Най-важното при пожар - запазете спокойствие и излезте

Огнеборец: Паниката е най-вредна при кризи
5
Най-важното при пожар - запазете спокойствие и излезте
Снимка: БГНЕС

При възникване на каквато и да е опасна ситуация най-важно е човек да остане спокоен, съветва Калоян Дончев, началник на сектор пожарогасителна и спасителна дейност в Четвърта районна служба на столичната пожарна.
Той обясни на децата, който посетиха службата днес, как се гаси пожар, какво е топлозащитно облекло, как се управлява пожарен автомобил и какво има в него.

Паниката е най-вредното нещо, обясни Дончев.

За самите огнеборци най-голямото предизвикателство е да запазят самообладание. Трудно е, когато виждаш пострадали хора, да действаш хладнокръвно, каза Дончев, цитиран от БТА.

Препоръката на огнеборците при възникване на пожар е гражданите да напуснат горящото помещение и да се обадят на 112.

Демонстрациите за деца са част от Седмицата на пожарната безопасност. През цялата седмица ще имаме отворени врати и всички са добре дошли в пожарната, не само днес, а и през цялата година, каза Данчев.

По думите му подобни демонстрации са много полезни за подрастващите. Нашите колеги от Държавния пожарен контрол и превантивна дейност имат часове в училищата, има отбори "млад огнеборец", които тренират пожароприложен спорт в детския му вариант, разказа Дончев.
Празникът на огнеборците е утре - 14 септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В повечето случаи, е най-опасен дима при пожара, затова се грабва някой естествен текстилен материал, напоява се добре с вода и се намотава около устата, за да могат да дишат хората, след това се търси изход, ако имате и някакви професионални очила, също може да ги сложите, за да не се изгубите в дима, ако не, чрез опипване и усещане, се измъквате. Защо трябва да е естествен текстила, защото естествения текстил - памук, вълна, е по-добър , предпазва по-добре и не се пали лесно.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време, ни учеха как да оцеляваме в трудни ситуации, аварийни ситуации или война, днес само на глупости ги учат, ами въведете такова обучение в училищата!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо мокриш хавлия или някой друг естествен текстил, навърташ си го около устата, за да не се натровиш от дима и можеш да дишаш и тогава търсиш изход! Елементарни неща , не ги учите децата!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само по-леко с излизането през терасата ако сте на 15-тия етаж.