 15 места напред и заема 53-то място в подреждането със 74,2 г. средна продължителност на живота и личен доход 30 027 долара годишно. Румъния е последна по развитие сред държавите от ЕС, изпреварена от Словакия - 45 и Унгария - 46.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


509
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
21
 
! Отговори
taschunka witko преди 1 година
Браво ! Така е като ни командват некъдърни политици.
10
7
 
41
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 1 година
България беше такава през социализма, сега е капиталистическа, колониална клоака от третия свят. Води класациите по затриване и прогонване на собственото си население
9
9
 
6
 
! Отговори
Извратеният Гешев преди 1 година
Извратени полицаи в Перник и Бобов дол гледат гейове на живо с СРС после се хвалят по кафетата, Главният прокурор Гешев е опънал чадър над извратените полицаи!
8
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка на Бойко, време е за промяна
7
6
 
12
 
! Отговори
Заслуга на Борисов преди 1 година
Те Полиция, Прокуратура и ДАНС са собственост на Диктатора Бойко Борисов, как няма да изпадне ме, щял да прави икономика и демокрация с Полицията!Това и Ким Чен Ун не си е позволявал!
6
4
 
32
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Средно по 2000 долара доход на месец ли? Как стана това? Като онзи виц за свинското и на зелето ли?
5
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живял съм в Швейцария и това беше най-тъжното място, на което съм бил. Хората са почти като роботи - липсват им каквито и чувства. Иначе са доста добре организирани и обичат да спазват правила. Парите не са всичко, а като си нещастен дългият живот е по-скоро наказание. Да им имам класациите.
4
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пpoмeнaтa e фakт!
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да бъде
2
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E, нали cтaвa Пpoмeнa вce nak? Te, я!
1
5
 
27
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Честито!