Таско Ерменков: ГДБОП и ДАНС да се заемат с цената на газа

В момента купуваме големи количества руски газ чрез посредници, каза той
20 сеп 2022 22:21, Анисия Иванова
12

Министърът на икономиката Никола Стоянов съобщи, че България се отказва от дългосрочни доставки на природен газ от "Газпром". Преди това енергийният министър заяви, че вратата към руският доставчик не е затворена.

"Аз съм убеден, че газ има, слот може да се намери, всичко зависи на каква цена. Тя ще бъде много по-висока от тази, която бизнесът каза, че му е пределна", коментира енергийният експерт Таско Ерменков в студиото на "Денят ON AIR".

Той изрази недоумението си от разнопосочното говорене от институциите по една от най-важните теми в държавата.

"Учудвам се на действията на министъра на енергетика. Иван Иванов - председателят на КЕВР, твърди, че искането от "Булгаргаз" за поскъпване на газа за ноември е неоснователно. Едновременно с това министърът на енергетиката казва, че няма основание за увеличаване на цената на газа. Това говори за нарушена комуникация. Нямам обяснение как в едно ведомство по една тема има различни мнения", заяви Ерменков пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че цената на газа ще се увеличава. Посочи, че тенденцията на международните пазари е поскъпване на втечнения газ, още повече след официалното съобщение от САЩ, че шистовият газ не може да се гарантира.

"Купуваме в момента големи количества руски газ чрез посредници. Водим интересни разговори с "Газпром" за довършване на договора. Ние питаме - те мълчат, ние написахме, те ни отговориха, че ще си помислят. Това е нещо, което не отговаря на сериозно отношение към жизненоважен за българската икономика въпрос", каза енергийният експерт.

И прогнозира непосилни цени на газа през следващите месеци, а нещата могат да станат "плачевни".

ГДБОП и ДАНС трябва да се позаинтересуват от проблема, става въпрос за националната сигурност на България. Да се провери както предишното правителство, така и ако има хора и в служебното правителство, имаме лъкатушения, без да знаем накъде сме. Президентът говори, че правим прозрачни процедури. Някой знае ли в България какво става по темата "Газ" реално? Ще пуснем търг, но какъв... Най-ниската цена ще бъде около 190 евро на мегават час и то без цената на регазификацията и ако има слотове", прогнозира Ерменков.

И отбеляза, че Унгария, която има дългосрочен договор с "Газпром", получава своя газ на 60 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таско говори все едно досега не са управлявали
6
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 1 година
Агент Радулов ако ГДБОП и ДАНС работеха за държавата ти отдавна трябваше да търкаш наровете на софийския затвор.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами то данс са под ръководството на американските служби ....те им нареждат Клета Българио , тия искат да стнем втора украйна да продаем всичко от което се печели на американците и земята
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой келнер кой боза продавал тоа пъ кой беше са депутати със стаж
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това само в бг може да се случи, продавач на чорапи взима от 3-4 държавни борда заплата и *** по 20-30к на месец и ви обяснява колко е зле?!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кръстен е Ташко ама се прекръстил на Таско щото му викали Мъ дю.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистическия мошеник Таско и той надига глава като съпартиеца си Тиквата