Дилема - евтиният газ у нас за бита или за бизнеса?

Газохранилищата на континента са пълни на 88%, в България - 74%
28 сеп 2022 18:00, Анисия Иванова
34
Дилема - евтиният газ у нас за бита или за бизнеса?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прогнозната цена на КЕВР за цените на природния газ за октомври около 240 лв./MWh съвпада с очакваното от пазарите заради цените на различните доставки в енергийния микс и сравнително по-евтиния азерски газ, от който трябва да започнат да пристигат допълнително количества по получия Акт 16 интерконектор IGB с Гърция. Този диапазон от 250 лв./MWh за регулираните цени прави газът в България един от по-евтините в Европа. Миксът е базиран на 1/3 от потреблението да се задоволява от азерски газ по IGB, но е важно как ще бъдат разпределени доставките към различните потребители. Това каза Николай Кискинов, управляващ партньор "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Дали не трябва този газ да бъде насочен за снабдяване на топлофикациите, за да може те да предлагат услуга на поносима цена и да се разплащат с "Булгаргаз"; дали да се насочи към снабдяване по ниски цени на бита и на малките предприятия. В този случай бизнесът с основание казва: ние също искаме да ползваме този газ.

Тези количества не стигат за всички - 200 млн. куб. м могат да останат за подпиране на цената по свободно договорени цени. Това е дилемата, пред която е изправен регулаторът - кого ще пазим - индустрията, бита или топлофикационните дружества и техните клиенти?"

Цената на пазарите вече е спаднала от пиковите 300 евро/MWh до 190-200 евро/MWh, като дори новините от вторник за разрушенията по газопроводите от системата "Северен поток" са довели до ръст от около 10 евро, а не обичайните първосигнални страхове, каза Кискинов.

"Цените не са отишли на нормални нива, TTF седи на 200 евро и това е цената, по която ще се осъществява снабдяването на бъдещите доставки на "Булгаргаз", като изключим тази 1/3 азерски газ."

"Булгаргаз" все още не е обявил за какви количества става дума по обявените търгове за 2023 г. и по планирания 10-годишен договор. Вероятно ще трябва да избере хибриден подход - например 50% от нужното количество по дългосрочен договор, а останалите да се търсят през спот пазарите, за да се управлява по-добре риска от волатилност в цените, каза Кискинов.

Тези количества ще са без капацитети, така че "Булгаргаз" ще трябва да се намеси и в битката за слотове на гръцките терминали, напомни Кискинов. Има възможност да дойдат количества и през Турция, но България продължава да няма подписано споразумение със страната за междусистемен достъп.

Вероятното спиране на транзита на руски газ през Украйна ще направи "Турски поток" единствената работеща връзка между Русия и Европа, но това няма да има голямо отражение на пазарите, тък като тръбопроводът снабдява директно само няколко държави, смята Кискинов.

"Големият страх, който очаквахме да се случи, се случи, но изглежда континентът се е подготвил."

Големите предизвикателства за запълване на хранилищата през 2023 г. ще са предимно логистични, като пазарните участници очакват те да намерят своето решение дотогава. В момента газохранилищата в Европа са пълни на 88%, в България - 74%, и много зависи какво ще е времето през зимата, каза Кискинов и напомни, че не може да се разчита само на тях. "Общото чувство на пазара е, че никой не е притеснен."

Газохранилищата са нагнетени на цени около 150-200 евро и изглежда цените ще се движат в тези рамки. Сключените търгове за електроенергия за последното тримесечие са около 800 лв./MWh, но е възможно все още да не са видими ефектите от преминаването от газ към ток за бизнеса и домакинствата, предупреди Кискинов.

"Независимо че пазарите на газ са успокоени, моите притеснения са, че ще наблюдаваме същите аномалии като на пазара на ток миналата година... Единственото, което може да успокои цените на електроенергията, е сриване на потреблението поради икономическа рецесия и ниска икономическа активност. Цени от 700 лв./MWh ще са подът."

