Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?

Все повече млади хора не са виждали оръжие
23 сеп 2022 21:09, Нели Христова
315
Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?
Снимка: БГНЕС

Българската армия е в постоянна бойна готовност. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Въпреки че по думите му няма опасност за въвличане на страната ни във военен конфрикт, се появи въпросът - ако има мобилизация в България, колко военни ще съберем?

По закон в случай на започнала война у нас следва да бъдат привикани всички мъже и жени от 18 до 55 години, преминали военно обучение. Тук влизат служилите в армията, преминалите през казармата или доброволно военно обучение.

България разполага с резерв от запасни и доброволци, като доброволният резерв е лимитиран до 3000 души. Включилите се в него преминават през 30-дневно обучение, след което имената им попадат в резерва. Те ежегодно преминават и през още обучения и курсове.

Тенденцията обаче е, че повечето млади хора не са виждали никога оръжие, а все по-малко се записват като доброволци.

У нас задължителната служба приключи през 2007 г., като мъжете, родени през 1988 година бяха последните, преминали през военна служба.

Всяка година в България се раждат 30 000 момчета.

В момента при война ще бъдат привикани изкаралите военна служба от набор 1967, които сега са на пределната мобилизационна възраст от 55 г., до последните преминали през казармата - набор 1988 г.  Тоест служилите в рамките на 21 години, което по груби изчисления прави около 600 000 мъже.

Сред тях обаче има загинали, болни, инвалиди, както и отдавна живеещи в чужбина, които са около 100 000 души. Това означава, че максималната мобилизация тук ще е с граница до 500 000 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИКОЙ НЯМА ДА ОТИДЕ НА МОБИЛИЗАЦИЯТА! ОСВЕН КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ И РУМЕН РАДЕВ.
24
3
 
8
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Мобилизация, ще има за всички неслужили в казармата... ===))) на новобранците ще бъде изпит мозъка.... Добре, че повечето го нямат...
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-младият войник на фронта ще бъде на 35 години. Докъде ни докараха?
22
4
 
3
 
! Отговори
Ами ..! преди 1 година
Спах с бълдъзката, а от нея имам четири големи сина. Много добри, много са читави, всичко наоколо минава им през жезела, на нищо прошка не му дават.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хубави числа но има едно но.... набори от 81 до 88 поне 30 % са следвали висше като мен за това не са минали през казарма. Още 100000 като извадим остават около 400 000 будали на които разчитаме. Успех !
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МреЛиВи се заФатмака, Чалгарите, клоуните и рапърите, където ви управляват? Ще се биете ли за Кукубенд Парламент? Я не се излагайте! Просто ЗастреляйтеФатмаците и генералите, ако ви мобилизират.
19
3
 
38
 
! Отговори
dансаи преди 1 година
Николко, щот всички ще си заминем. Умирам само за семейството си, не за България и световните играчи. Айде надоле у лево.
18
1
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Цяло чудо ще е да се съберат 50 000 годни..Границата по принцип трябва да се свие до 20-50 години!
17
4
 
8
 
! Отговори
! преди 1 година
Щом искат да ме мобилизират за какви пари и грандове говорим? Защото ако някой си мисли че ще се бия за някаква територия няма да стане. Аз съм европеец и атлантик а там се плаша на войниците дори да са мобилизирани.
16
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Депутатите, ако раздадат оръжие не народа, ще им се наложи да напуснат страната моментално. Няма да стане таз работа дето сте я описали тука. Особено пък ако ще пращате народа срещу Русия.
15
4
 
9
 
! Отговори
До Ами.. преди 1 година
Явно така си го възпитал. Че го и разнасяш по форумите. Сигурен ли си, че ти си бащата?
14
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време бащите изпращаха децата си на фронта, а днес децата ще изпращат бащите и дядовците си на фронта.
13
6
 
16
 
! Отговори
Ами ..! преди 1 година
Като съдя по моят син непоръбен, *утка ***, нахален, еж иблив, но нищо от него не става! Е, от такива като него ли ще очакваме един те да ни защитават? Как? Той ми направи такива сметки, че се чудя как да връщам неговите задължения! Такива като него и една класическа *** не са в състояние да си врътват. За нищо не стават. В блока имаме военни, но от тях абсолютно нищо не става - дебели, нагли, оядени, мазни, необразовани, нито са мъжествени пичове ...
12
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко са украинските бежанци на курорт у нас и защо не се бият в Унрайна? Значи да мобилизираме българите, докато урките си гледат кефа тук на наш гръб? Я бе,чак толкова т.пи не сме.!
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само ако някой от изброените лица е до мен борисов, бойкиев ,генерал гном ,георг георгиев и ред други ще се мобилизирам
10
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нула!!! Да се бият безполезните генерали и политици натовски подлезурковци, които ни докараха да бъдем роби и да умираме докато те ни крадат и издевателстват. Български войници няма да се бият за чужди интереси.
9
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
60 годишните също подлежат на мобилизация. Щом работят и са пенсионери значи на фронта. Стрелял към с много оръжия, но ако ми дадат оръжие първо ще мина през Български парламент да запозная някои депутати със "живота на Българина" .
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нормално в 21 век проблемите да се решават с войни. Хората затова имат реч, за да разговарят, преговарят и намерят оптималното решение за страните. Няма нужда да се избиват хора и да се прекъсват животи.
7
0
 
31
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
А, забравих, и 50к са такива дето незнаят да държат вилицата правилно, камо ли автомат.
6
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се обяви мобилизация едно е сигурно, България ще я напуснат всички татуирани гъзyви,стойкаджии и бойковия електорат,с ЕС класи и бенвета.. Ще заминат в съседни държави и ще мязат на украинци в България

Спонсорирани публикации