В IT сектора заплати от 15 000 лв. привличат младите хора

Има хроничен глад за кадри у нас, фирмите ще внасят работници
26 окт 2022 08:55, Анисия Иванова
426

43% от компаниите у нас са готови да наемат нов персонал. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта.

"Инфлацията влоши пазара на труда след излизането от пандемията. Хроничният глад за кадри продължава да е голям бич в момента, много работодатели са притеснени, че няма да могат да запълнят свободните работни места. Безработицата е 4,2% в момента, 2,6% са продължително безработните, остават 1,7% потенциални служители, което е нездравословно за всяка икономика", коментира председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Последното проучване показва, че двойно повече компании ще уволняват хора. 43% са компаниите, които ще разширяват бизнеса си - традиционно те са от IT сектора, аутсорсинга, комуникациите, транспорта, търговията - секторите, в които има стабилен ръст на компаниите.

Още по темата

"Сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" също планира да увеличи своя състав, което е свързано с това, че излизаме от пандемията и някои ресторанти отново ще отворят врати", посочи Василева пред Bulgaria ON AIR. И добави, че интересът към дистанционната работа продължава да е голям.

Тя коментира данните на Агенцията по заетостта, които показват, че 900 000 българи нито работят, нито учат.

"Не мисля, че това е реалността, много от хората работят на няколко места в сивата икономика и не се водят никъде. Нормално е да попаднат в графата на нито учещите, нито работещите. Ако 300 000 бяха без работа и гладни, щяхме да го усетим", убедена е Василева.

Решението на кризата с работната ръка, което тя вижда, е вносът на кадри.

"Не става въпрос за безразборно внасяне. Други опции, които имаме на пазара - бързата преквалификация на хора, да се види каква част от хората с увреждания и тези в приютите биха могли да работят, трябва да стигнем до тях, да ги преквалифицираме", препоръча председателят на Българската конфедерация по заетостта.

Според анализа младите хора най-често сменят работата в търсене на разнообразие и на каузи.

"В IT сектора заплатите от 15 000 лв. привличат доста младежи. Проучването показва, че 23% от фирмите ще търсят хора. Тези, които работят в този сектор, са силните на деня и могат да избират къде да отидат", допълни Надежда Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кеф е в IT сектора. Кеф ти последен модел премиум автомобил, кеф ти луксозна къща, кеф ти як голям апартамент. Всички жени налитат като мухи на мед. Чудя се офертите за работа в LinkedIn ли са ми повече или налитащите по барове, дискотеки и Tinder леки женички. А това как IT-тата били нърдове са митове и легенди. Фит сме, спортисти. Аз съм скиор, плувец и тенисист. Живея си живота, работя за доста над 15к.. Айде слагайте минусите, аутсайдери.
216
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злобните сервитьори, бакшишии и прочее нестетници се активизираха. И гъъъзовете да си изядете, пак повече от 3к няма да вземете. Щото сте проЗди.
215
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага пращам на шефа, ето вече начинаещите почват от 15к лева, а ние дето носим буквално фирмите на гърба си взимаме 3 пъти по-малко.
214
1
 
2
 
! Отговори
До 273 преди 1 година
Капцитетът ти е малък, а злобата голяма, за да разбереш какво всъщност правят IT фирмите и програмистите. Интересно ми е какво трябва да носи един труженик, за да върши работа според теб?
213
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познавам няколко индивиди от този сектор. Откровено казано, почти всички са като от бестселъра на Маргарет Мичъл - Отнесени от вихъра!Не ги виждам след 20 г, доколко нормални ще останат.
212
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в ИТ сектора умеят ли да варят ракия? За по-прости умения питам, така де?
211
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи там всички са от Президент нагоре! Защото на Радев му е толкова..
210
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забавни коментари. В общия случай шофьор или шлосер ти говори за заплатите в ИТ сектора как било без изобщо, ама изобщо да си има и бегла представа, че недостигът на кадри от 15 години е просто брутален. Затова и огромните заплати. Ама имал бил той един прЕател програмист... Другата крайност- нископлатени роби от ИТ сектора седнали да говорят как по всички фирми хората с опит взимат таван 8к. Да, ама не. В нашата компания принципал човек под 11к не взима. За мениджъри да не говорим.
209
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така написано заглавието ОТ 15000 лв едва ли не води на мисълта, че от толкова започват. Не е като да няма хора, които да взимат по 15 000, има. Но това нито е масово, нито е често явление. По-долу един колега си го е написал. Масовия работник, без значение от компанията получава около 5500лв. И нека не забравяме, че не всички в ИТ са програмисти. QA на 6000лв е тавана, за анализаторите също. Да има хора, които вземат и по 20 и по 25 000. Обикновено това са хора с много опит и са единици.
208
4
 
