Плодовете и зеленчуците поскъпват в средата на октомври

Това показва търгуването на тържищата
16 окт 2022 08:15, Росен Стойчев
39
Плодовете и зеленчуците поскъпват в средата на октомври
Снимка: БГНЕС

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи тази седмица с 0,75 на сто до 2,141 пункта, съобщи Дарик Нюз.

Повече от три месеца ИТЦ е без особени и резки промени, позиционирайки се в диапазона 2,029-2,141 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Наблюдава се слабо, но трайно повишение на индекса - с над 5,52 процента.

Още по темата
На годишна база ИТЦ е нараснал с над 31 процента.
Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта - е от 2005 г.

Оранжерийните домати тази седмица поскъпват с 14,01 на сто и се търгуват по 2,91 лева за килограм, а доматите, прибирани от открити площи, прибавят 7 сто и се продават по 2,29 лева на едро.

Цената на оранжерийните краставици се вдига с 2,6 на сто до 1,95 лева за килограм. Зелените чушки поевтиняват с 0,6 на сто и се продават по 1,65 лева за килограм, а червените се търгуват по 1,97 лв./кг в края на седмицата.

От Одрин до Женския пазар: Къде са най-ниските цени

Картофите поскъпват с 2 стотинки и се продават по 1,05 лева за килограм, а цената на морковите е 1,06 лева за килограм на едро. Зелето е с 2,2 на сто нагоре до 0,92 лева за килограм.

Ябълките поскъпват с 1 стотинка и се купуват по 1,36 лева за килограм. Цената на лимоните се понижава с 6 стотинки до 2,93 лева за килограм. Прасковите се продават по 2,03 лева за килограм, а гроздето се търгува по 2,08 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 1 на сто и се търгува по 11,33 лв. за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" - с 2,8 на сто и се продава по 16,90 лева за килограм.
Олиото този седмица намалява цената си с 0,8 на сто до 4,78 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама се търгува по 2,86 лева.

Пилешкото месо поевтинява с 0,9 на сто и се продава средно по 5,75 лева за килограм. Захарта вдига цената си с 4 стотинки до 2,58 лева за килограм в края на седмицата, а брашно тип "500" добавя 5,9 на сто от цената си и се търгува по 1,43 лева за килограм.

Оризът поскъпва с 0,7 на сто и достига 2,90 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,33 лева за брой на едро в края на седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: даннизеленчуцитържища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, само за поскъпване се тръби! Паника! Ами есен е някои ще поскъпнат, други ще поевтинеят!
24
0
 
4
 
! Отговори
Ами да, преди 1 година
ще поскъпва. По полето и в градините почти нищо не остана. Това, което е по пазарите - внос или оранжерийно. Коя дата е днес? След някой ден и слана ще падне.
23
0
 
2
 
! Отговори
Е па преди 1 година
Трябва да се връщат няколко млрд, взети преди няколко месеца. А плана за възстановяване иска спиране на Мариците и поскъпване на тока. Отделно трябва да издържаме индустриалните като Велев.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снимката го казва готино: "Скара" Яжте кифтета, кебапчета...
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много злоба, ярост и по мия хвърлихте срещу ПП, за да ги свалите от власт. Е, свалихте ги. Сега ви е страх и използвате всякакви начини това да не ви личи. Много ви личи. Като сте толкова еркеци взимайте мандата и управлявайте. Лошото е, че ще зачеркнете държавата тотално. После все другите ще са виновни, но вие никога.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали ГЕРБ-СДС събори правителството на Продължаваме Промяната и искат те да управляват. Ами да ги видим де, какъв е планът им или нямат такъв, а само счупиха държавата.
19
1
 
4
 
! Отговори
Тлъст краде преди 1 година
Еми нали свалиха бензина на левче както обещаха от Мойта партия, е много ясно, че плодовете ще се вдигнат, то да не е Великден всичко да е на промоция !!!! Айде, че трябва да пълня чекмеджета !!!
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как поскъпване?! Нали Киро и кокоро ги няма? Нали те бяха виновни за високите цени?
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То лупа от Банкя обеща ако спечели да свали бензина на 1.50 и ред други неща. Да действа след като го избраха.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато селяните започнаха да носят смартфони, вместо мотики и геги, се стига дотука.
15
2
 
6
 
! Отговори
Боко Простия преди 1 година
Лъжете. Всичко поевтинява. Народът благоденства
14
2
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
че кога са били евтини та сега да поскъпват девиза е ден година храни тука неважат никакви икон закони
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банкянския похотливец с чекмеджета сега ще свали всичко. Нали затова си го избрахте. Големия победител. 3а 14-ти път би БСП. Нали това ви втълпяваха медиите му 12 години.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 години Ковид и война в Украйна. И това е само началото. Играта тепърва ще загрубее.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на т.нар. пандемия бяха раздадени едни милиарди,без реално,в замяна да има някакво производство! Раздаваха се на калпак! Взимаха,хора и фирми, които нямаха нужда от тази помощ! Инфлацията се помпаше ли помпаше и сега дава резултат! Това е само началото!
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За желаещите да се върне комунизма - прав ви път към северна корея, където ще ви научат да пасете трева. За друго не им стигат парите. Причината плодовете и зеленчуците да поскъпват е, че повечето е внос и транспорта и всичко поскъпна. В България който сади и копае няма гаранции, че ще бере и печели от труда си. Идва едно стадо индийци и му обира всичко. Ако те го пропуснат, прекупвачите ще му вземат стоката почти без пари. За какво да се блъска човек за нищо? Година след година все по-малко има
9
4
 
8
 
! Отговори
Спекула,баце! преди 1 година
Душманите знаят кога народа прави зимнината... А нашите мили хрантутници се занимават с реклама на някакъв Зелен Nаркоmан,който да прожектират в киносалон НС!Боже,пази България! От нашите национални предатели!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко сега Тиквата ще направи бензина по левче и всички цени ще паднат.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво стана бе - пак ли Кирчо и Кокорчо?
6
2
 
2
 
! Отговори
Капиталист преди 1 година
До 4 : само така! Зануляване! Да се научите малко на смирение и уважение!