В IT сектора заплати от 15 000 лв. привличат младите хора

Има хроничен глад за кадри у нас, фирмите ще внасят работници
26 окт 2022 08:55, Анисия Иванова
426

43% от компаниите у нас са готови да наемат нов персонал. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта.

"Инфлацията влоши пазара на труда след излизането от пандемията. Хроничният глад за кадри продължава да е голям бич в момента, много работодатели са притеснени, че няма да могат да запълнят свободните работни места. Безработицата е 4,2% в момента, 2,6% са продължително безработните, остават 1,7% потенциални служители, което е нездравословно за всяка икономика", коментира председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Последното проучване показва, че двойно повече компании ще уволняват хора. 43% са компаниите, които ще разширяват бизнеса си - традиционно те са от IT сектора, аутсорсинга, комуникациите, транспорта, търговията - секторите, в които има стабилен ръст на компаниите.

Още по темата

"Сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" също планира да увеличи своя състав, което е свързано с това, че излизаме от пандемията и някои ресторанти отново ще отворят врати", посочи Василева пред Bulgaria ON AIR. И добави, че интересът към дистанционната работа продължава да е голям.

Тя коментира данните на Агенцията по заетостта, които показват, че 900 000 българи нито работят, нито учат.

"Не мисля, че това е реалността, много от хората работят на няколко места в сивата икономика и не се водят никъде. Нормално е да попаднат в графата на нито учещите, нито работещите. Ако 300 000 бяха без работа и гладни, щяхме да го усетим", убедена е Василева.

Решението на кризата с работната ръка, което тя вижда, е вносът на кадри.

"Не става въпрос за безразборно внасяне. Други опции, които имаме на пазара - бързата преквалификация на хора, да се види каква част от хората с увреждания и тези в приютите биха могли да работят, трябва да стигнем до тях, да ги преквалифицираме", препоръча председателят на Българската конфедерация по заетостта.

Според анализа младите хора най-често сменят работата в търсене на разнообразие и на каузи.

"В IT сектора заплатите от 15 000 лв. привличат доста младежи. Проучването показва, че 23% от фирмите ще търсят хора. Тези, които работят в този сектор, са силните на деня и могат да избират къде да отидат", допълни Надежда Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
1
 
6
 
! Отговори
УжИТ преди 1 година
Чудя се да плача или да се смея. Както винаги по български почнахме да си мерим Но никой не се замисля, че дали си учител, лекар, От, директор на хеджфонд - ти си човек.
256
1
 
4
 
! Отговори
X12XloN преди 1 година
/s;) .... Ама шегата настрана - няккой хора СЕРИОЗНО са така. Основно шефчетата ми по корпорацийките и адвокатчетата им.
255
3
 
0
 
! Отговори
X12XloN преди 1 година
Човшкото тяло подлежи на промяна. Некаси го признаем - нашите мозъци са бавни и неефективни. Имаме нужда от ... ъпгрейд. Имаме нужда от сибернетични импланти, генетично инженерство и специализирани препарати.
254
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 356 - Кажи го на Байдън. Пичът е бил политик два пъти по-дълго, отколкото аз съм жив ...
253
2
 
4
 
! Отговори
Станимир преди 1 година
До 341,Бате,като ти спра тока,ще ми управляваш дедовия...
252
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До УжИТ - Ама сериозно ли ис мислиш, че ТИ управляваш нещо :)
251
2
 
7
 
! Отговори
УжИТ преди 1 година
Гледам ИТ-така били виновни за всичко, ами виновни са. Навсякъде има софтуер. Врътваш волана на колата и той джойстик, софтуера решава къде да тръгне. Същото когато натиснеш спирачка и следва софтуер, който решава дали да спре и как. Да не говорим за телефона, телевизията - отдавна всичко е цифрово и ИТ-така са виновни. Няма хладилник, печка, климатик, Да не говорим че няма и коментари тук без ИТ. ИТ-тата управляват света :-)
250
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 340, а бе не е баш така! Ако знаеш какви имббеццилли идват на интервюта и какви простотии говорят... бързо ще си промениш мнението!
249
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте ги дрънкали тия IT- а бе. Пазара е свободен, който иска да става IT. Виж ако искаш да станеш нотариус примерно, не стоят така нещата. Те изкарват в пъти повече от IT ама те не се споменават, нали?
248
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 334 - Ще има роботи. Тези, коти н искат, ще им бъде отнта земята и това щее :) .. А може и до това, да се ядът хора, да се стигне, временно поне ...
247
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 328 - Копрорациите са спасениетон а човечестовото, момчеееее!
246
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИТ = изкуствен труд ,с всички последващи процеси за реалния ни живот, айде бе нали сме технологични, защо живота се влошава, защо културата спадна, защо наркотиците са все по-пополярни, скъсхате връзката с природните закони, третият пол е само началото.
245
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 328 : Да ама ще ги има защото искат да ядат нали? Ако те не искат да работят други ще дойдат на тяхното място, защото са ЗАМЕНИМИ. Ние не сме. Схващаш ли?
244
1
 
11
 
! Отговори
 Има нюанси.. преди 1 година
Има категории ИТ-та. Най-ниско по хранителната верига са тестерите/цъкачите - те докарват до 2хил лева. После идват системните администратори - те могат да докарат 3 хил (макс 4). После ДевОпс , аутомейшън - те правят прости програмки - 5хил е максимума. После са фронтенд-а и те взимат по около 5-6хил лева - те правят сайтчета. Бекенд програмистите - до към 6хил лева. Макс 7. И най-елитни са тия дето пишат алгоритми. Те спокойно прескачат 10хил лева. Отделно са разни мениджъри и подобни ..
243
0
 
6
 
! Отговори
малко са с 15к преди 1 година
Масовата заплата при програмистите е 5-6хил лева. Младшите програмисти са с около 3-4 хиляди. Обикновените 5-6 хил. Старшите 7-8. 15хил взимат мениджъри и подобни.
242
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 323 - Откъм излишните. Поне засега! Всичко е състезание, рабзираш ли? Конкуренция! Играта е ПАРИ, моето момче! Пари и влияение! Вичко останало е ГЛУПОСТ!Хората, според теб, какво сме? Някакви хубави и прияти същества? Или едни гнусни маймунаци, дето се мислят за умни, ама всъщност са на крачка от самоунищожението си?
241
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 320 ?Молим? Що за глусоти приказваш?
240
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 319 - Молим? Ква фантастика, момчеее! Половината хора ще са излишни до 20 години, разбираш ли! Имам още МИНИМУМ 40% парникови емисии да мсъкнем, ако изобщо ще остане планета. Ама вие това, крайно -десните *** не го разбирате!
239
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - 312 - Няма линтинг на браузърчето ама найш ли ко - няма "пази Боже" от такива, като нас - ний сме с ще ви контлираме! ЩЕ НИ КОЗИРУВАТЕ ЕЙЙЙЙЙЙЙ!Хората сте просто животни. Биологични роботи, които могат да бъдат хакнати и проектирани. И това е бъдещето! АХАХХАХАХАХАХАХ
238
5
 
3
 
! Отговори
CSoft преди 1 година
При нас след 3-тата година заплатата от заглавието е средната на служителите ни. Junior Devs започват с 5k, а принципалите вземат между 20 и 30k. Така че има много некоректни завистнически коментари ...