Топим се: Населението на България намалява със 17 души на час

До 2050 г. у нас ще живеят само 4,5 млн. души
23 сеп 2022 17:00, Нели Христова
164
Топим се: Населението на България намалява със 17 души на час
Снимка: БГНЕС

Населението на България намалява с близо 410 души на ден или 17 души на час. Това съобщава директорът на Демографския институт към БАНИ акад. Петър Иванов пред в. "Труд."

"На всеки 3 минути страната ни губи по един човек. Според сайта на ЦРУ България е на първо място в света, сред 230 страни, по намаляване на населението", казва акад. Иванов.

Той припомня, че от 9 млн. население вече сме 6,8 млн. души, според проучване на ООН от юли тази година. Същото проучване казва, че към 2050 г. България ще загуби една четвърт от населението си. Прогнозите на Световната банка пък сочат, че през 2050 г. ще сме само 4,5 млн. души.

Предварителните данни от преброяването на населението, което се проведе през есента на 2021 г. показаха, че населението в България е 6,5 млн. души.

“На първо място по смъртност сме, защото сме в демографска катастрофа. Ние сме в клинична демографска смърт. В България смъртността през 2021 г. е 148 995 души, ражданията са 58 678. Естественият прираст в демографията е разликата между ражданията между умиранията. За България този прираст е отрицателен - минус 90 000 души”, заяви Иванов.

Той обясни, че българите, които живеят зад граница са около 2,5 млн. души и че всяка година страната ни напускат около 60 000 от сънародниците ни.

Ученият от БАНИ обясни, че сме с най-висок процент смъртни случаи от болести на сърцето. Втората причина са раковите заболявания.

Данните на НСИ показват, че за три десетилетия населението на България се е стопило с 1,5 млн. души.

Продължителността на живот у нас е средно 71,4 г. при 80 г. в европейските страни. На практика всеки месец изчезва по едно българско село. Ако демографската тенденция не бъде променена, не след дълго в страната ще живеят огромно количество пенсионери и малцинство работещи.

Демографско изследване на БАН - “Регионалните демографски дисбаланси в България”, вещае обезлюдяване на страната ни в следващите 20 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България останахме около 3,5 милиона и още 3 милиона са в чужбина, където живеят от години и няма да се върнат в България. От тези 3,5 милиона в България, турците са между 600 и 900 хиляди, платените избиратели на ГЕРБ от маалите са още около 1,5-2 милиона и останалите сме българи и всички останали.
110
7
 
3
 
! Отговори
Оногур преди 1 година
Не е важно количеството,а качеството Дания са 5 милиона .Иначе земя имаме България по площ е равна на Холандия,Белгия и Швейцария взети заедно... Не сме мъничка робска страна както ни зомбираха руските агенти-99% от историците ни са/бяха такива ,а сме средно голяма Европейска държава.
109
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демографската катастрофа беше повече от ясна още в края на 1990 година. Не разбирам защо трябваше да чакат 32 години, за да го кажат?!
108
1
 
1
 
! Отговори
До 119 преди 1 година
Караманите са прабългарски род. Християни но тюрко-говорещи. Живеят или по скоро са живеели в Южна Турция но след гръцко-турската война следва размяна на население между Гърция и Турция не по етнически а религиозен принцип. И всякакви мюсюлмани от Гърция включително българо - мохамедани са изселени в Турция и вече турцизирани. Караманите пък въпреки че са тюркофони понеже са християни ги изселват в Гърция и са елинизирани В Анадола наистина има Бyлгap Даг което буквално ще рече Българска планина
107
1
 
1
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Имало ли е турско робство? Преди турското робство населението в България е било един милион и двеста хиляди души. След само няколко десетки години, вследствие на жестоките гонения, кланета и произволи на нашествениците, през петнайсети век, населението на България се стопява до осемстотин и шестдесет хиляди души. И тогава е имало демографска криза. И тя, жестоката демографска криза в България не се е дължала на "владичеството" и на "съжителството". А НА РОБСТВОТО.
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е как държави с население 4,5 млн. души се оправят и не реват че били намалявали.
105
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 112Арменските историци пишат за българското нахлуване в Мала азия,край Анталия има планина *** даги Българската планина.По-късно византийски историци пишат за българския принц от Караманския род който е помагал на византийците в битката им срещу кръстоносците.Целта на кръстоносните походи са били православните,а оправданието уж усвобождаване на светите места.Кръстоносците превземат Константинопол и с месеци насилват православни в Света София и опожаряват града до основи-факт
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
116, само обясни как 100 кокошки ти снасят 1000 яйца дневно?
103
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А новите 18 годишни ме могат и да четат. Бойко унищожи България, а овчиците пак ще си го изберат.
102
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Бойко намаляхме с 1 млн, факт неоспорим. Има го в националната статистика. А после и в преброяването.
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...смело добави и виетнамците към българите! Те са около 100 милиона, а част от тях знаят по някоя българска дума. Демек ставаме към 300 милиона!!!
100
2
 
4
 
! Отговори
До 112 преди 1 година
Гагаузите говорят на турски език и то огузкия клон. Същия който го говорят българските турци, азерите и турците в Турция. Разликата е че гагаузите са християни.
99
5
 
7
 
! Отговори
История даге преди 1 година
Българите сме реално около 30 милиона,ако броим гагаузите и кабардино-българите в бившия СССР те обаче говорят на прабългарски-тюркски език близък до казакстанския и препокриващ се с уйгурския-унугурския-от където произлиза и унгарски-Унугурия-Унгария.Унгарците също са род от прото българите-унугуро-финската нация.Та реално българите сме към 200 милиона ако броим Кафказ и степите...
98
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За първо дете 10 хиляди лева. За второ 20 хиляди лева и за трето 40 хиляди лева. Ще има бейби бум. Аз съм готов веднага за второ дете а после за трето.
97
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега се чудим що да правя на селото по цел ден кибичим на едно чорболяво кафе и дрънкаме глупости колко е лош живота А умните и красивите отдавна побегнаха у Европа и само за една ваканция се връщат все ни разправят колко работели колко печелели и как с кеф си харчат парите а ние гледаме и слушаме като телета у железница и си викаме убаво е ама требе да се работи не е за нас ще си кибичим тука и те така минава живота ни на село
96
5
 
6
 
! Отговори
Търгаши преди 1 година
Веррно е ,че търговците Киро и Асен ни върнаха едно 10 години назад.Вън търговците и офшорните шарлатани от политиката.
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците в България са около половин милион или най много 600 хиляди но ромеите са поне два милиона.
94
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Бойко 1 милион българи напуснаха Бългаеия.
93
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция ще има нужда от територия след време. Вече са 87 милиона. До една година ще станат 90 милиона защото поне два милиона руснаци ще избягат в Турция. В Истанбул, Анталия и Измир има голям бежански наплив на руснаци.
92
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъжният резултат от управлението на Кирил Петков!