Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?

Все повече млади хора не са виждали оръжие
23 сеп 2022 21:09, Нели Христова
315
Ако има мобилизация в България днес: Колко ще са войниците у нас?
Снимка: БГНЕС

Българската армия е в постоянна бойна готовност. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Въпреки че по думите му няма опасност за въвличане на страната ни във военен конфрикт, се появи въпросът - ако има мобилизация в България, колко военни ще съберем?

По закон в случай на започнала война у нас следва да бъдат привикани всички мъже и жени от 18 до 55 години, преминали военно обучение. Тук влизат служилите в армията, преминалите през казармата или доброволно военно обучение.

България разполага с резерв от запасни и доброволци, като доброволният резерв е лимитиран до 3000 души. Включилите се в него преминават през 30-дневно обучение, след което имената им попадат в резерва. Те ежегодно преминават и през още обучения и курсове.

Тенденцията обаче е, че повечето млади хора не са виждали никога оръжие, а все по-малко се записват като доброволци.

У нас задължителната служба приключи през 2007 г., като мъжете, родени през 1988 година бяха последните, преминали през военна служба.

Всяка година в България се раждат 30 000 момчета.

В момента при война ще бъдат привикани изкаралите военна служба от набор 1967, които сега са на пределната мобилизационна възраст от 55 г., до последните преминали през казармата - набор 1988 г.  Тоест служилите в рамките на 21 години, което по груби изчисления прави около 600 000 мъже.

Сред тях обаче има загинали, болни, инвалиди, както и отдавна живеещи в чужбина, които са около 100 000 души. Това означава, че максималната мобилизация тук ще е с граница до 500 000 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
27
 
! Отговори
SS преди 1 година
Ако има мобилизация има хиляди бивши хрантутника млади пенсионери, ( бивши военни) цял живот яли и пълнели тоалетната,взели по 20 брутни заплати,да вървят те ! На мен държавата нищо не ми е дала ! Ама то трябва да стане нещо за да може да изтече мръсната кръв ( гнойтта) Много от тия дето са с пагони ще се на.се.р.ат още щом се загърми ! И дайте оръжие на българина и чакайте после да му го вземете !
184
7
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
мали,"експертите на путин от дпс-гроб-*** отново ви манипулират,в България няма да има мобилизация!просто нямавойна,член сме на НАТО...което е основната защита на Народа ни,лъжат ви и ви плашат предизборно от дпс-гроб-***,нямаме армия заради дпс-гроб,факт е,и без мобилизация ще се явя ако е за каузата България...за Свободата на децата ни,така правят украйнците и поклон!ЕС с авери като доган-борисов-орбан нямате шанс...а обран на путин унизи Германия в Лайпциг...с парите на Германия
183
4
 
9
 
! Отговори
Моля за съвет преди 1 година
Като командир на противотанкови оръдия, които нарязаха у нас през 90-те години ще седя безработен през тая война. Дали да питам руснаците ако искат да ме назначат на работа при тях, тъй като те все още си ги ползват? Хо-хо-хо
182
2
 
4
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Замислете се друзя. Смъртта има много лица, през времето в което ви изпращам на фронта може да загинете в катастрофа, да се удавите в морето, или дори може да ви удари мълния! Аз ви давам шанс с по-добър коефициент!
181
3
 
2
 
! Отговори
Путин преди 1 година
До АнонименМолодец тъй;))) На руският фронт нема да има време да затъпееш! Кражби? Крадат само мойте буряти! Лъжи? За лъжи, НКВД застрелв ана място? Аморално пвоедение? За аморално поведение сте в първите редици при следващата атака! Ну, как въй пацанъй, сейчас, ну?:)))
180
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Лазар: Затова трябва да се поучаваш от ЛЕВСКИ , БОТЕВ и РАКОВСКИ, а именно ! Колкото по далече е БЪЛГАРИЯ от русия и от Османската империя толкова по-добре за нас.Анализирай си сам какво са искали да кажат , за какво са се борили и за какво са умрели нашите герои :)
179
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В казармата се затъпяваше, но пък се учехме на кражби, лъжи и всякакво аморално поведение.
178
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коппейкин и тези от от възраждане нека да поведат редиците :)
177
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първите дезертьори ще са "професионалните" войници, след тях и поне 80% от военния състав. България няма армия, България има хиляди хрантутници на заплата!
176
2
 
10
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Не се бойте, ако сте болни от нещу, на фронта бързо ще ви мине;)))
175
3
 
9
 
! Отговори
SS преди 1 година
Да дадът личен пример ония продажници от Атлантик ! Те първи да вземат оръжие ! Само ,че ако се загърми те първи ще избягат или ще оцапат гащите !
174
14
 
6
 
! Отговори
Бай Лазаре преди 1 година
Ако ни нападнат руснаците направо минавай на тяхна страна - с кеф ще ти пръсна тиквата !
173
4
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
Не мога да си представя как някой Бг селски бек с фуражка и пагони ще вземе да ме командва и да дава заповеди как се водят бойни действия при условие ,че не е участвал и в една престрелка ? Мене ветерана ! Ще го убия на место бе !
172
11
 
5
 
! Отговори
Омърттвя преди 1 година
До Бай Лазар . Бай Лазаре ти докато се усетиш руснака ще те е набил на щика, дебилл
171
7
 
27
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 година
бил съм в казарма, но срещу руснак в окоп няма да вляза. Тези хора как си мислят, че някой ще им се върже на акъла?! Искам да видя Киро, Асен, Христо Иванов ... и други големи българи да хванат пушките и да поведат ротата. Тази държава е мащеха за народа си. Жалко, че е имало такива българи, с които да се гордеем.
170
3
 
23
 
! Отговори
SS преди 1 година
Ако има мобилизация ,кой е луд да отиде ? Значи един да мре за родината,друг да си пие кафето в чужбина ? Ще стане навалица по границата !
169
3
 
6
 
! Отговори
Връзкар преди 1 година
ако ме привикат веднага звъня на вуйчо ми Песков и съм ок, нека робите да си се бият.
168
7
 
12
 
! Отговори
Демокрация преди 1 година
Ха честита ви 33 годишна демокрация! Тъй наречената капиталистическа демокрация винаги води и е водила народите към крайната си цел- война! Или може пък комунистите да са виновни? Ха ха ха! Чакам отговори с клишета от западните "партньори" или техните протежета на хранилка.
167
1
 
1
 
! Отговори
Диванен Воин преди 1 година
Тъй е. Ако не мобилизирате 1967 докъм 1978 г., наборите, нищо добро не ви чака. Мой да белнете дупеят и да намажите алкътъ с вазелин или обилно със зехтин;))) Бойци, кой иска да живее вечно? Тангра ни зове, своя път небесен да вървим!
166
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм 87 и не съм ходил в казармата. Просто не отидох щото не ми се ходеше. Качих се на един самолет и заминах в чужбина където вече имах уредена работа. След 2 години се върнах за малко а казармата вече я нямаше. Само в пощенската кутия адреса ми по лична карта още стоеше едно бяло картонче с което са ме викали да отида на военна комисия или нещо подобно. Не помня вече....