Лекари: Здравеопазването ни е най-скъпо в Европа

Медицински олигарси не искат реформи
2 окт 2022 13:30, Анисия Иванова
28

Дойде ли краят на Ковид пандемията и какви реформи са необходими в здравеопазването?

"Когато оценяваме това, което се е случило по време на пандемията, не трябва да гледаме само към здравеопазването - ако България не се справи добре, за което говори високата смъртност, трябва да говорим и за това, че обществото не успя да разбере ползата от ваксините", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

Тя изрази мнение, че въпреки прогнозите за край на пандемията, последствията от нея ще отекват дълго.

"Ехото на пандемия ще продължи да отеква, разкри проблеми, които имаме не само в областта на здравеопазването. И дългият Ковид ще си каже думата, и проблемите с безпокойството и депресията. У нас доста пада  ваксинационното покритие и по отношение на други заболявания, за които сме забравили. Важно е да си вземем поука от пандемията", посъветва вирусологът.

Директорът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев коментира, че проблемите в здравеопазването са от години и са подценявани от политическата класа.

"Нашето здравеопазване е най-скъпото в Европа от гледна точна на болния човек. Когато човек се разболее, продава ниви, имоти, вместо да се съсредоточи върху лечението си. В пандемията стана ясно, че нищо не е организирано както трябва в държавата. Беше страшен хаос, не виждам да си взимаме правилните поуки. Хвърляме вината върху друг - колко са прости хората, че не се ваксинират, а не им си подава правилната информация", заяви д-р Хасърджиев пред Bulgaria ON AIR.

А според ръководителя на инфекциозна лаборатория в Берн - д-р Аспарух Илиев, много медици не желаят реформа в системата.

"Неофициалното заплащане, което всеки прави, е източник на големи доходи в системата. Самата система се противопоставя на промяната. Хората, които идват в МЗ от системата, нямат желание за промени, защото са зависими от нея кариерно. Затова е добре в министерството да работят хора, които са извън тази система, дори да не са и лекари. Има медицински олигарси, медицински корпорации, които имат големи интереси. Борбата с корупцията трябва да бъде на всички нива, политическо е решението това да стане", убеден е д-р Илиев.

Д-р Хасърджиев посочи, че реформата трябва да бъде в посока хората да могат да се лекуват и да оцеляват в България, за да работят и плащат данъци.

"Действително има олигарси в тази система, те са на всички нива, като тръгнем от медицинските специалности - трябва да си син на професор, за да те допуснат до определена специалност", каза той.

Проф. Александрова обаче изрази мнение, че МЗ може да бъде ръководено от хора, които не познават системата на здравеопазването.

"Ние имаме доста проблеми, които сега ще излязат наяве. В тези 2-3 г. пандемия бяха забавени диагнозите, дори и хора със заболявания не са стигали до болница. Трябва да се справяме с много повече неща, които се случват. Остава проблемът с липсата на специалисти - лекари, медицински сестри. Те отиват в чужбина не само заради по-високото заплащане там, търсят признание, възможност за развитие. Това са проблеми, които не могат да бъдат решени само от дена партия или правителство", заяви проф. Александрова.

И тримата медици призоваха хората да излязат и да гласуват, а дори и празна бюлетина показвала позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Този хаос в здравеопазването по време на пандемията беше създаден от Банкянския селянин, Годжи и слугинажа от МЗ! Тотален хаос, неадекватна политика, т*пи решения, десетки хиляди починали без нужда, убити от системата на Борисов! Съд и затвор!
19
0
 
0
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Ти защо не отиде на първа линия. Макар и като санитар.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
един лв скъпо ли е.
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продажни плъ хове, търсете си жертви някъде другаде. Доктор по биология или не знам си какво лаб плъъх на хиляда км от бг се изказва. Местната ла пачка и тя да се изкаже, че хората били прос ти. Въже за вас. Или здрав ту паник в някоя тъмна улица, за да млъкнете най- накрая
16
1
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
И ще бъде скъпо докато има директори на болници взимат по 100 бона и държавната каса плаща и на частните болници,като цяло парите не се управляват и насочват правилно към нуждите на хората
15
2
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Здравеопазването е скъпо но само за някои от населението,според мен здравеопазването не трябва да е по солидарен модел защото при него куче влаче диря не оставя всеки да си прави сам индивидуални вноски а иначе при някой случаи трябва при починало лице което е било осигурено и има наследници които нямат здравни е редно да се наследят за някакъв период от време да кажем година поне а на критиците веднага ще кажа и попитам как тогава има вдовишки пенсии
14
2
 
5
 
! Отговори
За първи път преди 1 година
Някой да каже че на медиците реформа не им се прави и че се съпротивляват !!! Ама и затова ядат бой ! Щото много отдавна не е тайна за хората как дерат и крадат.... обърках се / усвояват пътеките /
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите в България обраха наивните "жертви" на планемията, възползваха се от едно кихане и гушкаха по 2 бона за пътека и още толкова бонус за първа линия. Очаквам с нетърпение да почне гонка и един по един да връщат парите и в затвора! А набодените да почват частни дела докато все още са живи! Това беше медицински експеримент със живи хора, набийте си го в главите!!!!
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-ценното е и най-скъпо!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравеопазването ни е най-скъпо в Европа" - за сметка на това смъртността е най-висока
10
14
 
4
 
! Отговори
ескимос преди 1 година
Заглавието е подвеждащо - здравеопазването е скъпо за нашите доходи, а не, че у нас е най-скъпо. Ние плащаме най-малко за здраве, а искаме европейско качество. Няма как да стане с пари за велосипедче да караме мерцедес.
9
1
 
11
 
! Отговори
fact преди 1 година
мръсни крадци
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно малко ги бъхтят, затова са толкова алчни .
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не беше така едно време
6
2
 
9
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Защото крадете на поразия.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4 Лещите от 900 лв са най- евтините. Има и от 3000 лв! Схемата е много добра!!!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добрите здравни грижи у нас са почти недостъпни за обикновените българи. Трябва да потънеш в дългове, за да лекуваш сериозно заболяване. В голяма част от селищата няма поликлиники или здравен пункт, аптека и т.н. За болница да не говорим. Затова пък частни болници и медицински центрове никнат като гъби в големия град. Болниците заедно с бигфарма лапат почти целия бюджет за здраве.Важното е да има болни.Дали затова профилактиката е на жалко равнище?
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееми верно е имах перде и на двете очи катаракта направих две операции в Белгия цена на лещата 90 евро дойдох си тук и разбрах от приятели една леща 900 леева е не сте нормални верно и с другите неща е така
2
2
 
18
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Абе ние да Ви вземем парите пък Вие си говорете каквото искате .
1
1
 
20
 
! Отговори
Щото крадете много преди 1 година
Вашта мама