Българите се топят бавно, всеки трети е над 65 години в някои региони

Около 40% от намаляването на населението се дължи на миграцията
270
Българите се топят бавно, всеки трети е над 65 години в някои региони
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Данните от последното преброяване на населението не са изненада, то потвърждава всички тенденции, които през последните 40 години са характерни за страната ни. Това коментира пред БНТ" Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" към НСИ.

Още по темата

Не е изненадващо, че населението намалява, като се имат предвид демографските показатели и фактът че, България е "отдаваща страна" - хората емигрират, коментира Костова.

"Демографските процеси се развиват доста бавно, но не са необратими. При подходящи мерки в областта на социалната помощ, населението, раждаемостта, биха могли да се обърнат", каза тя.

Данните по годините на преброяване показват, че на територията на България са живели различен брой хора - от 2 милиона през първото преброяване в Княжество България до почти 9 милиона през 1985 г, обясни Костова. Застаряващото население не е характерно само за България, а за всички развити страни в ЕС, но при нас този дял става твърде висок.

"В регионален аспект - има региони на страната, в които преброяването показва, че всеки трети човек е на 65 или повече навършени години. Увеличава се тежестта за населението в активна възраст, а няма възпроизводство на трудоспособното население", каза Магдалена Костова.

Раждаемостта у нас е на нивото на средната в ЕС, но смъртността в България е най-високата в Съюза. Имаме най-голям негативен естествен приръст между родени и починали, като за това е допринесла и пандемията. Другият основен фактор е миграцията - около 347 000 българи са емигрирали за последните 10 години.

"Емигрират предимно млади хора в трудоспособна възраст и жени във фертилна възраст. Около 40% от намаляването на населението се дължи именно на миграцията. Средната възраст за раждането на първо дете е около 28 години - тя е една от ниските в ЕС, защото този показател все повече се увеличава. Това обаче не е показател, който влияе върху броя на родените деца", обясни Костова.

Трудно е да се каже колко са българите в чужбина, това може да стане ясно от преброяванията в другите страни, каза още тя.

"Хората са обект на преброяване в държавите в които пребивават. Всички държави почти едновременно правиха преброяване в този период, така че се надявам до две-три години да имаме по-подробна картина къде и в кои държави колко българи живеят", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добра новина!
234
0
 
5
 
! Отговори
лични данни преди 1 година
Едната ми баба беше с 10 братя и сестри(11деца), другата бяха само двама-брат и сестра, от по-богато семейство. Баща ми-двама, майка ми-сама, ние двама братя. Ние сме с две деца, брат ми-едно. Чак дъщерята ни отсрамва с три деца, другите не са обвързани. Значи в последните 100г в рода имаме 2 многодетни майки. Вижте как е в Нигерия или в Пакистан, вече са по над 200млн
233
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за 30 години евроатлантическа робия сме стопени с 3 милиона... продължавайте дза гласувате пасии роско да са ви контактна група... на корупционерсктата хунта...
232
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като върнаха земята нали ви я работят полубезплатно олигарсите
231
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То това е от кадърното управление на ГЕРБ през последните 10 години от лукса който ни предложиха, умряха почти милион човека , а 2 милиона избягаха със семействата си ! Тези млади хора които прогони , Бацето вече живеят на вън и там се раждат децата им , които не знаят български! Да видим още колко ще избягат и сега!
230
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бавно я . Досега трябваше да сме се стопили по план. Но взеха мерки . Те пак са тука и процеса ще се ускори.
229
1
 
14
 
! Отговори
До 228 преди 1 година
Кой е изоставил селата и земята? Бил подлъган... Алоууу!? Отнеха земите на хората, какво да правят на село? Да гладуват? Десетки декари земи са отнели на пра-дядовците и пра-бабите ми. И техника и животни също. И един се е противил до 1950 година да си даде стоте декара, докато накрая са го принудили да ги дари на кооперацията и, защото е било дарение, не ни ги върнаха неговите земи. Ходили селяните доброволно на луксозни панелки на Н-тия етаж в гетата. ***. Грабеж национализация изнудване
228
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Щом съзнателно не искаш деца, значи има нещо много сбъркано в теб и точно тук е ролята на обществото, да коригира такова антиобществено поведение." - Абе помян, когато франсетата иангличнаите тръгнаха да коригират немското общество, а преди това и руското ... помниш ли, накъде го изби?
227
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 232 - Абе не си прав. Не можеш да ми казваш, дали ще имам или няма да имам деца. Моите интереси са над обществените.
226
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Момчето - Феминизмът, моето момче, ти е най-малкия проблем.
225
0
 
