140 са българите, които притежават лични самолети и хеликоптери

Много често ги дават под наем за сватби, клипове и ЧРД, пръскат ниви
12 сеп 2022 07:03, Елка Василева
73
 140 са българите, които притежават лични самолети и хеликоптери
Снимка: архив, БГНЕС

140 българи притежават личен самолет или хеликоптер, става ясно от регистъра на гражданските въздухоплавателни средства. Общият брой аероплани и хеликоптери на частни лица у нас надхвърля 250, като по-голямата част от тях не са регистрирани в България, а в други европейски държави или САЩ, пише „Телеграф“.

В тази бройка не влизат машините, които се водят на големи частни фирми, банки и застрахователни дружества, регистрирани у нас. Частници притежават 12 реактивни джетове, които са и най-скъпите летателни средства, притежавани от българи.

Другите са малки самолети и хеликоптери, голяма част от които се използват от хора, регистрирани като земеделски производители. Повечето от собствениците не поддържат сами летателните си апарати, а ги пращат на хора, които да се грижат за изправността им. Те са длъжни да си осигурят и техническите прегледи, преди да полетят.

Голяма част от собствениците им ги отдават под наем. Хеликоптери и малки самолети се ползват за сватби, като подарък – полет за рождения ден, и т.н. Често биват наемани от наши и чужди артисти за снимане на клипове или например кацане на стадиона или близо до сцената при концерт и др.

Известните хора у нас са и сред притежателите на луксозни реактивни самолети, чиято цена надхвърля 10 млн. евро. Притежател на най-скъпия самолет е бизнесменът Васил Божков. Това е „Чалънджър CL 601”, с който Божков стигна до Дубай преди 2 години. Машината е с 16 места, купена през 2004 г. Божков притежава и още 7-местна „Чесна Ситейшън”, купена през 2005 г., и реактивен „Лиърджет 60 XR”. Вторият известен бизнесмен, който притежава много скъп самолет, е Валентин Златев. Той купи ултралуксозния поръчков „Лиърджет 60 XR” през март 2015 г., който преди това беше собственост на подсъдимия банкер Цветан Василев.

Сред собствениците на самолети е и бизнесменът Митко Събев. Той разполага с „Бийчкрафт” за 6-7 пътници и 14-местен „Чалънджър”. Изпълнителният директор на курортния комплекс Албена Красимир Станев е другият известен притежател на самолет от този клас. 9-местен „Джъмбо“ пък притежава бизнесменът Валентин Захариев. Горди собственици на по-малки аероплани са братя Диневи. От политиците притежатели на такива летателни апарати са общинарят от Бургас Бенчо Бенчев и бившият депутат Красимир Велчев.

Близо 300 души в България пък разполагат с лиценз за пилоти на малки самолети, показва справката. Обучението се преминава за 6 месеца и не е толкова трудно придобиването на лиценз, довериха инструктори. Цените на курсовете варират много сега заради скъпите горива. Но пък този тип малки самолети, които обикновено са с две места, са и на достъпни пари до 100 хил. евро вървят новите, а втора или трета ръка могат да се намерят далеч по-евтино.

Първият частен самолет в България се появява преди точно 30 години. През 1992 г. е купен с кредит от авиационното дружество „Ист-уест”. Съдружниците вземат от американската компания „Арканзас еркрафт инк” на старо седемместния „Бийч крафт Супер Кинг Ер-200”. Машината е доста стара, произведена е през далечната 1975 г. Купена е от Далас за 900 хил. долара. В София се ползва за чартърни полети. По-късно става собственост на компанията „Юкос”, която го ползва за чартъри. Един от постоянните клиенти по това време е бил Илия Павлов. Малко известен факт е, че настоящите клиенти на прокуратурата – бизнесмените Ветко Арабаджиев и Николай Банев, преди да се скарат, също имат самолет и заедно основават първата в страната авиокомпания за ВИП превози. Идеята им е да предлагат чартъри в района на Балканите. Точно и покрай този проект двамата се скарват и разделят бизнесите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
18
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Като махнем селскостопанските самолети, които са необходими остават по-малко, но веднага се сещам за един познат, който преди години работеше за Арабаджиеви и бяха назад 3-4 месеца със заплатите, когато същите си купили хеликоптер...
36
7
 
