300 особено опасни психичноболни са на свобода у нас

На 15 000 души има 1 психиатър
141
300 особено опасни психичноболни са на свобода у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

300 особено опасни психичноболни в момента са на свобода у нас, отчитат психиатри. Общият брой на болните с подобни тежки диагнози е около сто и двайсет хиляди души. В огромната си част тези пациенти не се лекуват адекватно, а държавата не може да осигури ефективен контрол за тях извън здравните заведения, твърдят лекари.

За съжаление обществото се прави, че проблемите на психичното здраве не съществуват и държавата ги неглижира, защото те са свързани с по-малко икономически интереси, отколкото в други сектори на политики, включително и в сектора здравеопазването. В тях интересите, включително икономическите и финансовите, са по-ясно изразени", коментира пред Нова телевизия психиатърът акад. професор д-р Дроздстой Стоянов, член на работната група, изготвила Националната стратегия за психичното  здраве на нацията.

Академик Стоянов коментира и как хора с психични проблеми, които са с опасно обществено поведение, трябва да се лекуват. „Проблемът с подхода към всяка форма на обществено опасно поведение, мотивирано от психично заболяване, минава през актуализация на нормативната база и адекватно прилагане на сега съществуващите нормативни актове.
Това заболяване може да продължи цял живот. Но подходът за проследяването на лечението не е системен. Страда от множество дефицити, натрупани във времето, и водещи до критичен недостиг на персонал и влошаване на състоянието на материалната база”.

По думите му статистиката по въпроса на хората, страдащи от депресия и на други психични заболявания, е непълноценна. „В много случаи тези пациенти не се регистрират адекватно. Моята практика като лекар показва, че тези случаи се увеличават”.

Той обясни и какво включва изготвената Националната стратегия за психичното здраве на нацията. По последни данни у нас на 15 000 души има 1 психиатър.  „В момента по обща преценка психиатрите у нас са намалели – от публикуването на стратегията през 2021 година до момента, с минимум 100 души. Стратегията е приета сега, но е разработена две години преди това. Поради различни конюнктурни причини обаче не е била приета от МС”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
daaa преди 1 година
Nikeca sum ot zonata sum lyd sum pitai koi iskash
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между тях са Кирил ПЕТКОВ И *** НИНОВА,ХРИСТО ИВАНОВ,И ОЩЕ 240.ТЕЗИ СА ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛИЧЕМИЕ.
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро Брейка е един от тях!
87
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги искат в психодиспансерите. Само спешно лудите ги прибират там. Латентно и хронично лудите са на воля да тормозят роднините си, съседите и случайни жертви. Да не ви се случва случка да ги срещнете и да си имате работа с тях. Защото, ако ви резнат гър лото, са изключени от правна отговорност. И най-често нямат нищо, с което да компенсират жертвата или роднините на жертвата. И нямаме пушкала да ги гръм нем, ако ни налетят. А и, ако прочистиш от откачалка, ще трябва да лежиш години!
86
1
 
15
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Много повече от триста са!Остава ни само да се молим да не налетим на някой такъв.Иначе адекватна защита няма,не се надявайте!
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще споделя какво се случва... След неуспешен опит за самоубийство роднина го порибраха в психото за месец и нещо. С какво ги тъпчат не знам, но веднъж натъпкани вероятно с флуор 30% таблетки, шишарковидната жлеза / душата/ се калцинира и отчуждава от тялото и човекът вече не е същия. Става като животно подвластно на инстинктите си. Направи опит за убийство на майка си. А полицията е в поза - създал си чудовище, оправяй се сам с него Изобщо по-добре беше преди третирането в психото отколкото след
84
1
 
13
 
! Отговори
Някой преди 1 година
300 психично болни по улиците навън,кой знай каква е официалната бройка които се водят по регистър,240 маниакално-опианени болни за власт,над 1.5 млн. болни пенсионери,над 300.000 болни наркомани,над 250.000 болно-зависими от хазарт,плюс 400.000 болни мозъци в държавната администрация които гласуват под строй.Кой каквото и да пише,най-болната нация сме и се възползват от нас по всевъзможни начини.
83
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Фен - Преди 20-ина години ми се случи да се кача в такси, управлявано от човек с непрекъснати нервни тикове. Забелязах това едва след като потеглихме. Беше на около 60 г., спретнато облечен и с интелигентен вид. Кормуваше добре и ме откара без произшествия на посочения адрес. Много ми е чудно дали такива хора не са опасни при шофиране и ако бях забелязала силно изразения тик преди да се кача, нямаше да ползвам услугите на този човек. Докато пътувахме също ме беше страх, жена съм.
82
0
 
16
 
! Отговори
1 преди 1 година
Вярно е и 240 от тях са в парламента.
81
2
 
4
 
! Отговори
777 преди 1 година
Аз пък обичам нарязани малки тиквички,доганчета пък за удволетворение шиши с изваденичерва!!!!!!!!!!!!!!!!!
80
0
 
8
 
! Отговори
какво сега преди 1 година
Не давате да пишем плюсове на коментарите ли?
79
2
 
5
 
! Отговори
Невменяем рошавчитак преди 1 година
Наскоро беше набутан за председател на нещо което други невменяеми(уж избрани от народа) наричат парламент понеже там си разиграват парламите !
78
1
 
3
 
! Отговори
част от тях.. преди 1 година
част от тях са ПГ на ГЕРБ в парламента....
77
0
 
12
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Събрани в парламента са лесни за хващане!
76
1
 
15
 
! Отговори
Фен преди 1 година
Освен пределно опасните регистрирани официално в психиатриите има и такива, които не са регистрирани. А освен това психично болни управляват и МПС с редовни шофьорски книжки и няма законов орган, който да стопира това безумие.ПРИМЕР: Последните проверки за употреба на наркотични вещества доказват това в МВР. Полицая отива на работа с хапчетата в джоба и хем си кара автомобила и си пие не подходящите нарко хапчета.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДжекитУ прибран ли е?
74
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
240 от тях знаем къде работят точно там на центъра на София.
73
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Особено опасни болни са такива,който подвеждат хората,пример Славуца,Тиквун,Копейкин
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
240 са, не са 300.
71
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Доста хора не са регистрирани като психично болни. Но са в пъти по-опасни от "регистрираните". Има и много такива който не се водят болни, но са по-зле от някой хора във психиатрията