Все по-скъпо е да купим жилище, инфлацията в строителството - 27%

Цената на сградите на "зелено" е с 20% по-ниска
Обновена: 11 окт 2022 15:47 | 11 окт 2022 15:32, Камелия Цветанова
82
Все по-скъпо е да купим жилище, инфлацията в строителството - 27%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"27% е инфлацията в строителството. За това, което сме могли да построим миналата годината със 100 лв., сега ни трябват 127 лв. Това поскъпване се дължи изцяло на поскъпването на строителните материали, като основната причина за това са големите инфлационни процеси. Надяваме се, че този инфлационен процес в строителството е изчерпан, това ще бъде неговият пик и повече няма да расте", заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в ефира на "България сутрин".

По думите му строителният бранш е един от най-засегнатите.

"Квалифицирани строителни работници все по-трудно се намират. Причините за това са две. Едната е държавната образователна политика и обезсмислянето на техникумите. Ние трябва да създаваме кадри, подготвени за производството. Другата причина е, че голяма част от нашите специалисти отиват да работят в Западна Европа, защото там заплащането е по-високо. Заплащането там е с 60% е по-високо", изтъкна Шопов.

Той коментира пред Bulgaria ON AIR, че на територията на София за последната година имотите са поскъпнали с 24-28%.

"Това се отнася за новото и старото строителство. Големият проблем е намаляването на покупателната способност на гражданите. С една средна работна заплата в София в момента можем да си купим 0,67 кв.м жилищна площ. Това означава, че сме обеднели с 13% във възможността да имаме собствено жилище. В последните месеци огледите са се увеличили, но цените стават вече толкова високи и сделките намаляват", допълни председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи.

"Под 1% са проектите, които не се финализират. Цената на сградите на "зелено" е с 20% по-ниска. Новото строителство е по-предпочитано, защото първо - е по-функционално, второ - е по-приятно да се живее там, и трето - средата и хората, които са ти са съседи, са млади, интелигентни и работещи", заключи Георги Шопов.

Полезна информация за имотите в цялата страна четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: строителствоинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
1
 
! Отговори
про преди 1 година
До циникброкерите са последници.. не знам защо сте толкова против тях..
72
1
 
11
 
! Отговори
циник преди 1 година
Само едно ще кажа на брокерите: преди под такава статия имаше 800 коментара, сега 80 , нали се сещате какво означава това? Не се напъвайте кризата дойде и няма да ви се размине.
71
4
 
11
 
! Отговори
Попитах един преди 1 година
пенсионер от строителния бизнес: защо живее под наем ? Имал спестявания и се преместил на село под наем. Къща хляб не дава ! Десетилетия блъскат като роби, докато изплатят заемите, и току ритнат камбаната. Данъци, скъпо за ремонтиране, морално остарява, може да изгори за часове или да я срине земетръс. А под наем, нямаш други задължения, освен наема. Къщата е замразен капитал, амортизира се и не носи принадена стойност.
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
68, Къф свободен човек те гони след като няма СВОЙ покрив над главата.
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По думите му строителният бранш е един от най-засегнатите. . . . . . . . . Абсолютно точно! Парите вече не достигат! Вместо Бентли трябва да се мъча с някакво тунинговано пролетарско порше кайен!
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе за стройтелствто хората взимат 1к валута на седмица. Ако вашето е с 60% по малко на дали ще има липса на кадри.
67
12
 
9
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
Теглете парите от банките взимайте повече кредити и набивайте в тухли. Цените в България ще растат завинаги с по 20 пр на година докато на запад ще падат. Тук е райското кътче на земята. Заплатите растат и изпреварват инфлацията която пък обезценяване кредита. Сега е момента за Апартамента, задължително купувайте чрез брокер. Ако може по бързо за да не свършат.
66
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Увеличават се огледите без да купуват хората защото чакат да се пръсне балона и да вземат жилище с 60 процента по-евтино. Хора, не бързайте цените ще падат все повече през следващите 10 години. Въпросът е дали ще остане нещо в джоба на хората доогава
65
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като видя колко плюсове има на неадекватни коментари и се успокоявам, че винаги ще има на кого да продам. Духайте супата бодали.
64
7
 
6
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Ми то хубаво поскъпва строителството, ама наемите падат. Напук на инфлацията са надолу от миналата година.
63
3
 
2
 
! Отговори
до 66 преди 1 година
Не баш тъй, защото ако е го давал под наем през годините, това компенсира донякъде инфлацията, а цената му се е удвоила същевременно.
62
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не си е купил при лошия Бойко сега ще дойде при мен да ми плаща наем понеже вече и да иска няма да може да си купи, аре чао промянтаджийчета.
61
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да си луд за да теглиш кредит за жилище. Човек живее един живот и трябва да го изживее като свободен човек. Човек с тежки кредити не е свободен.
60
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новото на "зелено" било 20% по-евтино, но само на пръв поглед.Докато чакаш (ако въобще дочакаш), плащаш наем, ама това е дреболия.Не се спазват срокове. Вдигат цената в процеса по разни причини.Понякога на строителя му е по-изгодно да фалира, отколкото да довърши.Доста подмолни камъни...
59
1
 
6
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Въпросът е кога го е купил, ако е примерно 2010, значи че го е продал на същата стойност, ако е преди това се е прецакал. Защото инфлацията за тия 10-11 години е поне 80%.
58
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При 4.5 милиона българи по прогноза до 2050-та и вдигащи се лихви, очаквам сериозни корекции. Който се прецакал, прецакал.
57
2
 
7
 
! Отговори
До 63 преди 1 година
Таня е Програмиста, Таня е склададжията и още няколко форумни личности. И да - мъж е, постовете му го издават.
56
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таня е мъж и не съвсем наред с главния
55
2
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
Банката ще продаде имота, ще задържи сумата за погасяване на кредита и останалото ще ти го върне.
54
6
 
9
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Мъжа ми беше купил апартамент в манастирски ливади преди години за 1000евро на квадрат. Не сме инвестирали и стотинка в него и си стоеше празен. Продаде го в края на 2021 за 2000евро/кв. Помня, че още като го купуваше, приятелите му казваха, че е луд да даде 1000евро/кв.