3
 
! Отговори
d преди 1 година
В Германия няма ток, газ няма, хората разграбват магазините. Палят се коли за да се стоплят. В детските градини палят по един камион и децата се нареждат покрай огъня да се стоплят. Германците да идват при нас тук заплататите вече са по 15000лв(7500?).
207
1
 
7
 
! Отговори
Катър преди 1 година
Иначе пак се убеждавам, че четенето с разбиране е проблем за масата. Иде реч за това, че тези максимални заплати са стимул за влизане в сектора, а не че като влезеш и ще ги получаваш от днес.
206
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 8г съм в ИТ. 15 000 лв вземаш само ако си шефче. Айде моля ви се стига с изхвърляниците. Средна заплата за младши е 2000-2200лв. Средна за масовия работник в ИТ сферата е 3500-4000лв. Средна за старша позиция е около 5500лв. Има фирми които плащат повече от средната има и такива, които са под средната. Обикновено и двете крайности са фирми с ОГРОМНО текучество на кадри защото и за повече пари като шефа е *** никой не стои, а за по-малкото е ясно що хората бягат.
205
0
 
12
 
! Отговори
Катър преди 1 година
Има такива заплати, но не може да се каже че е масово. Имайте предвид, че вече има дребен, но растящ процент хора, които работят директно за чуждестранни работодатели (не клонове тук). Иначе не е вярно, че това са само ръководни кадри. Дори за експерти е по-лесно да се договориш, защото по-лесно се доказват уменията. При ръководителите е трудно да убедиш някой си просто ей така след няколко интервюта. Това всичкото го пиша като инженер и човек в борда на директорите на ит фирма с 200 човека
204
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой дава 15 хиляди на младежи? Спрете алкохола, че изглупявате.
203
6
 
10
 
! Отговори
ГАНЯ ОТ ЕЛ ЕЙ.. преди 1 година
Язе, не съм ИТ и не вземам 15000лв. Язе съм общак и пазач и вземам 1000лв...и обичам да *** жените на някви ИТ, че завалийте са им исъхнали топките от седене пред мониторите...и ходим им харчим парите...те така ....
202
2
 
4
 
! Отговори
Сериалист преди 1 година
Маааааалко попрекалихте, стартовите са по 2300-2500 лв след много години работа може би да стигнат 6-8000 лв
201
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Редовите програмистки заплати са по 5-6-7 хил. лева бруто. И много програмисти ме питат как да отидат в Канада (живея от няколко години там), за да живеят те и децата им в уредена държава. Казвам им, че през имиграционните ще минат, но сетне. В Канада Ай-ти та си имат достатъчно, отделно има много индийски програмисти, които подбиват заплатите, живеейки по 5 семейства в много скъпите квартири. А състезавай се с тях, максимум 3 хил. долара, а всичко е много скъпо, особено храната.
200
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Аз работя в IT секторът отпреди 2000г и не разбирам тази злоба. Преди 20 годии ние взимахме доста ниски заплати и никой не инвестираше в това. Когато влязохме в ЕС нещата изведнъж се подобриха, защото светът има нужда от повече създадели, всичко се дигитализира и т.н. Та сега има глад, за това и заплатите са такива. Аз започнах през 1998-***, когато ми е обидно да кажа колко взимах. По-късно след деноминацията на парите нещата лека по-лека се оправяха и 2004-та взимах около 600лв чисто.
199
1
 
10
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
Младите специалисти на големи заплати трябва да започнат да мислят за финансовата си грамотност, така че да са наясно какво е актив, пасив, капитал, инвестиция, норма на възращаемост и доходност. Ако искат да бъдат финансово независими на около 40 години, разбира се. В противен случай ще си останат квалифицирани бачкатори от средната класа до живот. Зависими от заплатата. Колкото и да е голяма...
198
0
 
5
 
! Отговори
sysAdmin преди 1 година
Тези пари са инфлационни. Когато започнете да плащате в злато, имаме сделка.