8
 
! Отговори
До Пешо преди 1 година
Моето семейство тази зима ще остане без дърва... Щото съм на парно от ТЕЦ бе смотльо ошмyлен!!! ХА-ХА-ХА-ХА-ХААА!!!
35
0
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
Става и с вишка лично съм виждал как качват на 7 етаж през прозореца цял диван със вишка, изглеждаше доста опасно и безрасъдно но стана....
34
8
 
10
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 1 година
Па плачем, че немаме авиация;))) Искаме Ф-ки от мириканцити;))) Па глей кво става, тя авиацията частна;))) Смаолети бол, хеликоптери бол, саде ядрени бойни глави не сме си взели, ама и тва съ не знае;))) Сичку крадено, ей го де е;)))
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да спомена, самолет за селскостопанска авиация или нещо двуместно може да се купи за 10 - 15 000 лв., въпроса е кой, какво иска. Някой си вземат малки яхти или самолети, други 20г. "Баварци"
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 35 : има. Нарича се Хаспел
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз роботът...практически всяка дейност извършвана от човека, може да се извършва от роботи... Да бе, я ми намери робот, който да ми качи един диван до осмия етаж, при положение, че не се разглобява и не влиза в асансьора.
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами на изборите да гласуват тези със самолетите.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аз роботът 23 : Да, скоро повечето неща ще са роботизирани. И доста хора няма да работят. Ама няма да живеят прекрасно - просто ползването на роботи ще е далеч по-евтино от хора, а хората да се оправят както могат и да ядат каквото намерят.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами малко са. И аз, ако бях земеделски производител, щях да си взема. Това не е индикатор за богатство, а необходимост. Вие какво искате - да се оре с права лопата, да се жъне със сърпове и да се пръска с пръскачка за миене на прозорци ли?
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До проспериращ тигър"в българия зеленчуците са внос," ......... Това не означава, че няма производство за износ.
26
3
 
2
 
! Отговори
проспериращ тигър преди 1 година
Аз още нямам нп ще си купя няма да пръскам ниви със самолета разбира се, в българия зеленчуците са внос, ще си го ползвам за гъзария
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Oligarch Вече не е така! Винаги ще има още по-богати, с още повече власт, които ще ти казват какво може да си купиш, точно откъде. И ще питаш "Аз това мога ли да кажа, или да си мълча".
24
8
 
8
 
! Отговори
Oligarch преди 1 година
Най-добре човек да е богат и да има власт, няма какво да се заблуждаваме! Аз ако имам тези неща много ясно, че ще си купя самолети, яхти, отбори, ще приватизирам, ще отварям нови компании, ще ш,ибам яки жени и ще се меся в държавната икономика!
23
3
 
2
 
! Отговори
До Аз роботът преди 1 година
Хората щяха да изперкат и да се изтребят от незнание какво да правят с това свободно време. Не че сега не го правят. Освен това технологиите ни са примитивни все още.
22
1
 
8
 
! Отговори
И аз имам преди 1 година
самолет.... Мащаб 1:64
21
11
 
5
 
! Отговори
Аз роботът преди 1 година
Техниката е толкова напреднала, че практически всяка дейност извършвана от човека, може да се извършва от роботи. Ако всичко беше роботизирано хората щяха да не работят и да си живеят прекрасно. Уви, на тия със самолетите не им харесва така и гърчат народа с робски труд и никакво заплащане.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат пари угаждат си
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е за хвалба тая бройка а за присмех.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тия частници бе ? Освен това от самолет до самия летище има разлика и ако притежанието на такъв за вас е нещо фрапиращо това само показва колко назад сме от развитието на света. Хората си купуват и продават като автомобили, проектират си и си ги строят в гаражите и т.н. а вие си мислите за богатства и не знам какви глупости