300 особено опасни психичноболни са на свобода у нас

На 15 000 души има 1 психиатър
141
300 особено опасни психичноболни са на свобода у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

300 особено опасни психичноболни в момента са на свобода у нас, отчитат психиатри. Общият брой на болните с подобни тежки диагнози е около сто и двайсет хиляди души. В огромната си част тези пациенти не се лекуват адекватно, а държавата не може да осигури ефективен контрол за тях извън здравните заведения, твърдят лекари.

За съжаление обществото се прави, че проблемите на психичното здраве не съществуват и държавата ги неглижира, защото те са свързани с по-малко икономически интереси, отколкото в други сектори на политики, включително и в сектора здравеопазването. В тях интересите, включително икономическите и финансовите, са по-ясно изразени", коментира пред Нова телевизия психиатърът акад. професор д-р Дроздстой Стоянов, член на работната група, изготвила Националната стратегия за психичното  здраве на нацията.

Академик Стоянов коментира и как хора с психични проблеми, които са с опасно обществено поведение, трябва да се лекуват. „Проблемът с подхода към всяка форма на обществено опасно поведение, мотивирано от психично заболяване, минава през актуализация на нормативната база и адекватно прилагане на сега съществуващите нормативни актове.
Това заболяване може да продължи цял живот. Но подходът за проследяването на лечението не е системен. Страда от множество дефицити, натрупани във времето, и водещи до критичен недостиг на персонал и влошаване на състоянието на материалната база”.

По думите му статистиката по въпроса на хората, страдащи от депресия и на други психични заболявания, е непълноценна. „В много случаи тези пациенти не се регистрират адекватно. Моята практика като лекар показва, че тези случаи се увеличават”.

Той обясни и какво включва изготвената Националната стратегия за психичното здраве на нацията. По последни данни у нас на 15 000 души има 1 психиатър.  „В момента по обща преценка психиатрите у нас са намалели – от публикуването на стратегията през 2021 година до момента, с минимум 100 души. Стратегията е приета сега, но е разработена две години преди това. Поради различни конюнктурни причини обаче не е била приета от МС”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
17
 
5
 
! Отговори
Гигант преди 1 година
Като видя само на улицата някъв луд и веднага го питам за Русия или Украйна е - Русия = юмрук в лицето, Украйна = потупване по рамото. Да си знаете.
29
2
 
7
 
! Отговори
байган преди 1 година
точният им брой е 340 и се събират на колективна терапия в сградата на пл.Народно събрание 1
28
2
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
300 хаха оптимисти. Психиатрите нещо и те са за проверка. Мислих, че само в България е зле ама е световен проблем. Колко скрити психопати и социопати се навъдиха от някъде близо 15 години, а сега от някъде две е зверско. Ако започнат прегледи няма да стигнат и психиатрите, а това което ще видят и чуят ще побърка и тях или ще се запознаят с нови чувства и емоции нас който няма да им се мисли въобще защото ще им превърти щуромера няколко пъти хаха
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е,защото българина няма чувство за държавност!Той знае себе си,и пет пари не дава за никой друг!Дали това е ген,или резултат от 500 години "присъствие" и още 45 под съветско не знам!
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важно е да се отървем от Живко от Варна!
25
1
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
И 240 В ПАРЛАМЕНТА
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не говоря за "конкуренцията" и недай си някой пациент да посмее да иде при друг психиатър. Война настава. Гнилоч навсякъде.
23
2
 
6
 
! Отговори
F преди 1 година
Статия писана от човек който въобще не е наясно. За да те вкарат в клиника да те лекуват ти трябва да си съгласен и да подпишеш. Накарай лудия да подпише нещо или му обясни
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре рак да ви хване, отколкото психично заболяване. Някакъв ужас е! Това е най-ужасната болест, да ти се бъгне мозъка.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причината е една-капитализма с костовистко лице.Лечението-социализъм и комунизъм.Но никой няма да си мръдне пръста,както за дрогата и откачените шофьори из Бг.
20
1
 
3
 
! Отговори
Упадъчен писател преди 1 година
Не че мразя хората,просто предпочитам да не са около мен.
19
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Някои хора искат мен хората да ме мислят за болен, за да нямам приятелка, да не съм в раят на живота, а те искат аз да бъда в адът на живота и искат те да ми контролират живота, тези хора мен ме мразят !
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята баба така чатласа собствения си внук, мой братовчед, щото искаше да се ожени едно време за мюсюлманка. Па тя и магии правеше, така говореха хората на село. Какво го направи, ама млад човек на 26 г. беше, изведнъж се психяса, почна на снимките да рисува кръстове, разхожда се вечер в тъмното навсякъде, несвързани работи говори. Изведнъж всичко му рухна. По лекари го водеха, ама не става, в психиатрия беше, но нищо не стана. Какво му направи баба, само тя си знае. Бог ще съди.
17
1
 
7
 
! Отговори
До Фостата преди 1 година
Е те може би имат предвид ония 240 + най-близките им бизнесмени, които държат България. Макар, че трябва да са малко повечко от 300
16
1
 
8
 
! Отговори
Бай Димо преди 1 година
Един от Бургас отишъл на стрелбище, поискал пистолет и се гръмнал пред инструктора. Баахти психара. Отивам да стрелям лятото, човека трепери целия от стрес. Вика: "Дойде, даде лична карта, дадох му оръжието, стреля малко, после поиска още патрони, обръщам се, оня насочи пистолета в слепоочието си и си пръсна черепа пред очите ми. 26 годишен. Още не мога да се съвзема!" Баахти побъъркания народ!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те са в парламента, а техните избиратели са по улиците - само психичноболен може да гласува пак за партията водена от абсолютно невменяем при положение, че се куролира с БКП/БСП и имаха 100% съвпадение...
14
6
 
2
 
! Отговори
Човек в 21 век преди 1 година
Аз имам диагноза ПАРАНОИДНА ШИЗОФРЕНИЯ ! По света има много ПАРАНОИНИ ШИЗОФРЕНИЦИ, но те не знаят много неща, а аз съм ПАРАНОИДЕН ШИЗОРЕНИК, а знам толкова много неща ! Въпросът е аз наистина ли съм болен или не ?Някои хора казват че съм болен за да нямам мои хора никъде и да не съм добре в живота, те искат аз дабъда прицкан в живота , разбирате ли ?!
13
0
 
5
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 година
Не са 300 повече са и то главно като се започне от НС
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100% са антиваксъри!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имахме една съседка, жената беше около 50 години, но беше с психични отклонения. Боже какво прекара семейството й с нея. По психиатрии лежеше, не беше много добре. Сега си е същата. Техните я връзват за леглото чак.