Топим се като народ: Може ли България да води адекватна демографска политика?

Ще се взриви ли социалният мир заради пенсионната система?
Обновена: 7 окт 2022 16:03 | 7 окт 2022 16:03, Анисия Иванова
153
Топим се като народ: Може ли България да води адекватна демографска политика?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тенденциите, към които вървим в момента, ще взривят социалния мир в страната, защото пенсионната ни система е солидарна. България следва най-песимистичните сценарии за разгръщане на демографската криза, което е ясен сигнал, че е нужна драстична промяна на демографската политика. Стимулирането на раждаемостта през социални плащания не е нищо повече от подаяния. С 40% намалява населението вследствие на външна миграция, а се твърдеше, че се доближаваме към нулева миграция. Това каза доц. Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека при БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Населението на страната ни е малко над 6,5 млн. души. В периода между последните две преброявания на НСИ то е намаляло с 11,5%.

Още по темата
"През последните 30 години темата за демографския срив стои на вниманието на българските политици. Въпреки че са приемани много документи, които носят гръмки заглавия - стратегии за решаване на демографския проблем, на практика подобрение няма и ако трябва да бъдем обективни, има едно тревожно явление. Според последните прогнози на БАН преди преброяването населението на България към 2030 година трябваше да бъде 6,5 млн., а този брой вече е на лице през 2021 година. Имаме едно ускоряване на намаляването на населението, което е изключително лош показател. На практика средният вариант на прогнозите у нас не се сбъдва. По-скоро вървим към песимистичния вариант, което показва, че на всяка цена демографската политика трябва да се промени", допълни гостът.

По отношение на раждаемостта е грешен подходът да се дават пари като социална дейност, категоричен бе доц. Ташев. По думите му стимулите трябва да бъдат "много по-комплексен механизъм, в който да се насърчава раждаемостта сред тези български граждани, които са способни да отглеждат пълноценно своите деца". "От тази гледна точка политиката на уравниловка, каквато е до този момент, не дава абсолютно никакъв резултат. Тези социални подпомагания са по-скоро подаяния, които реално не могат да задоволят потребностите на средната категория български гражданин".

Но раждаемостта е само единият аспект. При анализ на намаляването на населението през десетгодишния период, ще видим, че 40% от това население, което е изчезнало при тези преброявания, се дължи на външна миграция. Тоест 40% са напуснали страната и може би тук е и най-голямата катастрофа, добави гостът. "През последните години ние говорихме, че се доближаваме към нулева миграция, а на практика не е така".

По думите му около 344 хил. души са напуснали страната, което е много лоша оценка. Ако за смъртността обвиняваме лошото здравеопазване, то по отношение на тази миграция това означава, че социално-икономическата среда не е добра и една голяма част от българските граждани имат усещане за несправедливост и безперспективност в страната.

Трудно можем да повлияем на процесите на раждаемост, но се нуждаем от реформи в икономиката, които да направим България по-привлекателна и да намалим изтичането на работна сила, заяви доцентът. "В същото време, ако работещите в чужбина изявят желание да се върнат в България, то ние трябва да им съдействаме да се установят в страната", каза гостът.

"Тенденциите, към които вървим в момента, на практика ще взривят социалния мир в страната, защото пенсионната ни система е солидарна - работещите в момента формират пенсионния фонд на пенсионерите и когато броят на населението в трудоспособна възраст става все по-малък, а все повече нараства населението в пенсионна възраст, няма как това да не удари социалните устои на страната".

За обезлюдяването на населените места в България, след като има близо 200 селища, където не живее нито един човек, гостът каза, че преди няколко години в БАН е правено проучване, което е показало, че неравномерното развитие на регионите и липсата на инфраструктура неминуемо ще доведе до депопулация на селските райони. "Развитието на инфраструктурата е най-важното нещо, на което трябва да се обърне внимание, но големият проблем е политически, защото се нуждаем от управленска политика, която многократно надхвърля управленския мандат".

"За да се води адекватна демографска политика, се нуждаем от дългосрочна визия и приемственост. Има стратегически проблеми в България, където няма място за партийни противоречия".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
8
 
7
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 година
дядо ми беше 1 от 8 деца, ама прабаба ми 15 годишна се е омъжила за прадядо ми, а сега това е забранено със закон, само за едни други малко по-*** е позволено, те за това се увеличават! няма как да раждаш 1во дете на 41 години и съответно последно, щото вече си в менопауза и нацията да не умира!! обаче, на жените още от детската градина им се набива, че е важно да се учат и да имат кариера, а не знаят, че няма по-убаво от това да си майка домякиня и цялото семейство да те обича!!
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 50, и какво от това? Къде ще е драмата? Да не би да е първият народ, който изчезва? Ми не, и последният няма да е. Част от процеса. Оцеляват най-приспособимите. Явно българите не са от тях. Голям праЗ!
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека в България има толкова жители, колкото са с нормален живот и доходи. Ни повече, ни по-малко
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееми такава е целта на англосексолонците изчезване на Бг честито
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подаяние било това, че малолетна индийка получава колкото млад асистент в БАН, като награда за това, че след чифтосване с братовчед си е родила дете с увреждания. Този доцент Спас Тошев защо се излага?
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро не села, а градове ще изчезват. След 25 години България ще е 4,5 милиона, като демографията ще е предимно *** говорещи език близък до пакистанския, дано поне кирилицата да остане. Знаете ли защо стана така, защото на алчните политици и олигарси, не им пука за народа.
37
0
 
