Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?

Все повече млади хора не са виждали оръжие
23 сеп 2022 21:09, Нели Христова
315
Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?
Снимка: БГНЕС

Българската армия е в постоянна бойна готовност. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Въпреки че по думите му няма опасност за въвличане на страната ни във военен конфрикт, се появи въпросът - ако има мобилизация в България, колко военни ще съберем?

По закон в случай на започнала война у нас следва да бъдат привикани всички мъже и жени от 18 до 55 години, преминали военно обучение. Тук влизат служилите в армията, преминалите през казармата или доброволно военно обучение.

България разполага с резерв от запасни и доброволци, като доброволният резерв е лимитиран до 3000 души. Включилите се в него преминават през 30-дневно обучение, след което имената им попадат в резерва. Те ежегодно преминават и през още обучения и курсове.

Тенденцията обаче е, че повечето млади хора не са виждали никога оръжие, а все по-малко се записват като доброволци.

У нас задължителната служба приключи през 2007 г., като мъжете, родени през 1988 година бяха последните, преминали през военна служба.

Всяка година в България се раждат 30 000 момчета.

В момента при война ще бъдат привикани изкаралите военна служба от набор 1967, които сега са на пределната мобилизационна възраст от 55 г., до последните преминали през казармата - набор 1988 г.  Тоест служилите в рамките на 21 години, което по груби изчисления прави около 600 000 мъже.

Сред тях обаче има загинали, болни, инвалиди, както и отдавна живеещи в чужбина, които са около 100 000 души. Това означава, че максималната мобилизация тук ще е с граница до 500 000 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕЙЧЕТАТА АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ, ТОМА БИКОВ, АСЕН ВАСИЛЕВ И ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ ЩЕ БЪДАТ ЛИ МОБИЛИЗИРАНИ?
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да мобилизираме бившия премиер.
43
5
 
19
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Я си дайте сметка, колко от тези 500 000 които са се клели да защитава НРБ като им се даде оръжие на къде щепоемат с него ? Това Народно Събрание, Америка за България, Хелзенски Комитет, ЛГБТ, банки, организации на едрият капитал и пр. западнолизни тунеядци изчезват от лицето на земята.
42
27
 
8
 
! Отговори
ккк преди 1 година
Мога да кажа само едно - добре, че сме в ЕС и НАТО и на страната на цивилизования свят. А тези, които ще гласуват за партия Възраждане са НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!!!
41
8
 
6
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм. Щом е за родината всичко дето мърда ще го въоръжим . Така че от 500 000 ще станем 5 000 000 . Това е повелята на Левски.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приключи конвенционалната война с тази в Украйна. Вече дронове, сателити, лазери и прочие.
39
0
 
15
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
Добре де, ако има мобилизация в България...Ама къде ще се бият мобилизираните? В България? В Бангладеш? За Украйна? Против Украйна? Има някакви разлики.
38
0
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
КАТО ВИДЯ БОЙКО БОРИСО ВИ РУМЕН РАДЕВ В СТРОЯ И НА ФРОНТА ТОГАВА ОТИВАМ И АЗ.
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро про100 то отиде. Той ни вкара във войната. Да си взема и парапетаджийката да му олабва напрежението.
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ни е армия, когато НАТО ни пази? Питаха евроатлантиците с десетилетия.
35
5
 
10
 
! Отговори
Турчин преди 1 година
Набор 81 година съм. Служих в БА 9 месеца. От турски произход съм. Вдигнаха ни по тревога в полунощ. Бягах като луд до блока на ротния Майор. Отидох в неговия дом за да го "викам" имаше тревога. Той ми се скара. Останалите войници изобщо не са ходили да викат своя офицер. На другия ден ми се изсмяха в лицето. Бил съм "глyпак" и си останах редник а онези които ми се изсмяха едни нагли българчета с бащи старшини станаха ефрейтори и имаха категория "B" - шофьори. Назначиха ги на длъжност шофьор.
34
8
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Незабавно връщане на задължителната военна служба. Стига евро-педерасрия. На България и трябват истински мъже.
33
0
 
28
 
! Отговори
Лесно е преди 1 година
Какви са тези въпроси? Разбира се, че нула. Дори кадровите ще се разболеят, забегнат, изпокрият. Всички ще са на Капъкуле, че е най-евтино. По-заможните няма да можем да ги видим по островите и летищата.
32
1
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
ЗАТОВА ИМА ПРОФЕСИОНАЛНА АРМИЯ, ЗА ДА НЕ МОЖЕ НЯКОЙ *** ДА ИЗПРАТИ МЛАДИТЕ НА КЛАНЕ И ДА ЗАТРИЕ НАЦИЯТА.
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимем преди 1 година
Да започнат от парламента и президентството!!!
30
0
 
24
 
! Отговори
Лорд Минчефф преди 1 година
Кой ще ходи да защитава Боко,Цв.Цв.,Биков,Нинова,Доган,Домус ага или пък Кокорчо и Паси..................................................................???????
29
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
женитесъщо трябва да се мобилизират за да има равенство.
28
1
 
34
 
! Отговори
Офицер преди 1 година
Старши офицер от резрва съм! Да ме хванат за шлиферока! За мутри,крадливи бизнесмени,политици,фолкаджийки и рептили курбан не ставам!
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът трябва да бъде зададен на видните евроатлантици,като Паси,Плевнелиев си е производни паарцали които през годините направиха така че българската армия да е на колене!
26
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук някои хора още не схващат, че сме в НАТО и ЕС и армиите на всички държави в НАТО работят заедно. Затова в Бг има чужди войници, затова и Бг професионални войници са в други държави от НАТО. Хан Аспарух още го е казал това за снопа пръчки, ама тук някои още си мислят, че НАТО е нещо някъде си имагинерно и далечно, а ние тук трябва всички да скачаме по окопите. Разбира се, глупавите журнГлисти се пънат да всяват паника, това е ясно.