Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията

Където има монопол, възнагражденията са ниски
28 сеп 2022 13:48, Анисия Иванова
252
Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има глад за кадри във всички сектори в България. Дори самият процес по интервю в момента се е обърнал и по-скоро компанията е интервюирана за кандидата, отколкото обратното. Когато има глад за кадри, компаниите преразглеждат стратегиите си за възнагражденията на служителите. Някои чуждестранни компании, които си правят аутсорсинг център в България, плащат много високи заплати. Останалите компании се стремят да компенсират със социални придобивки, а не да надуват изкуствено заплатите. В секторите с по-ниска квалификация много зависи от конкуренцията. Ако секторът е високо конкурентен, както в последните години при големите търговски вериги, там заплатите вече са много над средните. Там където има добра конкуренция в сектора, заплатите се вдигат неимоверно. Там, където има монопол или картелно споразумение, възнагражденията си седят ниски. Това казаха Борис Колев, предприемач, съосновател на платформата за работа, и Мария Петрова, ръководител "Бизнес развитие" в нея, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Не случайно в цяла София, в България, по пътя към морето, към Боровец  - навсякъде пише „Ние наемаме хора”, навсякъде има билборди, за да видят повече хора, че компанията търси служители”, изтъкна Петрова, обяснявайки проблема с липсата на кадри.

Първата ни задача беше да направим много по-ефективно намирането на хората, кандидатстването и въобще свързването с работодателите. И всъщност така се появи идеята да направим алгоритъм, който ползва най-добрите решения и възможности. В платформата ни има всякакви обяви, предназначени за квалифициран персонал. Този, който търси работа, не плаща нищо, а фирмите, които търсят служители, плащат не за брой обяви, които пускат, а заплащат еднократна такса месечно или годишно за ползване на софтуера на платформата, обясниха събеседниците.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масовия бг работник има пълната свобода да излезе и да бачка в чужбина. Обаче там какво се случва? Получава някаква нискоквалифицирана работа, продължава да тъне в мизерия и нищо ново под слънцето. Що тъй?
36
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече не знам на какво да вярвам. На свободна практика съм и си повиших хонорара без проблеми, но пък висококвалифицираиият ми син кандидатства за позиция в уж престижна компания, на първото интервю ентусиазирано се съгласиха на исканата от него заплата, на второто за подписване на договор свалиха сумата наполовина и го отказаха. Изме-кярски истории.
35
2
 
9
 
! Отговори
Работник преди 1 година
Предлагам да им земат джилките на работодателите и да ги раздадат на работниците.
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно че няма да има оператори. То дори на Запад е пълно с оператори, камо ли в държави като България. Ръчния труд може до някъде да се намали, но не може да се премахне на 100%. Няма как робота да поеме 100% от ръчния труд понеже е невъзможно да се достигне такова ниво на изкуствен интелект.
33
1
 
11
 
! Отговори
Работник преди 1 година
eeх, кога ще ни дойдат едни западни работодатели да ни дават западни заплати за да покараме и ние чисто нови С класи е айде, да не са С класи, аз съм съгласен и на джиели 450 4матик, еееех.
32
1
 
23
 
! Отговори
Не мога да разбера преди 1 година
как така нямат пари да увеличат заплатите а пък всички се возят на джипове последен модел.
31
3
 
14
 
! Отговори
Истината преди 1 година
До смотания :: аз без работа няма да остана мокто момченце. Работа за трудолюбиви и образовани хора винаги ще има ако не в българско то на запад Еми гледай ти утре да не ти се наложи да запретнеш ръкавите и да хванеш па-рцала че вече роби няма. Фалирвай и ходи на борсата жалък ***
30
2
 
38
 
! Отговори
ХЕ ХЕЕЕ преди 1 година
Пълно е с измамни фи..р..маджии. Осигуровки в/у половин заплата, извънреден труд не плащат, условия на труд отвратителни, никакви бонуси, никакви стимули, лошо отношение, незаконни глоби за всяка глупост и т.н. После що нямало кадри.... Е НЕМА И ДА ИМА.
29
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на 32 съм без ден стаж и при мама ми е най-добре ! бальците нека се правят на свободни като се навеждат да вършат чуждия труд ХАХАХАХАХАХАХАХА
28
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма и да има.Най-ниско заплащане в Европа ,с най-продължително работно време.Цакат хората от две страни и после ревът ,че нямало кадри.
27
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нивото на бг работна ръка е драматично ниско. Най-правилна оценка се получава в чужбина, където нашенците практикуват основно следните "професии": строители, хигиенисти, куриери и земеделски работници.
26
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БГ работодателите ги знаем - карат чисто нови С класи, но те осигуряват на минималната
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е не вярвам--- какво стана с приказките по повод извънредния незаплатен труд и ниските заплати, " който не му харесва - да си ходи, отвън чакат 100 човека за неговото място".Търсят хора тези , които не плащат добре и експлоатират хората.Моят племенник работи 4 години в голяма търговска верига за строителни материали в Русе - бачкане в събота и неделя, бачкане след работно време, тежък физически труд и накрая 1200 лева чисто. Това беше до август 2022г., след това напусна.Там постоянно търсят хо
24
2
 
29
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 1 година
Кадри ще има когато българския бизнес се самоубие и работниците започнат да работят за себе си. Работете си сами шиб.. измамници
23
1
 
30
 
! Отговори
niki преди 1 година
Където има картел и монопол, там заплатите са като преди 15 години. Където има конкуренция, търсещия работа интервюира работодателя, защото има голям избор.
22
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма глад за кадри .. има глад за ба-Лъ_ци които да бачкат за без пари или за африкански заплати. Робовладелеца иска да продава на европейския пазар на евро цени и да печели европейски а в същото време да плаща средно ОСЕМ ПЪТИ ПО МАЛКО ОТ СРЕДНОТО ЗА ЕВРОПА. Няма вече такъв филм . Като не можеш да плащаш или фалирваш или плащаш европейски. 16 г в ЕС и още не си взеха поука . Виновни са тея отре-пки дето им бачкат за по 1000-1200 лв на месец
21
4
 
33
 
! Отговори
Сосидж преди 1 година
Кадри има, но няма млади и образовани, които да работят за 800 лева. Пък и вече има интернет и лесно се намира информация за компанията. Западните са в пъти над националните, които са с манталитет от другарските години.
20
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обир в бар. Трима маскирани бандити с насочени пистолети: "Дай парите!" Барманът дава оборота, ония ги взимат, тръгват, а той им вика: "Извинете, може ли само един въпрос?" "Може", обръща се главатаря. "Кои сте вие?" ""Ами, ние сме "Седемте самураи"". "А, може ли още един въпрос?" "Може". "Ами като сте Седемте самураи, защо сте трима?" Главатарят се почесал по главата и рекъл: "Ам', няма хора, уеее..."
19
26
 
10
 
! Отговори
Марсел Попов преди 1 година
Средностатистическият Баньo не е в позиция да поставя условия, защото е необразован и мързелив рикиджия!
18
4
 
31
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Глад на кадри ужким а заплатите като преди 15 г даже и ги намалят . Нали ги гледам в джобса,, машинен оператор на три сменен режим 1000-1200 лв !! Ние да не сме в Сомалия или сме в ес ? Кви са тия жалки заплати на фона на тия европейски цени на всичко . Не могат да ме убедят че има глад на кадри. Този който иска реално кадри ще постне заплата от рода на 4000-5000 лв месечно на редовна смяна на 8 часов работен ден и още утре ще има 100 квалифицирани кандидати. Това е.. всичко останало е мижи да