Омбудсманът пита: Има ли картел при продажбата на дърва, пелети, въглища?

Цените им летят нагоре, Ковачева настоява КЗК да направи секторен анализ на пазара
26 сеп 2022 13:00, Анисия Иванова
59
Омбудсманът пита: Има ли картел при продажбата на дърва, пелети, въглища?
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова, в която поиска да бъде направена проверка за картел при предлагането на твърди горива за отопление - дърва за огрев, пелети и въглищата за битови нужди. Тя настоява по компетентност КЗК да направи секторен анализ, с който да се проучи конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на твърди горива, както и на причините, довели до повишение цените на дребно.

Поводът за препоръката са постъпващите в институцията на омбудсмана множество жалби и сигнали от граждани заради ограничено предлагане на пазара и повсеместното увеличение на крайните цени на твърдите горива за физически лица у нас.

"Останаха некомпенсирани от държавата хора, които се отопляват на твърдо гориво. Многократно ме сезираха със жалби, защото на тях никой не им помогна през изминалия отоплителен сезон“, мотивира се проф. Ковачева.

Тя подчертава, че ограниченото предлагане на твърди горива и екстремното увеличение на цените им с близо 70% спрямо миналата година, представляват проблем с голяма обществена значимост предвид данните, че около 40% от българските домакинства разчитат на твърди горива за отоплението на своите жилища през есенно-зимния сезон.

В препоръката до КЗК омбудсманът алармира, че граждани сигнализират за значително, масово и трайно поскъпване на дървата за огрев, на пелетите за отопление и на въглищата за битови нужди на територията на цялата страна, като според тях тези неблагоприятни процеси са започнали още в края на летния сезон през 2021 г. и ескалират в периода от м. октомври 2021 г. досега.

"Така например съобщават, че в условията на ограничено предлагане цената на дървата за огрев през м. юни 2022 г. е била около 110 лв. за пространствен кубичен метър (пр. куб. м), през м. юли 2022 г. – около 140 лв./пр. куб.м, през м. август 2022 г. – около 160 лв./пр. куб.м, а през м. септември 2022 г. – около 200 лв./пр. куб.м. Потребители посочват актуални цени на дървата за огрев през настоящия месец в диапазона 180-220 лв./пр. куб.м. Тази информация се потвърждава и от публично достъпни източници", пише омбудсманът.

Ковачева подчертава още, че граждани я информират и за увеличение на цените на пелетите за отопление - от 350-410 лв./тон (в зависимост от конкретния вид на пелетите) през лятото на 2021 г., до 650-900 лв./тон през есенно-зимния сезон 2021-2022 г. и до 850-1000 лв./тон през м. септември 2022 г. Омбудсманът посочва, че тези цени са непосилни за хората, които очакват активни действия от компетентните държавни институции срещу спекулативните поскъпвания в сектора.

"Налага се мнението, че ограниченото предлагане и повишенията на цените не могат да се обяснят с обективни причини, тъй като дървата за огрев и дървесината за производство на дървесни пелети са от местен български добив. Нещо повече, според публични данни държавните горски и ловни стопанства са увеличили плановете си за добив на дърва за огрев за директна продажба на населението през 2022 г. с около 10% спрямо отчетените 926 хил. пр. куб.м за 2021 г.", допълва в препоръката си общественият защитник.

Ковачева подчертава още, че когато не са налице обективни фактори за трайното, значително и повсеместно поскъпване на твърдите горива, следва да се предположи, че то е вследствие антиконкурентно поведение на участниците на съответните пазари. Според нея, това противоречи на нормативното изискване за добросъвестна търговска практика и оказва влияние върху икономическото поведение на потребителите.

"Особен случай в разглежданата стокова група са въглищата и брикетите от въглища за битови нужди. На пазара на дребно тези горива са главно от внос, а поскъпванията се обясняват с търговската конюнктура в Югоизточна Европа", посочва още омбудсманът.
 


