Ще продължат ли да поскъпват колите втора ръка у нас?

Спадът в покупателната способност на населението ще окаже натиск, но…
12 сеп 2022 09:08, Елка Василева
76
Ще продължат ли да поскъпват колите втора ръка у нас?
Снимка: архив, БГНЕС

Продажбите на употребявани леки автомобили в Източна Европа ще нараснат с не повече от 3% до края на годината и забавянето на пазара ще продължи, смятат анализаторите на авторитетната международна консултантска компания McKinsey. Ще припомним, че през 2021 г. този пазарен сегмент се е увеличил с 8%, пише Automedia.bg.

Още по темата
Причината за по-слабото търсене е свързана с общата ситуация с доходите на населението в Източна Европа, която не допринася за растежа на пазара, плюс факта, че има спад в продажбите на нови автомобили. Следователно хората на Запад не продават старите си коли и вторичният пазар в Източна Европа не се актуализира.
    
Дефицитът на пазара на нови автомобили и растящите цени ще продължат да забавят пазара на употребявани автомобили, сигурни са анализаторите от Mckinsey. „Колите станаха доста скъпи и хората все повече ще заемат изчаквателна позиция. Сегментът ще остане в рамките на сегашните нива, но цените на употребяваните коли ще продължат да се повишават, но не със същия темп като година по-рано.

Към момента цените на употребяваните автомобили растат дори по-бързо, отколкото на новите автомобили. Средната цена на употребяван автомобил в края на първата четвърт от настоящата година е с 28% повече от същия период за предходната година. А средната цена на нов автомобил за същия период се е увеличила с 18%.

Дефицитът на нови автомобили се появи още през 2020 г. След премахването на ограниченията от пролетния коронавирусен локдаун купувачите бързо изкупиха всички наличности от дилърите. Автомобилните производители не успяха незабавно да увеличат темпото, много заводи не отмениха годишните си летни отпуски на фона на нарастващите проблеми с доставката на резервни части. След това се появи и проблемът с чиповете, а оттам и лавинообразното повишение на цените, както на нови, така и на употребявани автомобили.
   
Според анализите се очаква продажбите на нови пътнически автомобили и лекотоварни автомобили да нараснат леко през 2022 г., с 3,3%, защото основните негативни фактори - проблеми с микрочипове, съкращения на производството, прекъсване на веригите за доставки - няма да бъдат елиминирани през по-голямата част от 2022 г.

Но спадът в покупателната способност на населението ще окаже натиск върху търсенето на вторичния пазар, смятат независими консултанти в автомобилната индустрия, като обаче липсата и на употребявани, и на нови автомобили ще надделее. Заради това се очаква и ръстът в цените на употребяваните коли да продължи. Нормализирането им ще зависи от това дали недостигът на микрочипове ще приключи през следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Оня с коня преди 1 година
Продавам имот 6м.цената е пазарна,но ако още ми стои ще тръгна надолу с цената,така е и с колите,2009г.кошница,продаваш я 1г.и ще се сетиш колко е реалната и цена.Който иска да кара кола за над 10 000,ще плати още 5000 и ще си трае.
59
0
 
2
 
! Отговори
Ее колко па да преди 1 година
Поскъпват баси и кочините втора употреба над 7-8 г кола не трябва да се вдига цената а обратната.Не чакаха война да стане,че цените да се вдигнат на всичко.ВСИЧКО СЕ ПРАВИ УМИШЛЕНО ТА ДА МОЖЕ ПРОСТОЛЮДИЕТО ДА СИ ОСТАНЕ БЕДНО.СЕГА КОЛИТЕ ВТОРА УПОТРЕБА ДВГ СЕ ПРОДАВАТ УТРЕ ЩЕ ИЗМИСЛЯТ ЗАКОН С КОЙТО ЩЕ ГИ ЗАБРАНЪТ И НИЕ ПАК С ГОЛ Г..З.ЕЛИТА ГЛАВОЛОМНО СЕ Е ЗАЕЛ С ГЕНОЦИДА СИ!!!
58
2
 
5
 
! Отговори
Хахах преди 1 година
31. карал "чисто нова" Киа на 7 години. Била е чисто нова преди 7 години.
57
4
 
2
 
! Отговори
до 60 преди 1 година
За колата и София си прав. Особено покрай хоум офиса вече става безсмислена инвестиция. Смешно е да го казвам, при условие че имаме вкъщи 2 такива и ги сменяме на всеки 2-3 години със следващия модел, но е факт. В скоро време връщаме едната и оставаме с една. Смислено нещо са велосипедите и ел. тротинетките, но няма култура и инфраструктура за тях. 80лв. месечен наем е някаква несериозна цифра, ще ме прощаваш. Аз имам 4 гаража и 2 давам под наем сумарно за 550лв..
56
3
 