2
 
! Отговори
Македонче, преди 1 година
защо се влачите тогава тук да учите и работите, при вас нищо ли няма? :(
224
2
 
7
 
! Отговори
Македонец преди 1 година
"Кой не скача е червен "Помните ли? Наскачахте ли се?Доволни ли сте,че докато скачахте и обикаляхме като простинали конЬОве из София със свещи в ръце, предвождани от Фори Свтулката,СДС-Шайката изкорми подредената ви държавица,ограби всичко, дори и мечтите ви ,превърна ви в просяци и прокуди децата ви да слугуват на извратеняци, и да бършат *** *** на богати дъртаци западняци!?
223
2
 
3
 
! Отговори
до 234 преди 1 година
Значи почваме преследване на нежелаещите деца, а? Само жени ли въдворяваме, или 45-годишни ергенченца също? Кат родя, затваряме ли го детето да не фане да емигрира от уникалното ти общество? А мутричките с мутрески обмислял ли си как да въдворяваш, там идеи? Писна ми от некви лунатици да искат да пълня фурната за норматив измислен
222
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Природата си знае работата, Дарвин....
221
1
 
21
 
! Отговори
До 235 преди 1 година
Аз съм от провинцията и имам 2 деца.Интересно от какво съм ги лишил,щом не живея в София?В нашият град има всичко необходимо за отглеждането на деца-два големи парка със забавления за децата, зоопарк ,плажове през лятото, кино, театър,куклен театър .Що си мислите,че извън София живеят аборигени?
220
3
 
4
 
! Отговори
До 234 преди 1 година
Ехе, ти след малко ще тръгнеш да задължаваш? Ами така, държавата няма право да се меси в личните ти дела. Особено пък нашата, която не е осигурила дори достатъчно места в градините, най-малкото. Да гледаш дете в София е кошмар. Трафик да го закараш, не искат да го гледат дори срещу баснословна сума, трафик да го прибереш. В провинцията пък го лишаваш от много неща. Всеки се стреми да даде най-доброто, но това не е лесно. Ти говориш на ангро, защото, нека позная, нямаш деца?
219
6
 
5
 
! Отговори
До 232 преди 1 година
Точно тук бъркаш, имам пълното право да се меся, когато това засяга интересите на обществото! Не може повече да се толерира мързела и простотията, не може да се издига в култ нихилизма и егоизма. Щом съзнателно не искаш деца, значи има нещо много сбъркано в теб и точно тук е ролята на обществото, да коригира такова антиобществено поведение.
218
2
 
4
 
! Отговори
До 232 преди 1 година
Халал да са им и парите и имотите.В гроба няма да ги носят.След смъртта ни продължаваме да живеем чрез децата и внуците ни и така нататък. А българският народ изчезва с най-бързи темпове в света. След 100 години българите ще са по-малко от 1 милион.
217
3
 
10
 
! Отговори
До 230 преди 1 година
Животът и света се променят. Дядото не е имал твоите възможности и е живял в коренно различен свят. Копал си е градинката, баба ти е месела хляб, хапвали са, правили са деца и пак. Сега има хора, които съзнателно не искат деца. Да, имат пари, но предпочитат да пътуват, или да си купят нещо. Един иска порше, друг къща. Това е техен избор. И ти нямаш право да им се месиш. Децата са отговорност, която не е за всеки. Ако искаш калабалък и просещи сополанковци, ей го де е станбул. Но, това ли целим?
216
1
 
3
 
! Отговори
Когато преди 1 година
В една територия, наречена и държава, населена с човешка, генетична повреденост, тя се управлява от перверзни психопати, АНТИПЛАНЕТНИЦИ, то, според Земните закини, нишата се освобождава и и се заема от други.Закон Бат, к,во обвиняваш Нютон, или с Разрошеното коса.Много здраве от Дедо Ви Морз.