На този етап няма установена незаконна сеч в Карловско

Проверките продължават
Обновена: 12 сеп 2022 09:46 | 12 сеп 2022 09:44, Красимир Ангелов
31
На този етап няма установена незаконна сеч в Карловско
Снимка: БГНЕС

Първоначалните проверки показват, че няма незаконна сеч в района на Карлово, който пострада жестоко от наводнения след проливните валежи, заяви пред БНТ инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Агенцията по горите.

Той добави, че предстоят още проверки в района, съвместно с други институции, а окончателните изводи ще се направят след приключването им.

Тошев подчерта, че засега всичко е изрядно, но посочи, че има други сечища, които ще бъдат проверени тепърва.

Към момента проверките не са установили изсечени пътища, които да са се превърнали в улеи, но релефът е изиграл своята естествена роля и е спомогнал за отвеждането на вода до притоците на река Стряма, допълни инж. Тошев.

"В карловско като цяло е спокоен район, без много сигнали за нарушения. Сега се е фокусирало вниманието там. Хората, които присъстват с нас на проверките, сами се убеждават, че тези райони не са компрометирани. Горските райони са добре стопанисвани. Да, има организационни пропуски, но като цяло се създават едни нелоши горски насаждения, които вършат своята функция.", изтъкна той.

Инж. Стоян Тошев добави, че от самото начало екипите на агенцията работят по сигнали на местни жители, които ги насочват къде има проблем. Проверки текат в цялата страна. Той призова хората да подават сигнали винаги, когато имат съмнение за незаконна сеч.

"Апелирам да се подават сигнали, защото за нас е важно да ходим преди или по време на извършване на нарушението, а не след това, когато вече са изсечени масиви. Ние ще направим така, че максимално бързо да се задействаме в случай на сигнал, така че апелирам да се подават сигнали дори и анонимно. Нашата цел е да покажем на обществото, че държавата я има. Нямам никакви притеснения в момента да отида където и да е било да направя проверка и да покажа дори с медии какво се случва в гората.", каза той.

Сигнали за незаконна сеч и бракониерство могат да се подават на телефон 112 или на платформата "Защити гората".

"Предстои анализ в кои райони на страната има концентрация на нарушения и всичката сила, с която разполагаме, ще концентрираме за пресичане на тези дейности там.", каза още инж. Тошев.

Според него забраната за износ на дървесина у нас е дала ефект, макар че изнасяният дървен материал по принцип не е в големи количества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сечта е законна както е законна и корупцията,
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Законната сеч и износ вече 30 години , оголиха българските планини. Каква незаконно сеч търсите господа. Защо не виждате по колко ТИР-а на ден с дървисина преминават за Гърция, Румъния и пр.Отвличате вниманието само.
23
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
всичко е законно, даже наводнението
22
0
 
4
 
! Отговори
Десислава преди 1 година
А,на бас ,че и на следващия етап няма да има.
21
0
 
3
 
! Отговори
Буреездача преди 1 година
Няма то те всичко си го уредиха да е легално , не се напрягайте да търсите
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около село Градец община Котел,също се добива дървесина като се сече поголовно,ама говорят, че баш патрона бил софиянец,отличник на помощното училище във Вършец,бил кривоглав, много слухтял ,а тъща му била със шест апартамента, затова никой не ги бара.
19
0
 
9
 
! Отговори
ил Рапоне преди 1 година
Всичко е точно. Незаконните сметища в деретата, отклоняването на реки към ВЕЦ-ове, присвояването на парите за почистване на дъна и корита и за изграждане на диги и незаконно подреденият дървен материал, окастрен и подравнен, са дело на Хищника и Пришълеца.
18
0
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 година
И това, че сечта е била законна не означава, че е допустима и че не е прекомерна. В горите в последните 20 годи и се извършват огромни безобразия и кражби. Лично съм бил свидетел как камиони отиват на сечището за да ги натоварят през нощта. Защо?
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фигурантската мафия граби България както и турчин не е грабил
16
0
 
11
 
! Отговори
в България преди 1 година
всички кражби са законни.Виновни няма,да влезе убития.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали наистина няма незаконна сеч. Да предположим, че е така. Но огромните клони отрязани с машина по пътищата и дворовете на хората? Значи тези със законната сеч ги трупат където им падне. А това води до задръствяане на водата при валеж и, като се събере повече и ги подкара надолу, няма спиране. Така че виновни все пак има, не е само природата.
14
2
 
16
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 година
Онова влечуго симеон сакса вкара бизнеса със сечта в България а на баце и сие му хареса и го легализира.Тая година ходих от Бургас до Крайморие и за тия 10км път видях 2 камиона пълни на път към пристанището в Бургас и 3 празни които отиваха към Странджа да ги товарят..Страшно е.Изсечеш ли гората пресъхва водата,изчезне ли реката няма как да върнеш гората.Почвата ерозира и става пустиня.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма установена незаконна сеч в Карловско . . . . няма и да има!
12
0
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
И да изсекът всяко едно дърво от всички планини ....пак може да е законно ....стига да е извършено от точните хора :) България е страната на неограничените възможности ......
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще ги търпим, питам?!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България- държавата на законността и невинните.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичките ви лъжи са обидно елементарни! Ама май защото вие сте такива.
8
0
 
7
 
! Отговори
ПФФФФ преди 1 година
Ама нямаа беее!
7
0
 
16
 
! Отговори
Батко ви преди 1 година
То точно там е проблемът. Че всичко е изрядно и законно. Под шапката на закона се вършат всякакви кражби и мародерства в тази изстрадала страна.
6
0
 
8
 
! Отговори
д-р Исня преди 1 година
Щеше да е странно, ако се намери виновен за зулума. Семерджиев, който уби 2 жени също става неизвестен извършител след размяна на портрети на исторически личности.