Захарта поскъпна с 87% и удари 3 лева, стана по-скъпа от бензина

Котировките на международните борси се движат значително по-малко от цените у нас
5 окт 2022 07:03, Елка Василева
139
Захарта поскъпна с 87% и удари 3 лева, стана по-скъпа от бензина
Снимка: архив, БГНЕС

Захарта надхвърли 3 лева за килограм в редица магазини в страната. Средната цена в малките търговски обекти във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен е 3,10 лв. за кг, показват данни на Системата за агропазарна информация.

Оказва се, че в тези области захарта е по-скъпа от бензина, който поевтиня и средната му цена за страната вече е 2,98 лв./л. Ако броим и отстъпката за горивата от 25 ст. на литър, се оказва, че навсякъде в страната захарта вече е по-скъпа от бензина, пише „Труд“.

Още по темата
За една година захарта е поскъпнала с близо 87%. Средната цена на килограм захар в големите търговски вериги в страната е 2,63 лв., а в останалите търговски обекти е малко по-висока - 2,79 лв., показват данните на Системата за агропазарна информация (САПИ). Точно преди година захарта в големите търговски вериги е била средно 1,41 лв. за кг, а в малките магазини - 1,61 лв. Оказва се, че увеличението на цените за година е с около 1,20 лв./кг. Преди година бензинът беше доста по-скъп от захарта - следно 2,30 лв. за литър.

Цените на захарта в страната стабилно вървят нагоре при положение, че това е борсова стока и при котировките на международните пазари няма съществена промяна, а през последния месец дори има спад.

На борсата в Лондон цената за захарта е около 525 долара за тон, при положение, че точно преди година е била близо 520 долара за тон. Ако вземем предвид и поскъпването на долара, се оказва, че сега цената е 1052 лв. за тон, при 874 лв. преди една година. Това е поскъпване само с 20% и е значително по-малко от повишението на цените в магазините у нас.

През последната една година котировките на захарта на борсата в Лондон са се движили надолу и нагоре, но дори достигнатата на 11 юли рекордна стойност от близо 600 долара за тон е само с 33% по-висока от котировките в началото на октомври миналата година, и то като вземем предвид и поскъпването на щатската валута.

Любопитно е и движението на цените на захарта в различните области на страната. В почти всички области цените на захарта в големите търговски вериги са по-ниски от тези в малките търговски обекти. Това по принцип е логично, защото големите вериги могат да договорят по-добри цени с доставчиците. Но изключение от това правило са София, Перни и Монтана. В София в големите вериги средната цена на захарта е 2,64 лв. за кг, а в малките магазини е 2,49 лв., показват данните на САПИ. Само през последната седмица захарта в големите търговски вериги във Видин, Враца и Монтана е поскъпнала с 20 ст. за кг, а в Бургас, Сливен и Ямбол с 15 ст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
1
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Жизненият стандарт на неблагодарните българи рязко се помели, за Атова нормално е да скачат цените.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално! Идва време за компоти, сладка, ракии...
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как може да има разлика от близо 50 ст. на килограм захар във едни и същи търговски вериги в София (2,64лв.)и централна северна България(3,10лв.)? А драстичните разлики между заплащанията в София и провинцията ? И това е само малък пример...Всичко е много по поносимо като цена в София... от ТЕЦ до цените в търговските вериги, както и заплатите са на ниво..И после защо хората бягат в столицата и помпат наемите...
21
1
 
4
 
! Отговори
Пивовар преди 1 година
До От Вселената говориш глупости, гроздето си има натурална захарност достатъчна за 12% алкохол, а бирата може да си я направиш колкото вино алкохолна, ако не ти свиди за ток и зърно. Бирата се прави по-нискоалкохолна просто защото е по-пивка, а не защото това е "натуралната" бира. Високоалкохолната бира сладни, заради разни декстрини и други неядливи за дрождите захари, освен това не утолява жаждата.
20
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Аз също се чудя какви са тези доживотни помощи - дай му макс една година, а после да се оправя. А то тотално се изврати общественият модел и после - ама няма деца, ама жени виновни, ама мъже виновни и т.н. Нека ми кажат колко от нас могат да издържат в къщи жена с пет деца? За това вината не е само в мъжете, а в множество фактори, но и не са виновни единствено и жените, както някои си въобразяват тук.
19
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А после виж ти, търговците не били алчни? Да, ама не, след като няма поскъпване на борсите, народът тук намалява, да не би търсене да има кой знае какво голямо? И на децата стана ясно кое как е. На всичко отгоре не спряха да развъждат една категория, не само от етноса, а готованци и откровени тарикати. Спешно спиране на всякакви детски, доживотни помощи и други лиготии, то читавият нито разчита на тях, нито нищо. Знаем кой разчита - безполезна п.....лач, дърпаща държавата назад.
18
1
 
