От 1300 лева на 1300 евро – скокът на цените на жилищата в София

Снежана Стойчева: Ковид кризата ни накара да се замислим, че не се чувстваме комфортно в малките си жилища
31 окт 2022 09:06, Елка Василева
117

Да инвестираме ли в имот в настоящата ситуация?„Когато човек има нужда, трябва да купи имот. Ако продаде, също е добре да купи, за да инвестира парите си. За инвестиция в момента не е най-подходящият момент. През 2008 г. Например продажбите на жилища в София са били над 40 000. През миналата година, която ни изглеждаше много силна, не е достигнато това число - покупко-продажбите са около 35 000. Това заяви мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ след резкия спад през 2009 г. следва лек такъв и през 2012 г., след което се наблюдава покачване на броя на продажбите на жилищата в София.

Още по темата
"Търсенето скача, излизаме от финансовата криза, доходите на хората и спестяванията им в банките се увеличават. Ипотечното кредитиране също започва да се нормализира. Условията, които мотивират хората, са много. Най-важното от тях е, че хората искат да живеят по-добре - те винаги ще търсят да закупят по-добър имот", подчерта тя.

В студиото на Bulgaria ON AIR Стойчева представи статистически данни, според които през последните 6 години ръстът на цените на апартаментите - ново строителство в София е 80%, а на старото - 98 на сто.

"През 2006 г. средната цена на един квадратен метър жилищна площ в София е била около 1300 лева, а днес е 1300 евро", констатира експертът.

В отговор на въпрос дали инфлацията и войната в Украйна се отразяват пряко върху интереса за покупко-продажба на имот, Стойчева каза, че подобни тенденции се наблюдават през третото тримесечие на тази година.

"С инвестиционна цел се купуват двустайни апартаменти. Според възможностите, с които човек, живеещ на квартира разполага, също се предпочитат двустайни. Ковид кризата ни накара да се замислим сериозно, че не се чувстваме комфортно в малките си жилища и големия град, заради което нараснаха сделките със селски имоти. Заради инфлацията пък се повишиха сделките с ваканционни имоти", коментира тя.

Според брокери в южната ни съседка Гърция, българите купуват основно имоти за собствено ползване - двустайни и тристайни апартаменти по крайбрежието. "Много голям процент от тях ги купуват с лични средства, а не на кредит", отбеляза Стойчева.

Тя добави, че инфлацията в даден момент е стимулирала покупките, но към момента има ограничено търсене на имоти.

"Политическата криза в България също е фактор. В момента, независимо че има такава криза, тя не се отразява. На пазара на недвижими имоти малко по-бавно се отразяват всякакви трусове. Войната в Украйна не се отрази на покупко-продажбите, а на строителството. Има значение и дали ще влезем в еврозоната", обобщи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
11
 
5
 
! Отговори
Добре, че навремето преди 1 година
моят дядо Вълчо, който беше партиец и дългогодишен директор на Основното ни училище в нашето село до София, ни даде парите, които му бяха пуснали от Просветата през 60-те, за да направи ремонт на училището, та с тия пари си построихме голяма триетажна къща в кв. Хаджи Димитър, та сега си се ширим. Имаме си голям двор, градина.
7
8
 
22
 
! Отговори
Чефо преди 1 година
Напълно нормално е да поскъпват цените на имотите в София. Това е модерна, чиста и красива европейска столица. Има страхотен градоустройствен план, развита инфраструктура и невероятни възможности за образование и кариера.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая пък какви ги говори. Трябва хората да са доволни че изобщо имат жилища тяхна собственост, което явно все по - трудно и по - трудно ще става за масата народ. В стремежа си да осъществяват свои цели в това отношение някои наистина се самозабравят.А що се отнася до цените не се учудвам.В тази финансова нестабилност и хората искат да продадат имотите си най - изгодно защото всъщност се лишават от актив който вече няма да могат да си върнат. А какво ще купят и дали ще могат не се знае.
5
5
 
11
 
! Отговори
От хората преди 1 година
При 7 милиона търсенето е едно,а при 5 милиона било повече.Тези брокери искат с трици маймуни да ловят.Да ,има търсене,но в големите градове но това е временно.При връзките с магистралите ще е добре да живееш в Пловдив й да работиш в София. Хора мислете.
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слабо ме интересува София...
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като има балами да плащат и 13 000 евро ще стане квадратът. *** няма никаква финансова и инвестиционна култура, което е добре за всички пиявици по веригата /строители, банки брокери и пр./. Чрез надути цени на НИ е най-лесно да се оберат спестяванията на плебса и да се заробят с непосилни дългове.
2
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бих инвестирал в имоти към момента. Има по-смислени инвестиции с доходност 5-12% годишно- фондове, акции, криптовалути. От друга страна 15 години слушам за балона с имотите. Докато някои плащат наем, с жена ми изплатихме първо малък апартамент в Лозенец, след това разкошен имот с гледка на цял последен етаж в полите на Витоша, дадохме ги под наем на заможни млади хора и в момента сме на финала да изплатим луксозна голяма семейна къща с 1.2дка двор. Но имот с цел инвестиция- не. Фондове.
1
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Пали сме в клуба на богатите? Не ревете!

Спонсорирани публикации