Емили иска да е жена и по документи, съди България в Страсбург

Процедурата за смяна на пола у нас е много тежка, смята тя
Обновена: 30 сеп 2022 16:52 | 30 сеп 2022 16:13, Петя Славова
194

Емили, която стана известна с високата скорост по улиците, която развиваше с тротинетката си, реши да съди страната ни в Страсбург. Причината е, че все още законодателството в страната ни не предвижда процедура като смяна на пола, а тя иска да бъде жена и по документи.

"Аз ще стана Емили по документи и ще осъдя България", категорична е Емили, която мечтае не само да лети по магистралите, но и да се превърне в жена и по документи. Родена като момче, преди няколко години решава да смени панталона с рокля. Въпреки опитите, в крайна сметка не получава нов документ.

"Процедурата за смяна на пола в България е много тежка и много проблемна. Аз водех дело в Плевен и то се провали естествено. На първо четене го спечелих, но прокуратурата и общината решиха да обжалват и съдът прие тяхното решение. Сега съм напът да осъдя България в Страсбург, за да спечеля делото си и да бъда официално по документи Емили и да живея нормален живот и да започна нормална работа", разказва Емили пред Bulgaria ON AIR.

Редица откази като този водят до осъждането на България от Европейския съд по правата на човека. А решението идва в момент, в който се очаква Гражданската колегия на Върховния касационен съд да постанови чаканото от две години тълкувателно решение по въпроса дали е допустима такава промяна.

"България е осъждана най-много пъти в Европейския съюз по този въпрос. Това дискриминира правата на транссексуалните. Те не могат да си намерят най-обикновена работа, има несъответствие в личните карти. Шефовете отказват да започне работа дори в обикновен магазин за хранителни стоки", обяснява Мелиса Тихомир.

Още по темата

У нас понятието "пол" според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл.

"Аз не знам дали ЕС е наясно и тези либерали там, че има страни, в които няма закон – няма и да има. В Унгария как ще стане, или Македония. В България? – Абсурд. Започва смяна на документи, на нотариални актове, тази работа не е като "аз си отрязах това и сега ще ме пишете жена". И те да са "добре – как да те пишем", твърди актьорът Александър Дойнов.

България е осъдена да плати 7500 евро обезщетение на транссексуална жена. Въпреки това полът ѝ не е променен в личната карта. А мненията в обществото остават полярни.

"Да прави каквото иска – да се люби, както иска, не ме интересува. Но да сменят документи, да ни занимават всички. Освен това много полове, колко тоалетни трябва да има в един ресторант" Едно време две – сега 20, а къде ще са масите", чуди се Дойнов.

А ако българските институции решат да приемат Емили като жена, Тихомир няма да се превърне отново в Мелиса.

"Сега съм решил официално да съм Тихомир, за да може Емили, като си смени пола, за да можем да сключим брак между мъж и жена", сподели Тихомир.

А дали това ще се случи или не, ще разберем скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на медиите е да ви дразнят и изнервят с подобни статии. Забележете само как ако четете новини всеки ден започвате да се чувствате зле и раздразнени. Ако спрете четенето им за няколко дена спокойствието и настроението ви се покачват и подобряват.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак да си смени пола на тротинетка
19
0
 
17
 
! Отговори
Справедливия преди 1 година
Оф бе, дете нелепо! Айде стоп! Досад ен/на си! Разбери, че много малко хора се интересуват от теб! Ако имаш дълги крака... бегай, бегай...
18
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
е кво?..-ОТКА ЧАЛКИ-"Дал Бог","С лопата да ги ринеш"..На мен ми е интересно по какви "Неведоми пътища" това ДЕФИНИРАНО НЕ ДОРАЗУМЕНИЕ стана "обществено интересна персона" ?!
17
14
 
1
 
! Отговори
Промяна преди 1 година
Браво, Емили.
16
1
 
16
 
! Отговори
VD преди 1 година
Кой забрани газовите камери...
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
">А ако българските институции решат да приемат Емили като жена, Тихомир няма да се превърне отново в Мелиса.Сега съм решил официално да съм Тихомир, за да може Емили, като си смени пола, за да можем да сключим брак между мъж и жена", сподели Тихомир.Сори, ама докога ще е поощряват психичните отклонения. Трябва да се лекуват.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоапа ти видя ли че е без тестиси ама пък е и без ***,матка и яйчници те ква жена е а????
13
1
 
29
 
! Отговори
Трън преди 1 година
Защо ни занимавате с тази плоскодънна лодка?
12
2
 
37
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Човек, който не разбира смисъла на закона ще съди. Лети със 120 с тротинетка, а сега ще съди, че процедурата била тромава???
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така стана като закриха психиатрийте и ги пуснаха сред хората без лечение......
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво има под панталона (полата) като се ражда, че е записана М. И какво има сега, че иска да е Ж ?
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Емил мечтае да нарушава законите по пътищата и да съди държавата защото не му харесват законите й. Това е новото поколение.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Емили педемили щом ще съди Бг бегом от тук и с нея и без него все тая за Бг
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A някой може ли да каже тогава как трябва да се запише лицето Емили по лична карта и акт за раждане, като се е родила без т3стиси? Мъж ли си без т3стиси?
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жена ама по документи
5
5
 
44
 
! Отговори
българин преди 1 година
Наляга ме носталгия по комунизма.Ех,Белене,Белене къде си сега
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Емили, която мечтае не само да лети по магистралите, но и да се превърне в жена и по документи' --- а Семерджиев какво мечтае?
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако иска смешкото 7 милиона човека да си сменим документите, за да може на него да му турим колона *** до колоната пол?
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В личната карта пише пол, а не ***. Някой да обясни разликата на Емили.