13
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Първите ЗАХАРНИ ЗАВОДИ бяха направени в нашата мила родина Българи по времето на СоЦа след като влезе СССР, окрадоха земите на селяните, спряха производството на КОНОП и ВЪВЕДОХА В ХРАНИТЕЛНАТА ПРОДУКЦИЯ НАВСЯКЪДЕ ЗАХАРНИ ИЗДЕЛИЯ ЗА ТРОВЕНЕ НА НАРОДА ЗА ДА ИМА ЛЕКАРСКА ПОГРЕБАЛНА ИНДУСТРИЯ!
17
1
 
4
 
! Отговори
Пивовар преди 1 година
Погледнете го от хубавата страна, в момента натуралната бира е по-изгодна от захарната, зърнения еквивалент на кило захар струва около 2 лева, но за разлика от захарта дава аромат вкус и плътност на бирата, захарта дава само алкохол.
16
7
 
6
 
! Отговори
ха-ха-хаааа преди 1 година
Борето "спечели" изборите и веднага започна поскъпване, ай да ви е честит!
15
1
 
1
 
! Отговори
Убиват НЕУДОБНИ преди 1 година
В България се Екзекутират хора по поръчка на политици, МВР(Гешев) И ДАНС(Гешев) потулват ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО!
14
2
 
12
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Истинската Бира е бирата която не съдържа алкохол повече от 4%. Истинското Вино е виното което не съдържа повече алкохол от 7%.... Истинската Ракия се прави БЕЗ ЗАХАР!!! Така както нашите деди са я правили преди да има ЗАВОДИ ПРОИЗВЕЖДАЩИ ЗАХАР ЗА ТРОВЕНЕ НА НАРОДА!
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е тест за кретения. Захарта е едно от най-вредните неща. И тия се избиват да я купуват.
12
8
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Откажете се от захарта сега! Това е бялата отрова в основата на всички болести.
11
7
 
13
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Захар въобще не се яде. Захарни продукти не се консумират въобще. Захарта е в основата на болестите на човечеството. Захарните продукти са все едно ядеш ПЛАСТМАСА. Единственото сладко нещо което е здравословно е "Пчелния Мед"! Като си сложиш на венците малко "Прополис" (Той избива всички бактерии и червеи в устната, ностната и мозъчна кратуна и ще си здрав).
10
0
 
10
 
! Отговори
Де бе Елке, преди 1 година
може ли така да не ти е ясно, ами нали сега с еправи ракията, много ясно е че ще искат да ударят келепира
9
6
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Ще поскъпне я. Сулю и Пулю варят ракия не от чисто грозде, ами слагат сумати захар. После след пиене, на другия ден те чyka камбаната :))))))))))))))))))))))))))))) Добре, че се отказах, хранене без - хляб, захар, алкохол, газирано. Малко да влезна във форма, че сега 125 кг., е 188 см. де, ама :)))))))))))))))))))))))))))
8
10
 
8
 
! Отговори
Социаглиcт преди 1 година
Ха ха ха, пак Боко и ЕС им виновни за инфлацията, ами до вчера кой ви беше министър на икономиката, Корнелия дето даже не е икономист а адвокат по образование, от една година икономиката е на автопилот. Боко поне има акъл да сложи икономист на тоя пост.
7
3
 
17
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Ами те заводите за захар,олио,хляб,цигари,алкохол,бензиностанциите,ВиК,тока ,застраховките,пътищата и т.н. са на мафията която държи кокала от 33 години насам!
6
3
 
10
 
! Отговори
еее да преди 1 година
Нормално за нашата територия!Когато има повишено търсене, търсеното да поскъпва.......
5
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъпотията наложена ни от ЕС,тепърва ще ескалира като цени в Европа! Иде и зима! ЕвроАмериканскивт съюз,нищо добро не го очаква!!!