Цените на храните скочиха с цели 32% за година, за последните месеца с над 7%

Тази седмица поскъпват краставиците, доматите, картофите
113
Цените на храните скочиха с цели 32%  за година, за последните месеца с над 7%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи тази седмица с 0,6 на сто до 2,179 пункта.

Продължава постепенното, но трайно повишение на индекса през последните няколко месеца - вече с над 7 процента. На годишна база ИТЦ е нараснал с над 32 процента.

Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта - е от 2005 г.

Оранжерийните домати тази седмица поевтиняват със 7 на сто и се търгуват по 2,65 лева за килограм, а доматите, прибирани от открити площи, се продават по 2,35 лева на едро.

Цената на оранжерийните краставици се вдига с 11 на сто до 2,33 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват с 4,3 на сто и се продават по 1,69 лева за килограм, а червените добавят 7 процента и се търгуват по 2,30 лв./кг в края на седмицата.

Картофите поскъпват с 1,9 на сто и се продават по 1,07 лева за килограм, цената на морковите пада с 1 процент до 1 лев за килограм на едро. Зелето продължава  да се търгува по 0,96 лева за килограм.

Ябълките поевтиняват до 1,32 лева за килограм. Цената на лимоните се понижава с 0,7 на сто до 2,82 лева за килограм. Прасковите поевтиняват с 5,9 на сто и се продават по 1,90 лева за килограм, а гроздето отстъпва с 2,8 на сто и се търгува по 2,07 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 0,3 на сто и се търгува по 11,43 лв. за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" - с 1,1 на сто и се продава по 17,25 лева за килограм.

Олиото този седмица намалява цената си с 2,1 на сто до 4,65 лева за литър. В София олиото се продава между 3,80 и 5 лева за литър в пластмасова бутилка на едро, в Ямбол - между 5 и 5,70 лева за литър, а в Хасково - между 3,85 и 4,10 лева за литър.

Пакетче краве масло от 125 грама се търгува по 2,75 лева. Пилешкото месо поевтинява с 0,7 на сто и се продава средно по 5,73 лева за килограм. Захарта се продава по 2,54 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип "500" се търгува по 1,42 лева за килограм. В Стара Загора брашното се търгува между 1 и 1,10 лева за килограм, в Шумен - между 1,50 и 1,60 лв./кг, а във Враца - по 1,02 лв. за кг на едро.

Оризът се търгува по 2,92 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,34 лева за брой на едро в края на седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 59:А роби на укрите ли да сме?Преди си бяхме свободни...сега усещам как нещо не е както трябва!
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не разбирам кое се е увеличило последния месец, че скача цената на храната нагоре?
53
13
 
4
 
! Отговори
ХОРА! преди 1 година
Хора, разберете - студ, глад, мрак и жажда - за нас не са толкова страшни и убийствени, колкото дружба с Путин и Русия. Ако трябва ние българите предпочитаме още 10 зими да студуваме и да гладуваме, но няма да бъдем роби на Путин. Трябва да направим всичко възможно да помагнем на Украйна с оръжие с пари, каквото и да ни струва това.
52
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой си мисли, че ЕС не може да изкара без енергия и ресурси, много се лъже. Ами не, съвсем не. ЕС е икономически гигант, както беше СССР. Просто ще стане както 90те в Русия след СССР - обедняване, престъпност, висока смъртност(12 мил. загуби Русия), но пак ще се живее, Русия да не би да рухна след разпада на СССР. Разликата е, че Русия вече се възстанови, а ЕС никога няма да се възстанови защото няма да намери енергии за икономиката си, ще си остане като латиноамериканска страна, но и така се живее, бедно, скромно, горди и независими от Русия.
51
3
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Къде останаха Земите на нашите - Българските Ковбои, отнети от КУМАНИТЕ. По времето на Османското Робство не успяха 500 години да унищожат Българските Ковбои понеже Българските Ковбои имаха свои Земи. След втората инвазия на КУМАНИТЕ под името СССР да правят КОМУНИЗЪМ на българска земя не остана ни един Български Ковбой със собствена земя и сега Българският Ковбой кара кола и живей по Апартаменти на не своя земя!
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Прибалтийските които бяха витрината на ЕС инфлацията вече стигна 25%.
49
8
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре да изнемогвам от високи цени и да обеднявам и да гладувам и да студувам, отколкото да бъда роб на Путин и на русия. Храната може да е скъпа, но свободата е безценна.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС инфлацията е максимум 18%. В България двойно по-голяма.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато се създаде Евразийския икономически съюз 2014 Путин излезе с предложение към запада - момчета, ние тук създадохме икономически съюз общ пазар от 170 милиона потребители, предлагаме ви равноправно партньорство! Западът беше потресен! Някакъв абоpигeн им предлага "равноправен" съюз и пазари които те отдавна смятат за техни. И почнаха санкциите, изнудването с олимпиадите, майдана в Украйна. А сега ще ядат насекоми, ще студуват и ще обедняват.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има такава традиция при Путин - второто предложение е по-лошо от първото, но по-добро от третото.
45
2
 