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Boto,Boto , не става само с гадаене - трябва и акъл ! Горските стопанства наемат фирми поне от 20 години ! И като нямат ни техника , ни хора , кой сече дървата за огрев тогава , ти ли ?!
40
1
 
6
 
! Отговори
седераст преди 2 месеца
Стига лъжи!!!Госпожа Смърт каза че ще има евтини дърва за отопление и ги достави направо в дворовете и къщите на хората в Каравелово и Богдан!!!
39
0
 
9
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 2 месеца
Какво питаш бе како, какво питаш? И на маймуните в зоопарка им е ясно, че има картел! Ама крайно време е да вземем кюскиите и де който сварим.... УДРИИИИИИИИ И ПАК, И ПАК,.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато стане готов доклада зимата ще е свършила....
37
1
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 месеца
В Бизнеса с Дърва има Мафия , всички знаем това . Добро решение на Държавата ще е следното - да се разреши на Хората да секат свободно Дърва - с едно Условие - на мястото на всяко отсечено да се посади ново . Дървата са Неизчерпаем Ресурс , те се садят .
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И като пита какво се променя?Измислена служба за заплата е това.
35
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой изобщо използва пелети, дърва и въглища, бре?! Преработваш един хиперинвертор в термопомпа и айде към радиаторите. На вилата топлим с 2 такива 350м2 и сметка над 400лв. за отопление не сме видели, а ходим по къси панталони и ръкави зимата. Пускаме го 2-3 дни преди да идем и айде- има си смарт контрол. Излиза по-евтино от пелетна горелка като решение със сигурност.
34
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 2 месеца
Страшна работа измисиха на тази. Пита и сезира, сезира и пита. Това е т.н. обществен мрънкяч. Бюрократа обожава да "сезира" демек да препраща някой друг някъде да му бере гайлето. Тази дума като стана премиер ще я забраня.
33
0
 
10
 
! Отговори
За водата да питам.. преди 2 месеца
За водата питай, омудсмане...!Защо плащаме разликата между главния водомер и всички отчетени във входа? Посленякой забравил съсед, като си отчете водомера и си плати става двойно плащане!Хайде да я спрете тази мизерия. Искам да плащам само това, което ползвам!!!
32
0
 
10
 
! Отговори
Шаши преди 2 месеца
Има, има картел. Ако не е картел се вдигат от самата алчност на хората. А това са готови неща. Никой от тях не е посадил и едно дърво. А кой е садил въглища та вдигат цената?
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Иска ли питане?
30
0
 
8
 
! Отговори
Boto преди 2 месеца
Значи промяната изкара директно дървата от горските стопанства на пазара за крайния потребител ..... няма вече скъпи дърва, няма картел.....Ама после се оказа, че горските стопанства немат ни техника, ни хора, ни нищо за да го направят и наеха частни фирми дето си решават ква да е цената.....Целата им работа такава..... по телевизията чудно звучи с патоса на *** и Кокорчо а реално нема нищо общо .....
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само се разчудва и тая за няма и 20 бона месечно..
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То у нас кое не е картел???
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има ли държава в този картел
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко е картел. Тая само пита и взима голема заплата.
25
3
 
24
 
! Отговори
реалист преди 2 месеца
А не бе!!!В момента,в който газът поскъпна двойно и веднага скриха пелетите от пазара и ги пуснаха след 2седмици на двойна цена.Такава държава няма никъде по света
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази може ли да ми обясни, като омбудсман какво досега е направила. Само празни приказки и нищо, а цените хвърчат. Може и без тази която я интересува само заплатата си и нищо друго.
23
1
 
5
 
! Отговори
гуню преди 2 месеца
Е па, познай от три пъти?
22
1
 
4
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 2 месеца
Ами то във всяка една сфера има картел. Е.. малко бай ман гау малко пречи на картелите с неговите "бранета" на дърва и продажбата им на дъмпингови цени. Че то дори промоциите в уж конкуретни вериги са едни и същи. Трагедията е пълна, но КЗП по техни собствени думи са само орган, който може да предлага законодателни промени и няма реални лостове да оказва някакво противодействие.