Все по-скъпо е да купим жилище, инфлацията в строителството - 27%

Цената на сградите на "зелено" е с 20% по-ниска
Обновена: 11 окт 2022 15:47 | 11 окт 2022 15:32, Камелия Цветанова
82
Все по-скъпо е да купим жилище, инфлацията в строителството - 27%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"27% е инфлацията в строителството. За това, което сме могли да построим миналата годината със 100 лв., сега ни трябват 127 лв. Това поскъпване се дължи изцяло на поскъпването на строителните материали, като основната причина за това са големите инфлационни процеси. Надяваме се, че този инфлационен процес в строителството е изчерпан, това ще бъде неговият пик и повече няма да расте", заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в ефира на "България сутрин".

По думите му строителният бранш е един от най-засегнатите.

"Квалифицирани строителни работници все по-трудно се намират. Причините за това са две. Едната е държавната образователна политика и обезсмислянето на техникумите. Ние трябва да създаваме кадри, подготвени за производството. Другата причина е, че голяма част от нашите специалисти отиват да работят в Западна Европа, защото там заплащането е по-високо. Заплащането там е с 60% е по-високо", изтъкна Шопов.

Той коментира пред Bulgaria ON AIR, че на територията на София за последната година имотите са поскъпнали с 24-28%.

"Това се отнася за новото и старото строителство. Големият проблем е намаляването на покупателната способност на гражданите. С една средна работна заплата в София в момента можем да си купим 0,67 кв.м жилищна площ. Това означава, че сме обеднели с 13% във възможността да имаме собствено жилище. В последните месеци огледите са се увеличили, но цените стават вече толкова високи и сделките намаляват", допълни председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи.

"Под 1% са проектите, които не се финализират. Цената на сградите на "зелено" е с 20% по-ниска. Новото строителство е по-предпочитано, защото първо - е по-функционално, второ - е по-приятно да се живее там, и трето - средата и хората, които са ти са съседи, са млади, интелигентни и работещи", заключи Георги Шопов.

Полезна информация за имотите в цялата страна четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: строителствоинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
До Анонимен 37Аз не казвам че има мотивация да стане, а че може да стане. То това с мотивацията си е друга бира ...
32
5
 
28
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Много брокери и "инвеститори" тука бе, спокойно, ще дойде и вашето време... рано сте се изплашили. Няма нужда с пяна на уста да ни убеждавате колко много сте спечелили, а че идват лоши времена за имотите си е факт. Както е и факт, че всеки, независимо на каква цена купил жилище за да живее в него е на печалба, а тези купили с цел печалба ще се научат, че и от имоти се губи и то много понякога.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кръстьо то хубаво ама този бизнес е точно на тези от които зависи това. Прости хора няма , кой доброволно ще се простреля в крака
30
8
 
19
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Много просто се решава този проблем. Увеличават се данъците до размерите на една минимална заплата. При това положение жилището започва да носи реални загуби, престава да бъде пасивен инвестиционен актив и започват големите продажби. Отделно че и държавната / общинската хазна се пълни значително повече.
29
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си купиш жилище означава да се ожениш за камък
28
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Строителството е най лесният начин да вземеш парите на простата рая дето ги спестява цял живот . И това е в цял свят. Психология .
27
17
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
От 5 години чакам някой като теб да ми каже точно кога ще се спука балона? Според мен няма да е близките 10 години! Когато България стане 4 млн., от които 2 млн. римляни това ще стане, но тази прогноза е за 2050-та година! Продължавай да чакаш, тъкмо ще имаш стимул да живееш по-дълго!
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аууу къщите в София били скъпи . А колко струва къща във факултета ? При тая инфлация само ще се вдигат . Трябва да падне инфлацията за да падат . Другия вариант е общината да намали цената . Ако искат дори двойно могат да я свалят . Явно няма политическа воля за това .
25
18
 
9
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
В БРАТИСЛАВА НЯМА СПАРТАМЕНТ ПОД 5000 ЕВРО НА М2! ВИЕ ЧАКАЙТЕ БАЛОНА ***
24
5
 
40
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
Това, че има инфлация в строителството съвсем не е мой (на клиента) проблем. Строителят може ако иска и за 10млн да построи нещо, ако клиента не е склонен да даде повече от 100хил., няма сделка. ПАЗАР се нарича това. Най-голямата заблуда, която се опитват да приложат на народа, е че продавача определя и решава цените, не, ПАЗАРЪТ РЕШАВА!!!
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имоти се купуват от 3 страни: 1. Хора които имат крайна нужда от собствено жилище, в което да живеят. 2. Хора с много пари в банките, които купуват апартаменти за да ги дават под наем и да не работят нищо. 3. Големи инвеститори с много пари, като банки, кредитни фирми, строителни фирми и т. н. които реално надуват балона за да могат да спекулират с цените.
22
2
 
37
 
! Отговори
урко преди 1 година
ново строителство ли - продават ти по нотариален акт 70 квадрата , а то е реално 50 квадрата , стаите едни мизерни - да се чудиш какво да вкараш в тях, една нормална спалня не влиза
21
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега не е време за купуване, а за продаване.
20
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Доста се изръсих, ама сега струват почти двойно." - Ами какво чакаш, продай ги щом струват почти довйно. Нали за това си ги купил? Или чакаш да се спука балона и да не струват нищо?
19
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лихвите се вдигат, сделките с имоти намаляват, също така намалява и населението в България. Няма кой да купува имоти на такива надути цени. Балъци вече няма.
18
9
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Така ли мислиш??? Преди 6 месеца бях на екскурзия в Мадрид. В самолета седях до една леличка дето ми се хвалеше, че дъщеря й си е купила 3 стаен в Мадрид, 98 м2............за 650 000 еврака! Напро без пари
17
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6.5 милиона сме само, но имаме жилищен фонд за над 9 милиона българи. Ама не са разпределени честно. Едни имат по много, а други нямат нито едно жилище.
16
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 В момента оглеждам жилища с инвестиционна цел. Никога не бих купила ново строителство, по ред причини, с които няма да отегчавам, защото са всеизвестни. Старото е далеч по- добро по много показатели.
15
11
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Баш па са смешни наемите! Давам обзаведен двустаен в Кръстова вада за 1100 лв на месец! Влез в имот.бг. и виж цените!
14
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко стаааа с пукането на балона бряя???