7
 
! Отговори
Д-р Исня преди 1 година
Няма лошо, че поскъпват стоките. Това е световна тенденция. Има лошо, когато една държава се управлява 30 години от мафията, която краде ОЧЕИЗВАДНО и ОЧЕИЗБОДНО от народа, а народът дреме. Какво като са скъпи стоките, ако са ни високи доходите? Мафията не харесва това. Луканко, Костанко, Туквунко и Станишко, та чак до Харвардко. Това са кукли на конци, които отчитат плячката на хора като Гоцев. Вече съм далече, за да се интересувам, кой замества Гоцев. Страшното ш, че няма народ!
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажи баба тенкю на Киро и Асен!
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с брашното е доста интересно, понеже си е 1.60 а си беше 1.30 преди 20%-то намаление и сега пробутват някакво нискокачествено тип 650 и подобни ментаци страшни мошеници и мафия са зърнарите.
42
0
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
хахаха домати от открити площи... ама те отдавна ги няма... откъде сте я изровили тая статия... а домата е 3.30 на едро...
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички западни цивилизовани свободни демократични медии вече 8 месеца многкратно и постоянно навскякъде постоянно обявяват, че руският диктатор и военнопрестъпник Владимир Путин и Русия загубиха в Украйна и че Русия е фалирала, а само пpocтите русофили не могат да го разберат това нещо.
40
2
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Какъв е ИЗХОДА за Българина за да просъществува? Единственият изход и ВХОДА е там където са живели нашите ДЕДИ - на Българска Земя. Земята трябва Цялостно да се върне на българското население отнетата земя от ТКЗСетата и след това приватизирана от КPAДЦИТЕ. Българина да остави апартаментите и да започне да работи и живее така както нашите деди преди 1944г, преди втората инвазия на КУМАНИТЕ от Азия на СССР. Първата инвазия на КУМАНИТЕ бе по време на Османската Империя!
39
5
 
5
 
! Отговори
АЙ ЧИСТИТО! преди 1 година
СЛЕД СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА БСП И ЛИЧНО НА НИНОВА - 32% ГУБИМ НА ВСЕКИ ЛЕВ! ПРИ ГЕРБ 1 ЛВ. СИ Е 1 ЛВ. А ПРИ НИНОВА И КИРО - 1 ЛВ. Е РАВЕН НА 68 СТОТИНКИ?
38
4
 
12
 
! Отговори
32% ПРОМЯНА? преди 1 година
ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ СЪМ КРЪВОДАРИТЕЛ НАСИЛА? ИЗТОЧВАТ НИ КРЪВЧИЦАТА БЕ, ПО ХАРВАРДСКИ!
37
1
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До 36 До Сандьо виж ко си написал "Поскъпването е главно заради енергията. А цялата ни енергия е зависима от Русия! Най-вече петрола! Сега помисли кой е причината?" Отговор - Причината е, че ние Българите вече нямаме своя собствена земя! СССР дойде! Направиха Колхози - ТКЗСета! Отнеха земята на БЪЛГАРИНА. Българина е БЕЗДОМЕН. ТКЗСетата ги иакупиха. Селата опустошаха!. Кокошките, свинете ги инжектираха! Хората ги избиха и скопиха чрез инжекции и лекарства. Магазините и курортите не са български!
36
1
 
15
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 1 година
ВЛИЗАШ В МАГАЗИНА И ХАРВАРДЦИ ВЕЧЕ СА ТИ ОТКРАДНАЛИ 32% ОТ ПОКУПКИТЕ? ОТ 100 ЛВ., 68 ЛВ СА ЗА ТЕБ 32ЛВ. ЗА КИРО, ЛЕНА И АСЕН! НЕ ЗНАМ ТОВА КОЛКО ПРАВИ В ПАЧКИ, КЮЛЧЕТА И ЧЕКМЕДЖЕТА?