5
 
! Отговори
Извън системата преди 1 година
Да браъмчиш с кола в София е мазохистично.продадох колата с парите купих гараж давам го под наем за 80лв. на месец с парите вземам рента кар като ми трябва кола за извън града според случая си вземам различни коли .Иначе сам с метрото и каткиста пия си на воля катето ме свари повода и не мисля за зимнигуми,винетки,данъци,обслужване,съединители,масла и други кожодерски схеми по колата като глоби и затвор ако ти искочи некой с тротинетка в последния момент на пешеходната пътека...
55
1
 
3
 
! Отговори
Заро Бизнеса преди 1 година
Брокери- мокери ,прекупвачи -всеки иска да прави пара като от маските в пандемията .Маска от 1 ст. се продаваше за 3 лв. хахахах народа лудна всеки иска да праи големи печалби има даже обяви от типа на продавам банктота от 10 лв . с краив сериен номер носещ късмет и щтастие 10лв .със Ср.Но: 00077037...цена 25 лв., пращам по Еконт....
54
4
 
1
 
! Отговори
автомонтьор преди 1 година
Ние със жената вече имаме по три автомобила, по един Гранд за излети и за кеф, малките за града, пък приусите за село, да дразним селяците. Искаме да купуваме кола за дъщерята трета употреба , но няма нищо изгодно и за това ще и купим нещо от магазина.
53
0
 
3
 
! Отговори
тая новина преди 1 година
е в още няколко сайта със същото заглавие. Що не пише че е платена е въпроса?
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз забелязах скок. Търся на жена ми някакъв малък СУВ на няколко месеца до година, две, върнат от лизинг, ама не намирам нищо на сносна цена, та взехме трета нова кола в семейството.
51
5
 
3
 
! Отговори
автомонтьор преди 1 година
Да не ви плаша, но например Нисан 2004 136 коня 6 скорости за по малко от 20к лева не намирам. Дизел с турбо Гарет . Говорим за кола без забележки. Няма начин стара кола запазена и със здравите двигатели и части да се продава евтино за инфлационни евра или долари или левчета. Свиквайте . Който иска да си купува нови шитни за 100к евра но да не се оплаква.
50
2
 
2
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
До Анонимен Пълни глупости! Кола втора ръка само пада! Да не са ценни книжа (акции фючерси т.н)..." Скоро май не си влизал в мобилето или друг сайт за коли. Според теб щом е нормално кола на 10-13 г. да струва около 15к лева и това ти е евтино( визирам седани независимо от марката, но да кажем айде от 10к -15к, за джипове да не говорим гледах РАВ 4 за 12к, 2008 г... това не е нормално), дай Боже всички да сме като теб. Говоря за коли нормални не гробници на по не се знаещи колко км.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То тук още от 1990 г е село без к..у..че..та ,кое през годините не е било спекула ,за да обслужваме богатствата на близките до властта бизМесменчета ,та сега с едни коли ли ще се затрудним кое налага високите цени ,щото паркингите им са задръстени от бракми ли , или щото няма кой да сложи нормален ред в уж Еуропейската държавица ...което и правителство да дойде ,ще остави оядените да си правят каквото си искат ,щото и личните финанси на властта са свързани с тях
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без колите все ще преживеем някак си, но без истинска храна ще е проблем. От 31 години не съм ял истинско сирене, истински кашкавал, истинско мляко, истински домати и краставици и т.н.
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При капитализма има голям дефицит и затова има такава инфлация - вдигат цените, за да намалят търсенето. Сега с колите се вижда много ясно. Преди месец говорих с дилъра, който ми продаде нова кола преди няколко години и човека каза, че се чака с месеци, може и година, при това за по-скъпите коли, а по-евтините изобщо ги няма. Това за много популярна марка.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости! Кола втора ръка само пада! Да не са ценни книжа (акции фючерси т.н)! Имам една кола употребявана, но още не и е паднала цената вече пети ден стои на 167 000 евро! Дебна още!
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дефицитът бе характерна черта на онова управление, което някога наричахме развит социализъм. имаше опашки и чакане за всичко - за хляб, за мляко, за сирене, за маслини, плодове по магазините нямаше, за хладилници, за перални, за келяво жигули - 10 години, за сервиз, за тухли, за керемиди, за цимент, да си платиш тока, да си платиш водата...
44
9
 
7
 
! Отговори
това си е хигиена преди 1 година
До Анонимен 46 Тръгнеш ли да хвалиш Русия,значи си ЛyД за връзване!А това е сайт за нормални хора!
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 Ти мериш ли си температурата!?
42
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли свобода на словото? Категорично не. Онези които се изказват в защита на Русия биват блокирани.
41
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36, "Дефицитът е характерна черта на капитализма" - хахаха, добре ли сте с главата другарю? Чувал ли си за лихвоточки? И защо никъде няма такива на Запад? Нещо повече, в нормалните стр. доли не са чували тая Соц. проZтотия. Скоро ще я въведат пак в "могучая" Раша за лади/москвета без авт. стъкла, еърбег и мн. други капиталистически екстри.