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
6
 
! Отговори
абе верно ли преди 1 година
азерите ще ни доставятн газ без пари? щото всека комприсорна дига с 50 долара ,а оттам има 3000 км ,което е 5 кмпресорни ,щота са на 500 км на суша???
26
0
 
3
 
! Отговори
вълнара преди 1 година
Носете вълнените гaщи, 100% топло...а малко дращи...
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За бизнеса. Хората да си ползват тока. Шопите имам предвид.
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газът да се даде на хората. Топлофикациите да си поръчват стари акумулатори и други подобни горива от Италия и т.н.
23
3
 
2
 
! Отговори
Fena преди 1 година
За да вкараш 1 киловат топлина в дома си може да похарчиш 2 киловата, 3 киловата или 10 киловата енергия. Комунистическото "всички да плащаме равно" на министъра казва, че този киловат у дома ще струва едно и също за всички - без значение колко са похарчили за него. Абонат на газ ще харчи 2 киловата, а абонат на ТЕЦ -10. Но цената и за двамата клиенти ще е еднаква, т.е. държавата условно ще плати 200 лева дотация за единия и 1000 лева за другия. Добре сте дошли в комунизма!
22
1
 
11
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Все ще прецакате бедните няма страшно. Бизнесмените потъркват ръчички че видиш ли осигурявали работни места държавата трябва да ги дундурка. Получават си сума ти помощи за окаяните работници нищо. А за "бедните" хорица на газ - виждам ги около мен колко изнемогват. Ще изгоните и малкото свестни хора вече.
21
2
 
6
 
! Отговори
червен ДС феодализъм преди 1 година
Само военен режим Пиночет оправя племето крадливо и предателско.
20
1
 
1
 
! Отговори
онясконя преди 1 година
тока декември минимум 1,50лв. за киловат
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя тази дилема е като нож с остриета от двете страни, защото и бита и бизнеса са свързани.
18
2
 
9
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
Дайте за Бизнеса - те Милионерите са Бедни!
17
0
 
6
 
! Отговори
kokorcho преди 1 година
Накрая ни за бизнеса, ни за бита
16
0
 
3
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Защо не направите един оптимизационен анализ. Като ви чета web страница, разделът "Енергия и екология" направо ми пресъхва слюнката от вашите умения !
15
0
 
11
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Не се карайте, нали имаше много газ !!!
14
0
 
6
 
! Отговори
дядо Мраз преди 1 година
Ще ви сурвакам най-щедро, в левове както и в евро!
13
0
 
11
 
! Отговори
морски преди 1 година
Напудрени закусвални предлагани за ресторанти е бизнеДСа тук. Тръгнали със заведения да правят европейска държава??? Къде го има това бе, байганьовци?
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът трябва да се зададе така,да имат ли право Софиянци да ползват евтино отопление или голяма част от бизнесът да фалира?
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Аз предлагам и бита и бизнеса да плащат двойно. А пък с парите, които се съберат от това, да купим качествена тревичка от Холандия и да се разпредели по равно между всички българи" - аз моята част си я искам в кеш. Тревата си я гледам сам на лампи, а зимно време 90% от деня спя или гледам нетфликс изпод завивките. Парно не пускам, спим си по *** и съм се научил да се къпя със студена вода за здраве.
10
2
 
5
 
! Отговори
готвач преди 1 година
На яхтата не и трябва газ. Цепим вълните на океана и изобщо не ни пука . Само попътен вятър и седем фута под кила.
9
4
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Аз предлагам и бита и бизнеса да плащат двойно. А пък с парите, които се съберат от това, да купим качествена тревичка от Холандия и да се разпредели по равно между всички българи!
8
1
 
10
 
! Отговори
До Зозо преди 1 година
А ти какво чакаш да отидеш на фронта в Украйна? Имат нежда от помощ за контраофанзивата!!