Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията

Където има монопол, възнагражденията са ниски
28 сеп 2022 13:48, Анисия Иванова
252
Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има глад за кадри във всички сектори в България. Дори самият процес по интервю в момента се е обърнал и по-скоро компанията е интервюирана за кандидата, отколкото обратното. Когато има глад за кадри, компаниите преразглеждат стратегиите си за възнагражденията на служителите. Някои чуждестранни компании, които си правят аутсорсинг център в България, плащат много високи заплати. Останалите компании се стремят да компенсират със социални придобивки, а не да надуват изкуствено заплатите. В секторите с по-ниска квалификация много зависи от конкуренцията. Ако секторът е високо конкурентен, както в последните години при големите търговски вериги, там заплатите вече са много над средните. Там където има добра конкуренция в сектора, заплатите се вдигат неимоверно. Там, където има монопол или картелно споразумение, възнагражденията си седят ниски. Това казаха Борис Колев, предприемач, съосновател на платформата за работа, и Мария Петрова, ръководител "Бизнес развитие" в нея, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Не случайно в цяла София, в България, по пътя към морето, към Боровец  - навсякъде пише „Ние наемаме хора”, навсякъде има билборди, за да видят повече хора, че компанията търси служители”, изтъкна Петрова, обяснявайки проблема с липсата на кадри.

Първата ни задача беше да направим много по-ефективно намирането на хората, кандидатстването и въобще свързването с работодателите. И всъщност така се появи идеята да направим алгоритъм, който ползва най-добрите решения и възможности. В платформата ни има всякакви обяви, предназначени за квалифициран персонал. Този, който търси работа, не плаща нищо, а фирмите, които търсят служители, плащат не за брой обяви, които пускат, а заплащат еднократна такса месечно или годишно за ползване на софтуера на платформата, обясниха събеседниците.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тотални глупости
16
4
 
21
 
! Отговори
Истина преди 1 година
лад на кадри ужким а заплатите като преди 15 г даже и ги намалят . Нали ги гледам в джобса,, машинен оператор на три сменен режим 1000-1200 лв !! Ние да не сме в Сомалия или сме в ес ? Кви са тия жалки заплати на фона на тия европейски цени на всичко . Не могат да ме убедят че има глад на кадри. Този който иска реално кадри ще постне заплата от рода на 4000-5000 лв месечно на редовна смяна на 8 часов работен ден и още утре ще има 100 квалифицирани кандидати. Това е.. всичко останало е мижи да те лъжем
15
4
 
25
 
! Отговори
Капиталист жаден преди 1 година
Спомням си преди около 12-14 години тъкмо завърших второти си висше образование, с 2 езика и бях завършил 9 месеца по програма "старт в кариерата", но останах без работа. Пускам, пускам сивита и нищо. Накрая след стотици сивита ме извикаха на интервю за работа в заложна къща в ромската махала. Тоя, който ме интервюираше не можеше да говори както трябва, дори започна да се подиграва. Станах и си тръгнах, Още ме е яд, че не му разбих гроznata mucuna тогава. Фак за капитала!
14
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, има глад за кадри, защото кадри почти няма. Има неграмотни и неквалифицирани кандидати, осакатени от образователната система с нулеви качества.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости!
12
0
 
46
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
хаха.. Големите търговски вериги вдигали заплатите, казва!!! Там за повече от 3 месеца не се е задържал почти никой. Само си играят на назначаване. Изискват от служителите си да изпълняват по пет длъжности, но за една мижава заплата. За работното време и почивни дни, да не говорим.
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами не пишете "наемаме хора", а плащаме толкова и толкова-за такава работа. Навсякъде ми.шките искат работници и почти никой не обявява срущу какво заплащане. NESHTASTNICI - РАБОТЕТЕ СИ САМИ И СПЕСТЯВАЙТЕ МИЗИРНИТЕ СИ ЗАПЛАТИ.
10
0
 
27
 
! Отговори
Гост преди 1 година
ножицата се разтваря все повече хората ще искат все по-големи заплати за да могат да преживяват с високите цени идва краят на евтиния труд
9
8
 
58
 
! Отговори
Не че нещо преди 1 година
В момента в който някой ми се представи като "работодател", моментално вижда един мой ясно изразен пръст. На мен работа не ми дава. Наемат се моите качества, умения и труд. И се наемат при моите условия. Тия, които дуднеха преди години, че "100 човека чакали на портала за моето място" вече ги няма, фалираха. Имал съм такъв шеф - в момента живее под наем в таванска стая. Загуби бизнес,джипове, жилища, семейство. И да си призная - злорадствам! Знам си защо.
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости
7
42
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да вметнем, че в статията се говори за квалифициран труд. Всякакви аутсайдери със знания от ТУ от 80та или без никакво образование да не се възгордяват. За тях ги чака складът на Лидл и 2600 брутна заплата. Айде с ваучерите за храна стават 2900.
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къф е тоя гърбав бидон?
5
2
 
33
 
! Отговори
Гост преди 1 година
това е така, както казват моите шефове преди ние избихме работници, сега те избират нас няма как за заплата около средната просто тези пари не стигат до никъде
4
4
 
53
 
! Отговори
555 преди 1 година
В компаниите, които дават прилични заплати - там няма глад за кадри.Но когато повечето фирми се опитват с трици маймуни да ловиш - е, тогава ще има глад за кадри
3
0
 
45
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
На дюнерите в Ямбол търсят персонал от сумати време.Хора не останаха в града
2
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Логично. В ИТ сектора се "борим" по 0.6 души за 1 позиция. По 20 оферти за работа на седмица имам коя от коя с по-високо заплащане. Отдавна заплатите ни са европейски, но заради ниските разходи на труд, ниския корпоративен данък и ниските данъци, ниските наеми на офисите и евтинията у нас, струваме около тройно по-малко от германец с нашата заплата. Абе, кеф цена няма. Бачкаме си за 12к и нагоре и си живеем живота. И не само в ИТ секора е така. Вече склададжиите ще се избият 1000 за 3к заплата.
1
5
 
49
 
! Отговори
Ох на Дедо... преди 1 година
A taka! Обърна ли се палачинката работодателчета мили?!? Идва Видовден!!! ;-)))