Най-висока заетост у нас поне от 14 години насам

Това показва ново проучване на Евростат
29 сеп 2022 20:25, Росен Стойчев
24
Най-висока заетост у нас поне от 14 години насам
Снимка: БГНЕС

Коефициентът на заетостта сред трудоспособните граждани на Европейския съюз (между 20 и 64 годишна възраст), е възлизал на 74,8 на сто през второто тримесечие на годината.

Още по темата
Това е осмо поредно тримесечие, в което показателят нараства, а спрямо предходното тримесечие (януари - март 2022 г.) се увеличава с 0,3 процентни пункта. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на сайта й.

В България коефициентът на заетост през второто тримесечие е достигнал 75 на сто от трудоспособното население от 20 до 64 годишна възраст. Това е най-високото равнище на заетостта у нас от поне 14 години насам, според наличните данни, като през второто тримесечие на 2009 г. е била 68,6 на сто.

Застой на пазара на труда

Застоят на пазара на труда, включващ хората, имащи неудовлетворена нужда от заетост, който е и един от основните компоненти на безработицата, е обхващал 11,5 на сто от разширената работна сила (на възраст между 20 и 64 години) в ЕС през второто тримесечие на 2022 година. Това е спад в сравнение с регистрираните 11,9 на сто през първото тримесечие.

Българите, изпитващи неудовлетворена нужда от заетост през второто тримесечие на годината са били 7,7 на сто от разширената работна сила, което е минимално намаление (-0,1 на сто) спрямо предишното тримесечие. Това все пак е осмо поредно тримесечие на спад на показателя, след като през второто тримесечие на 2020 г. той прибави 2,2 п.п. спрямо тримесечие по-рано, достигайки 10,6 на сто.

Сравнение по страни членки на ЕС

Промените в нивото на заетост между първото и второто тримесечие на годината варират в различните страни членки на Съюза. Най-голямо увеличение е регистрирано в Литва (+1,6 п.п.), Латвия (+0,9 п.п.), както и Ирландия и Словакия (+0,8 п.п. за всяка).

Въпреки че заетостта се повиши в 20 от държавите от ЕС, тя запази нивата си в Унгария и Словения, а в Хърватия и Белгия намаля (-0,5 п. п. за всяка), както и в Люксембург (-0,2 п. п.) и Кипър и Португалия (-0,1 п.п. за всяка).


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Оня преди 2 месеца
А уж държавата беше в разруха , а то кво се оказа ?!? Ама оня тиквун от Банкя не му е за сефте да лъже , и то нагло !
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква безработица от 25% те гони, по новите закони на 20 хората още избутват средното си образование.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НИЩО НЕ РАЗБРАХ ОТ ПАСКВИЛА/
12
0
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
68.6% на заетост през 2009?!...Не е възможно, освен ако не броят нерегистрираните в бюрото по труда и множество разни други нередности като фалшификации, лъжи и т.п. Та тогава сивата икономика беше в разцвет!..Пак лъжат тези БСПари предизборно! БСП и СИЕ вън от политиката!
11
3
 
7
 
! Отговори
:-) преди 2 месеца
,, В България коефициентът на заетост през второто тримесечие е достигнал 75 на сто от трудоспособното население от 20 до 64 годишна възраст. "Тоест реалната безработица е 25%. Понеже безработните нямат регистрация в БТ не се водят за такива.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 3 млн българи ТИ ДА НЕ БИ ДА СИ ПРИВЪРЖЕНИК НА ТЕОРИЯТА ЗА САМОСТОЯТЕЛНОСТ- ЧУЧХЕ НА СЕВЕРНА КОРЕЯ- МИЗЕРИЯ, ГЛАД И ЯДЕНЕ НА ДЕЛИКАТЕСИ- БРЪМБАРИ, ПРИЛЕПИ, ЖАБИ И ДР ЗЕМНОВОДНИ. СЪВЕТ ВЗЕМИ МАПС И ВИЖ КАКВО СЕ СЛУЧВА С МОНГОЛИЯ КОЯТО ПОДКРЕПЯ РУСИЯ- МИЗЕРИЯТА Е БРУТАЛНА.
9
4
 
7
 
! Отговори
3 млн българи преди 2 месеца
напуснаха България и работят и живеят в чужбина,благодарение на евроатланДиците на прехода,последователно унищожили икономиката и разпродали държавата ни.Изнасяме ток,злато,пшеница и млади кадри за да спасяваме икономиката на западните държави,а внасяме италиански ***,турски домати, сирийски бежанци и украински ВИП туристи. Нормално е да има висока заетост на запад след като прибират евтина работна ръка от държави, втора категория като България и вносни такива от страни от Третия свят...
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Личи и от приложената фотография, най-висока заетост на масите!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ха , защо ***...четата на герберите ги няма???????? Онемяха от яд, че нещо добро се случва като го няма оня лъжец от Банкя.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
12 години водени от герб все последни. Най-накрая нещата взеха да се променят и то само за 7 месеца. От това по- ясен знак за кого да гласуваме на 2 няма. В неделя гласувайте за себе си не за схемите на герб които искат отново да ни ограбват.
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най -после нещо позитивно за България. Браво на Киро и момчетата. Стига с корупцията, кражбите и лъжите на ГЕРБ.
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лъжи, лъжи и пак лъжи! България няма бъдеще, нека не се заблуждаваме!
3
1
 
6
 
! Отговори
Кирил преди 2 месеца
То от толкова тарикати , накрая само бай Иван остана да баца. Кои има акъл, дали тук, дали по чужбина, все ще се оправи.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Излезте в неделя и отсвирете ония с чекмеджетата, частните митници и имотите в Барселона и ще имаме още такива позитивни новини за държавата ни.
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изритахме крадеца и лъжеца Боку и взехме да се съвземаме, затова на втори с акъл не с простотия.