От 1300 лева на 1300 евро – скокът на цените на жилищата в София

Снежана Стойчева: Ковид кризата ни накара да се замислим, че не се чувстваме комфортно в малките си жилища
31 окт 2022 09:06, Елка Василева
117

Да инвестираме ли в имот в настоящата ситуация?„Когато човек има нужда, трябва да купи имот. Ако продаде, също е добре да купи, за да инвестира парите си. За инвестиция в момента не е най-подходящият момент. През 2008 г. Например продажбите на жилища в София са били над 40 000. През миналата година, която ни изглеждаше много силна, не е достигнато това число - покупко-продажбите са около 35 000. Това заяви мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ след резкия спад през 2009 г. следва лек такъв и през 2012 г., след което се наблюдава покачване на броя на продажбите на жилищата в София.

Още по темата
"Търсенето скача, излизаме от финансовата криза, доходите на хората и спестяванията им в банките се увеличават. Ипотечното кредитиране също започва да се нормализира. Условията, които мотивират хората, са много. Най-важното от тях е, че хората искат да живеят по-добре - те винаги ще търсят да закупят по-добър имот", подчерта тя.

В студиото на Bulgaria ON AIR Стойчева представи статистически данни, според които през последните 6 години ръстът на цените на апартаментите - ново строителство в София е 80%, а на старото - 98 на сто.

"През 2006 г. средната цена на един квадратен метър жилищна площ в София е била около 1300 лева, а днес е 1300 евро", констатира експертът.

В отговор на въпрос дали инфлацията и войната в Украйна се отразяват пряко върху интереса за покупко-продажба на имот, Стойчева каза, че подобни тенденции се наблюдават през третото тримесечие на тази година.

"С инвестиционна цел се купуват двустайни апартаменти. Според възможностите, с които човек, живеещ на квартира разполага, също се предпочитат двустайни. Ковид кризата ни накара да се замислим сериозно, че не се чувстваме комфортно в малките си жилища и големия град, заради което нараснаха сделките със селски имоти. Заради инфлацията пък се повишиха сделките с ваканционни имоти", коментира тя.

Според брокери в южната ни съседка Гърция, българите купуват основно имоти за собствено ползване - двустайни и тристайни апартаменти по крайбрежието. "Много голям процент от тях ги купуват с лични средства, а не на кредит", отбеляза Стойчева.

Тя добави, че инфлацията в даден момент е стимулирала покупките, но към момента има ограничено търсене на имоти.

"Политическата криза в България също е фактор. В момента, независимо че има такава криза, тя не се отразява. На пазара на недвижими имоти малко по-бавно се отразяват всякакви трусове. Войната в Украйна не се отрази на покупко-продажбите, а на строителството. Има значение и дали ще влезем в еврозоната", обобщи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Някой 25 : Не ти се плаща да си купуваш жилище а да ПРОИЗВЕЖДАШ. Ако произвеждаш по-ценен продукт ще взимаш повече. Ако си ниско квалифициран и лесно заменим - тогава проблема си е твой. Марш на работа!
27
2
 
13
 
! Отговори
НЕ САМО НА ЖИЛИЩАТА преди 1 година
На всичко скока ще е двоен . САМО ЗАПЛАТИТЕ ЩЕ СИ ОСТАНАТ СЕГАШНИТЕ ИЛИ ПО-НИСКИ . ТОВА Е МЕЧТАТА НА БИЗНЕСМЕНИ И БИЗНЕСГЪРЛИ С ВИСШЕ ЕКСПЛОАТАТОРСКО ОБРАЗОВАНИЕ ! ПЪК СЛЕД ТОВА КАЗВАЙТЕ ЧЕ НЯМАЛО АНТАГОНИЗЪМ В НАРОДА НИ .
26
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък не познавам младо семейство, което да не е наследник на поне 3 апартамента, 1 крайградска вила, 2 селски къщи и 50 дка. земя. За какво пък да им е още един апартамент, като ще имат само 1 дете,...ако изобщо!?
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз живея в София в сграда построена през 2013 година. Само в един апартамент никой не живее, собствениците са от Ямбол, направиха си го годен за живеене, но стои празен. Един празен от общо 21 апартамента.
24
3
 
9
 
! Отговори
Някой преди 1 година
"От 1300 лева на 1300 евро скокът на цените на жилищата в София"А заплатите така ли ще станат и те или кучета ни яли? Само питам...
23
5
 