3
 
! Отговори
Да, България може преди 1 година
да има адекватна демографска политика, но управляващите предпочитат да правят реверанси на Брюксел, а не на българските данъкоплатци, които осигуряват заплатите им. Затова у нас биват толерирани нищоправците, вегетиращи на гърба ни.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как се топим бе маалата Лозенец в Стара Загора се е увиличила, двойно за, 30 години
35
5
 
7
 
! Отговори
Е как да е Друго преди 1 година
като Българките първо масово погрозняха, второ имат огромни претенции и не искат да раждат от мъже с по-малко от Милион в банковата сметка! Мен това не ме вълнува - азиатките ме боготворят!!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от КАРЛОВО, еми нормано бе! Работе/училищен ден е! Какво искаш? Да е пълно с деца? После ще разправяте навсякъде, че били нехранимайковци! угодия нямате!
33
3
 
0
 
! Отговори
Ран Ът преди 1 година
Демонстрираш тотален нехилизъм и е въпрос на време да хванеш пътя. Не пропагандирам нищо. Констатирам колко успешно работи и ако се запознаеш в детайли със самия план, направиш си направиш и ти констатация какво се е случило в България за последните 33 години и ще разбереш, че процесите описани там се изпълняват почти на 100%, без да се описва в конкретика ужасната разруха в страната, произтичаща от тези "препоръки" както ги наричаш. Нищо от това, което се случва в България не е естествено.
32
3
 
3
 
! Отговори
Нормално! преди 1 година
Здравеопазването е помиияя; образованието практически не съществува; масово се вика за пияните руснаци или *** укри; *** пият и се дрогират и избиват хората без нищо. Какво оачквате да се случи? Нищо хубаво е верният отговор! Образованието да се оправи! Пенисоните и здравните вноски да станат лични! Стига с тази солидарност! Всеки безработен да се натири да работи дори в полза на обществото! Мързели и мрънкачи останаха в Идиотоландия! Все някой друг им е виновен!
31
0
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Аз бях пък в Мъглиж скоро само старци и джунгали друго не видях
30
6
 
9
 
! Отговори
Е КАК преди 1 година
няма да се топим... Нашите женски вместо да раждат градят кариери... Коя фризьорка, коя масажистка, коя продавачка в Била...
29
3
 
3
 
! Отговори
Горд Бял Мъж Расист преди 1 година
като Бял Р0б, откакто качиха цените на всички до непосилни нива, гладувам и не знам, но явно организъмът ми се прочисти от отровите с които ни тровят, щото самолета почна да излита всеки ден като космическа ракета и мога да правя по 1-2 часа мощен секс! всяко зло за добро, Глобалистите пак се провалиха със Сатанинският си план - сега ще имам много бели дечица от бели жени!!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ха ха ми то се води адекватна политика, що си мислите че са тея кризи и инфлации, имаме норма от у мрели която трябва да се покрие, след като короната се погрижи за някои от най-болните сега се почва с най-бедните. следват ония които не са достатъчно връзкари да се отърват от военна служба... чи фу ти те са го измислили и си искат планетата чиста а който иска да живее в тая кло ака ще трябва да е продуктивен роб но не откъм поколение.
27
6
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
То мъжете са същите пущиняци, ама жените се изкелефенчихте, принцове търсите, деца не искате и на 40 се сещате че ви минава времето....А как се бори демографска криза, със спокойствие....
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най страшното е не само че намаляваме а че един друг етнос се увеличава и завзема цели области Новозагорска, Ямболска, Сливенска Казанлъшка не може да, видиш бял човек особено по селата, Зимница примерно има само джунгали и 5-6 българи пенсионери то остави ами и градове като Харманли като Мъглиж и др. джунгалите са, мнозинство
25
0
 
2
 
! Отговори
До Ран Ът преди 1 година
Как да го прочета, като точно важните моменти са изрязани. Има видео филм по въпроса от най- различни източници. Планът е една голяма тухла, от която остават 200-300 страници. Има го на видео запис в публичното пространство. Няма как да ме убедиш. Пак казвам, запознай се в детайли и тогава пропагандирай или каквото там правиш. Зле сме и ще продължаваме да сме зле. Дори се чудя дали и аз да не хвана пътя. Да уж съм Патриот, за това още стоя, но не знам до кога.
24
0
 
15
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Може ли България да води адекватна демографска политика? Краткият отговор: НЕ! Дългият отговор: НЕ!