Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?

Все повече млади хора не са виждали оръжие
23 сеп 2022 21:09, Нели Христова
315
Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?
Снимка: БГНЕС

Българската армия е в постоянна бойна готовност. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Въпреки че по думите му няма опасност за въвличане на страната ни във военен конфрикт, се появи въпросът - ако има мобилизация в България, колко военни ще съберем?

По закон в случай на започнала война у нас следва да бъдат привикани всички мъже и жени от 18 до 55 години, преминали военно обучение. Тук влизат служилите в армията, преминалите през казармата или доброволно военно обучение.

България разполага с резерв от запасни и доброволци, като доброволният резерв е лимитиран до 3000 души. Включилите се в него преминават през 30-дневно обучение, след което имената им попадат в резерва. Те ежегодно преминават и през още обучения и курсове.

Тенденцията обаче е, че повечето млади хора не са виждали никога оръжие, а все по-малко се записват като доброволци.

У нас задължителната служба приключи през 2007 г., като мъжете, родени през 1988 година бяха последните, преминали през военна служба.

Всяка година в България се раждат 30 000 момчета.

В момента при война ще бъдат привикани изкаралите военна служба от набор 1967, които сега са на пределната мобилизационна възраст от 55 г., до последните преминали през казармата - набор 1988 г.  Тоест служилите в рамките на 21 години, което по груби изчисления прави около 600 000 мъже.

Сред тях обаче има загинали, болни, инвалиди, както и отдавна живеещи в чужбина, които са около 100 000 души. Това означава, че максималната мобилизация тук ще е с граница до 500 000 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
5
 
29
 
! Отговори
V преди 1 година
Каква мобилизация бе хора? 90 % от мъжете ги е страх и срам да предложат среща на жените? Чакат жените да им дойдат на готово в ръцете.
204
0
 
27
 
! Отговори
Hulk Hogan преди 1 година
Какво постоянна готовност какви пет лева? Ще ни превземат за 5 минути! А управляващата върхушка ще се изнесе в Дубай и от там ще ни насърчават да се бием до последния човек!
203
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гиб Мелсън, ами тръгвай! Кой те спира? В 21ви век да мисли някой за изпращане на хора на фронта си е чиста идиоотия! Трябва да си отявлен кретеноид за да мислиш изобщо в тая посока! Гнусна долна простоттиия .... няма край!
202
19
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Войната в Украйна показа и доказа на всички, че нито украинците, нито руснаците могат да се оправят само с професионални войници. И едните и другите прибягнаха до резервисти и наборници. Трябва спешно да въведем казармаа ако не искаме някой ден Турция или Русия да ни глътнат за един ден. 30 хилядна професинална армия е крайно недостатъчно. С такава армия не можем да се противопоставим дори на Северна Македония. Такива малки армии се използват само за паради или освобождаване на заложник.
201
0
 
31
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
С нещо не разполага България! Никой не е длъжен да умира заради итиоттияятта на някакви психопати! Ние нямаме деца за жертвопринушения! Да му мислият политиците. Ще имат право да се бият вместо 500 000 души :)
200
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина война не е виждал приживе. Само разкази от 100 годишни ветерани. Затова му е широко около врата но когато наистина ни призоват да ходим да се трепем в окопите казармата на чичаците няма да им помогне - първи ще загинат щото са с бавни рефлекси.
199
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За друга партия не бих се бил освен за Възраждане. Другите ще искат да сме проксита за олигосите отвъд океана. Дебайденизация ѝ трябва на тази държава, преди да правим армия.
198
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само ни дайте оръжие в ръцете! Що застреляни изедници ще има...
197
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Където има българи там е победата. В Украйна има 500 000 българи дори Сталин не можа да изкриви този факт. В САЩ има доста повече от тази бройка, Аржентина също.
196
14
 
18
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Пред българската армия върви Господ, затова никой не иска да се бие с нас. Кивота на Завета е генът на българите. Когато е трябвало сме воювали, положили сме началото на този свят, създали сме държави, научили сме хората на всичко което знаят - сеитба, строителство, как да приготвят храната си, ферментация (бактериите за ферментите се съдържат само в българските гени), и все още няма важно изобретение което да не е от българи или да не присъства поне един. Закваската на цивилизацията сме ние!
195
3
 
2
 
! Отговори
до 224 преди 1 година
Нищо особено няма да стане освен върху местата където са пуснати
194
0
 
20
 
! Отговори
до 223 преди 1 година
Е то това е изчислено отдавна и то при старите ядрени оръжия. При новите предполагам че няма да има проблем град с големината на истанбул 200 км от край до край да бъде една купчина желязо 15 мин след гъбата. Има изследвания отпреди 50-60 години че при повече от 15-20 атомни бомби на различни места човечеството ще изчезне.
193
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как при ядрен взрив озонът изчезва и слънцето ни изпържва що за тапизми каква е зависимостта между ядрен взрив и озона що за глопостнякой доле се изказа
192
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има мобилизация масово младите изчезват и тая държава умира на другия ден.
191
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не знае САЩ с какъв ядрен арсенал разполага в Зона 51 няма как да се знае какво точно се изпробва и върху какво се работи и какво имат, но щом казват че имат ядрени ракети които могат да изстрелят със скорост 22 000 мили в час значи знаете че едва ли не са поне с няколко хода пред всички останали !
190
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А и цар бомбата е пусната от самолет, руснаците няма начин да имат въздушно превъзходство и да пуснат такава бомба на Запад пълен абсурд. Има и много електроника в съвременните ядрени оръжия всичко е до това кой е по-бърз! Може да направиш шанташ със електрониката и ракетата да не прихване целта или да се върне при изпращача си. Абе въобще има много по мощни бомби от тази, то при повече от 10 ядрени удара цялата планета ще стане на една голяма гъба така че това според мен е изключено като вариан
189
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква мобилизация сънувате от какво? Извънземни ли ще ни нападат? И да ми дадат оръжие за НАТО няма да си мръдна пръста, не заслужават. Този съюз е бита карта за това англичаните създадоха нов с техните си държави на влияние.
188
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aко има война пълномащабна с ядрено оръжие, 4та световна война никога няма да има, поне не и между човеци. Ще изчезнем като динозаврите, озоновия слой ще се разруши и останалите живи хора след размяната на ядрени удари ще се изпържим като на скара. Въпроса е дали и колко ядрени удара ще има! Само цар Бомбата изпробвана през далечната 1961г. има разрушителен ефект в радиус от 200км, а тук говорим за технологии от преди 60г. Има много по-малки и много по-разрушителни бомби от съветската цар бомба
187
9
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Разуменсите от *** ще си биете камшика...знаем го...но няма къде да се скриете,ще ви намерим за съучастничество в геноцид против човечеството...обречени сте,путин се самоубива,Народите на Русия ще го изметат...нямат избор...моГилизацията която им спретва путин няма да я приемат...няма кауза...лудост на умиращ човек е
186
16
 
5
 
! Отговори
ББ преди 1 година
приятели...САЩ споделиха,че ще се намесят адекватно и бързо при ескалация,страните членки на НАТО са защитени...бедна ви е фантазията за потенциала на НАТО!обичайте децата си,борете се за Свободата си...ще има трудности,заради внедрените от путин "политици",агентурата на путин е дълбоко проникнала в ЕС,финансират от десетилетия стремежа му към световно господство слепите-платени,престъпници са,САЩ ги предупреждаваха многократно...избраха путин,мине ли границата...ще отнеме 3 дни на НАТО да го...