КЕВР: Трябва да се насърчи намаление на потреблението на електроенергия

България ще може да мине през зимните месеци без проблеми, заяви Иванов
Обновена: 14 сеп 2022 18:44 | 14 сеп 2022 18:35, Нели Христова
50
КЕВР: Трябва да се насърчи намаление на потреблението на електроенергия
Снимка: БГНЕС

Искането на "Булгаргаз" за повишение на цената на синьото гориво с 12 процента от ноември е една далечна прогноза. Като наблюдавам движението на цената на природния газ на борсата в Нидерландия, считам, че или изобщо няма да има повишение, или ще е значително по-малко, каза пред журналисти днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Смятам, че индустрията и битовите потребители трябва да бъдат насърчени към намаление на потреблението на природен газ и на електроенерия. При намалено потребление, разбира се, в разумни граници, България ще може да мине през зимните месеци без никакви проблеми, каза Иван Иванов. Според последните данни от провежданите търгове, в които "Булгаргаз" участва, можем наистина да се надяваме на поносими цени в следващите месеци в количества, които могат напълно да ни задоволят потреблението, каза председателят на регулатора.

На въпрос на БНТ дали е реалистично да се отнемат свръхпечалбите на енергийните фирми, председателят на КЕВР каза, че това е въпрос към изпълнителната власт. И към момента се отнемат свръхпечалбите на държавните електроенергийни дружества - НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", каза Иванов. Европейската комисия предлага всички потребители на ел.енергия, които не потребяват природен газ, да участват с вноски във фонд, който да подпомага нуждаещите се, а това са дребният бизнес и битовите потребители, уточни председателят на КЕВР.

Сега държавата подпомага небитовите потребители на електроенерегия. Относно потребителите на природен газ няма мерки, заложени в бюджета. Могат да бъдат направени различни предложения за такива мерки, но те трябва да минат през работещ парламент, каза Иван Иванов.

Утре КЕВР ще има открито заседание. На него ще бъде обсъден доклад за актуализация на списък с важни точки и Проект на актуализиран списък с важни точки от газопреносната система на "Булгартрансгаз" ЕАД. Ще бъде разгледан и доклад относно заявление от "Енергама" АД с искане за издаване на лиценз за търговия с природен газ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Иван Иванов, чуй се министър Росен Христов да ти каже, че нито проблеми с Газ ще има от 01.10.2022 нито проблеми с ток :)Ама е по-лесно да говориш глупости ;)
35
0
 
1
 
! Отговори
Трябва да се преди 1 година
закрие Кевр-калинките! Ще спестим доста пари от заплати, подкупи и кражби :)
34
0
 
0
 
! Отговори
ЗА преди 1 година
Някакви тричави прелести милионите да не си притоплят филийките с мас, за да има за басеините на х.ай-дутите да си топлят гъбите между кълките.
33
0
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Никогааааа!Помощи,добавки,компенсации, заеми ....един път се живеееее.... Харчете,харчете,харчете -Крис. Георгиева
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако може да насърчите неразпространението на глупостта ще е най-добре. Че навсякъде се настани.
31
8
 
1
 
! Отговори
Аман, есхибиционист преди 1 година
Пропяхте ли комунистически гълъбчета . Баща ви Тодор Живков умря . Ваш ред е да го последвате , а после и вашите хунтари . Вие показното и реалното , а пък ние ще си помислим докато оцелеем биологично.
30
1
 
5
 
! Отговори
Аа преди 1 година
Така значи
29
1
 
11
 
! Отговори
тулупчо преди 1 година
приемам насърчаване във финикийски знаци. благодаря
28
0
 
21
 
! Отговори
ф преди 1 година
Че ние и без това не сме се скъсали да харчим ток. Домовете ни като дискотека. Никой не си пуска прахосмукачката ей тъй, за кеф.
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не си представям Иван Иванов да пести електроенергия, газ или бензин. Хубаво би било давашите акъл да дадат и личен пример. Да слезне от 8 цилиндровите лимузина и да ходи пеша, зимата да вечеря завит с родопско одеало на свещи в имението си. Все такива неща, които призовават народа да прави.
26
0
 
10
 
! Отговори
Ти му викаш:Бате преди 1 година
Иване! Оня гледа за бушона да *** фане.
25
0
 
11
 
! Отговори
иВАНЕ, преди 1 година
Иване, Я.С.Е.М.! Ще си намалявам и ще си увеличавам каквото си искам!
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се насърчи този нпарод да се събуди най накрая и да грабне сопата за всички вас, "псевдо управляващи".
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роднините ни от европейското семейство страдат. Ние трябва да помагаме на роднините с ток от АЕЦ-а, а ние да въведем режим на тока.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искаме слава и пътища леки, а ватенка топла за зимния ден.
21
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въведете режим на тока. Бъдете солидарни с европейците. Ние имаме ток, но трябва да страдаме заедно с европейците, защото сме част от европейското семейство и ще дадем ток на роднините от Западна Европа.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туй с намаляване на потреблението го знаят всички щом закъсат по една или друга причина,но не носи доходност от оборот заради занижение на потреблението касаещо именно държавното управление в набирането на финансови средства за бюджета с постигане на БВП за издръжка на обществото от производствени-търговски дейности с продуктите за потребление,повече обороти на потребяемите продукти в последователност на обработка по начин и вид на употреба за етапи на ползване и повече клиенти е много по-добре.
19
0
 
14
 
! Отговори
Умберто Тоци преди 1 година
Баста!
18
0
 
5
 
! Отговори
Оп оп опа преди 1 година
Спасение за вас са вълнените гaщи, а на изнежени контета, някак дращят!
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност защо да се ограничаваме, да мръзнем, като сме уж на трето място по износ на ток? За да остават повече пари за храна и да не се вдига МРЗ? Заради отчетите по икономия и "РАСТЕЖ" в Брюксел? Или за благото на финансовите отчети на министерствата - финансовото и на енергетиката? Да се ограничаваме, че после да чуваме "разходите на едно домакинство, не са се увеличили значително".