Българите на второ място по полетата на Италия

Най-много са сезонните работници от Румъния
Обновена: 30 сеп 2022 15:38 | 30 сеп 2022 15:33, Камелия Цветанова
23
Българите на второ място по полетата на Италия
Снимка: Pixabay

България е втората държава след Румъния, от която пристигат най-много сезонни работници, заети в селското стопанство в Италия. Данните изнесе Инспекцията по труда на Италия на съвместна онлайн среща с Главна инспекцията по труда в България (ГИТ), съобщиха от институцията.

Голяма част от тези работници са се установили да живеят в Италия, но не познават езика, което е пречка за гарантирането на техните трудови права, предупреждават инспекторите по труда. Забелязва се и нарастващ брой на българските командировани  работници в сектор земеделие и строителство. Това обуславя необходимостта от съвместни проверки и обмен на информация по отношение на правните рамки в областта на трансграничната трудова заетост в двете страни, е станало ясно по време на разговора.

Инспекциите по труда на България и Италия са се договорили за разширяване на сътрудничеството и извършване на съгласувани и съвместни проверки.

По време на срещата са представени структурата, организацията и правомощията на двете контролни институции, включително и разкритата от ГИТ телефонна линия за български граждани, работещи в чужбина.

Във всички случаи, в които български граждани считат, че трудовите им права са нарушени, те могат да се обърнат към ГИТ, за да бъдат сигнализирани органите в приемащата държава. За да могат при необходимост да потърсят правата си, трансграничните  работници трябва да разполагат с данните за работодателя, при когото ще полагат труд в приемащата държава, и за обекта, където работят.  За българите, работещи в чужбина, се поддържа телефонен номер 00359 2 8101 747, на който могат, в работно време, да потърсят консултация и съдействие. На сайта на Инспекцията по труда , в секцията "За работодатели и работещи", е публикувана полезна информация за работа в Европейския съюз, за условията на труд и живот в страните членки. Подобна информация е налична и в сайта на EURES мрежата , както и на единния национален уебсайт относно командироването на работници.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
БГ-парапитек преди 2 месеца
Г,аньовските роби-парапитеци - робите на Европа и на света!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А колко българки са по креватите на талянските пенсионери да ги задоволяват и сексуално освен слугуването в дома . И за некое евро в повече са съгласни и на такива гнусотии .
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е пречката, езика драги журналисти нали бях там 5 колеги българи имаше които знаеха перфектно италиански но самите италианци не ни смятат за хора
9
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
а нямаше кои да бере черешите индии-ците изнудваха производителите с ценитеда си стоят където са да не се връщат тука само неприятности имаме с тях
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Специално тези, ако сибяхаостанали в България, като ядрени физици ли щяха да работят? Пак щяха да са заети с неквалифициран труд, но срещу неколкократно по-ниско заплащане. Или просто щяха да дремят на соц. помощи.
7
2
 
5
 
! Отговори
До 7, 10, 12 преди 2 месеца
Хайде да не си кривим душата. Става въпрос за хора с българско гражданство, по-голямата част от които не са завършили дори основно образование. Ако са тук, "берат" други неща. Вярно е, че по време на голямата безработица през 90-те години селскостопански работници извън България станаха и някои етнически българи - от немай къде, защото още бяха неориентирани и не знаеха как да намерят друга работа. Но много бързо настъпи отлив на етническите българи от този вид дейности.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Берат там домати, плащат им като тук на инженери и после тук купуваме италиански кетчупи в разните били и кауфланди и прочие буламачи. А нашите лютеници хорце от Стамболийски - нямаме домати... Нещо не се връзва сметката! Или ние през билите плащаме приходите, с които плащат и на нашите берачи.
5
3
 
8
 
! Отговори
бай работник преди 2 месеца
Кой каза че са Българи по полетата там? Аз не съм видял един реален Българин?
4
4
 
3
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 2 месеца
От град Левски съм. Щом са толкова трудолюбиви българите обещавам да открия трудовите лагери и ... Пък после ще видим кой крив , кой прав . Бог дал живота им , Бог взел живота им .
3
0
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
А в Русия ходят ли да работят Българи, там нали не е ЕС
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А рускините на първо място по леглата в бар даците на ЕС
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ех колко е убаво по нивите на ЕС