24
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Огромно количество празни апартаменти седят. Абсолютен балон. То не е и балон даже, защото няма кой да ги насели. Пълен въздух. И ежедневен разход за инвеститора,който скоро ще започне да се руши.
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около мен в последните 15 години построиха много нови жилищни сгради и на практика всички се продаде на зелено и навсякъде си живеят хора. Най-много 2-3 жилища в сграда да са купени с цел инвестиция или нещо друго и там още никой не живее.
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Стара Загора е пълно с полупразни нови кооперации по на 3-4 години. Хората с парите отдавна си купиха жилища.
20
5
 
6
 
! Отговори
Други са причините преди 1 година
Част от народа има спестени пари - работещите в чужбина и младите специалисти, които са намерили работа в офисите на чужди фирми, локализирани у нас. Искат да вложат парите си, защото се помнят изкуствено предизвиканите банкови фалити отпреди четвърт век. По-интелигентните знаят как могат да бъдат изиграни, ако си дадат спестяванията в хедж фондове, а по-простичките не разбират какво е това и също нямат доверие. За диаманти и художествени уникати нямат достатъчно пари. Остават жилищните имоти.
19
7
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
По време на пандемията имах доходност около 28% от Нетфликс, Амазон и Тесла. В момента съм на вълна фондове. Особено ме блазнят високорисковите в Русия, защото по време на войната за жълти стотинки купуваш какво ли не. Разбира се, за да съм сигурен, влагам и в такива с много нисък риск.
18
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеделник е,има бум на имоти в столицата,вторник ще има бум на имоти по морето,сряда на къщи по селата,четвъртък къщи по градовете,петък на апартаменти в малките населени места,събота на земеделска земя,неделя на парцели за строеж.
17
3
 
22
 
! Отговори
Йосарян преди 1 година
Около мен в последните пет години построиха около 8 нови кооперации. Оттогава стоят почти празни всичките апартаменти. Правете сметка.
16
10
 
9
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
В Америка никакви вноски не са скочили с никакви 75%, не си измисляй. Случайно имам жилище там. Лихвата ми е фиксирана, наемът е по-висок от вноската. Малко апартаментче в топ квартал на СФ. Работих известно време в ИТ компания в САЩ и ми финансираха ипотека или наем. Избрах ипотека. Относно ипотеките тук- имам 2. И двете с фиксирани лихви до края на срока им. Слабо ме вълнува лихвата де, мога да ги погася още днес, но няма смисъл при лихва 1.9%, при условие, че въртя пари с доходност 6%.
15
6
 
13
 
! Отговори
Пениз Селски преди 1 година
Селските хора масово изкупуват жилища по големите градове особено в Софийско. Трябва да се върне ограничението градско и селско жителство.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според статистиката жителите на София вече намаляват - няма откъде и да дойдат, и провинцията е празна откъм младо поколение, изключая мypгавеляци. Крайно време е да спрат да се строят нови жилища - пенсионерите освобождават предостатъчно....завонаги. Апропо дъщеря ми се прибра от София, защото работата й е там, където си занесе лаптопа. И се оказа, че имам апартамент за продаване в София! Кой ще ти се занимава с шuвaнu вандали-наематели!?
13
3
 
15
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Тази "доходност" в акции я имаше до преди 2 години. В момента всичко е надолу по пързалката. Единственият шанс да спечелиш от акции в момента е да играеш против пазара, но този шанс го имат само просветените в далаверите като Нанси Пелоси например. За останалите един по-дебел. "Сигурни компании" като Амазон и Фейсбук се сринаха в пъти. Естествено, който го влече хазарта може да послуша твоят "съвет".
12
3
 
23
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Били им тесни жилищата? Били бедни? В Западна Европа масово се живее под наем. Тук всеки със собствено жилище и все повече претенции. Нормално е цените да растат щом има кой да купува и щом търсенето изпреварва предлагането. Това е пазар! По-скоро трябва да излезе на светло откъде въпреки галопиращата инфлация и поскъпванията толкова много хора имат 6-цифрени суми и ги дават? Защото май официалните данни не показват това!
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не говорете за инвестиции на ***. Имоти- не. Фондове- не. Криптовалути- не. П2П кредитиране- не. Акции- не. Давай там ракията и салатата, да бичи чалгата, да караме БМВ-то, а парите под възглавницата и бързия кредит с 50% лихва, че банките с 3% крадат.
10
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питайте украинците, колко "изгодно" да се влагат парите в тухли...
9
3
 
24
 
! Отговори
Али Реза преди 1 година
В Америка е сеч- вноските скочиха със 75% за една година, а тук още брокерчета си чешат езиците. Щом там лихвата скочи на 7% се чудя тук какви ли върхове ще достигнем след някой месец. Кой какво купил, кой какво изплатил и кой колко имота има, няма вече никакво значение. Картинката от вчера няма да има нищо общо с картинката утре. Просто много люде са качиха на един клон и естествено той отива към счупване.

Спонсорирани публикации