Експерти: Цените в магазините няма да паднат след спада в цената на газа

В началото на 2023 година ще има спад в цените на топлото
2 ное 2022 09:06, Елка Василева
76
Експерти: Цените в магазините няма да паднат след спада в цената на газа
Снимка: архив, БГНЕС

„Топлофикациите няма да усетят веднага намаляването на цената на газа. След падането на цената на газа няма да видим падане на цените на продуктите в магазините. Това никога не се случва. Наричаме го „инертен търговски интерес“. Ефектът ще е намаляване на инфлацията. Цената на природния газ през ноември миналата година беше 93 лева, а сега е 123 лева. Имаме 40% ръст“, посочи енергийният експерт Иван Хиновски пред bTV.

Още по темата
„От цивилизованите начини за отопление е чрез инверторни климатици. Дървата и въглищата също, но са свързани с повече усилия. Топлофикациите също са в първите три изгодни модела“, обясни той.

„Имаме насищане на пазара на втечнен природен газ. Такива огромни количества се предлагат и се строят терминали, че очаквам стабилизиране след Нова година. След Нова година очаквам политическо намаляване на цената на топлинната енергия в София“, добави Хиновски.

„Ако има преразглеждане на цената на топлинната енергия, ще е от 1 януари, но трябва да се има предвид, че КЕВР задържа цената изкуствено ниска. Не вярвам скоро да има чувствителна промяна. Задълженията там са толкова големи, че цените сега не са достатъчни, за да покрият разходите на дружествата“, коментира Мартин Владимиров.

Той отбеляза, че есента е топла, не е започнал отоплителният сезон, а газохранилищата са запълнени. Въпреки това очаква покачване на цените през първото тримесечие на 2023 година заради липсата на руските доставки.

„България е в уникална позиция, защото една трета от газа идва от Азербайджан по цени, които са петролно индексирани, а той се търгува на по-ниски цени. Българската индустрия е много конкурентноспособна, а печалбите са големи. Всякакви истерии за фалити са преувеличени“, каза Владимиров.

Според него през тази зима Европа ще успее да се справи, но припомни, че до средата на годината държавите от ЕС са запълвали хранилищата си с руски газ.

„Дългосрочното решение е намаляването на използването на природен газ. В цяла Европа тече процес по електрификация“, подчерта е Владимиров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ниво мотика 50 : Представяш си само мотики. Моето ниво дори не можеш да си го представиш.
62
1
 
3
 
! Отговори
оня каза преди 1 година
За бога братя, не купувайте!
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да спрем да пазаруваме. Но има как да намалим пазаруването. В последните години българина много се разглези. Никога преди в историята на България несме си позволявали да живеем толкова нашироко и да купуваме толкова много неща от които нямаме нужда. Точно на това разчитат спекулантите. Нямаме воля да бъдем дисциплинарнани и да си свием разходите само до най-необходимото.
60
0
 
2
 
! Отговори
до 59 преди 1 година
На борсата падна повече от наполовина. Както 61 е казал- пазарът се пренасити. Много предлагат, малко се търси, защото хранилищата на ЕС са пълни до горе.
59
2
 
5
 
! Отговори
до 59 преди 1 година
Газът се срина. Европа се пренасити- всички хранилища са пълни на макс, висят по терминалите кораби с втечнен газ за години напред.
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама газа спаднал ли е къде го видяхте това?
57
2
 
11
 
! Отговори
Цоцолана от Люлин преди 1 година
цинити неме интирисуват.земала сам от кафлант 220кг свинско мисо за 3.80кг много качиствено.150 сам затворила вав боркани.70 вав фризирити.земали сми 3 фризира- 2 вав холат на панелката и идин на тирасата.земала сам тиникии сас прас.боркани сас какво ли не.дарва си донесохми от село.вав мазето сми ги сложили имами си камина вав панелката.холат сми напалнили сас тикви ябалки круши.панелката и пална сас храна.олио имам от пандемиата оште 200литра.тулетна хартиа сашто от пандемиата.
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 49 Знаех си, че ти трябва време, за да потърсиш в гугъл и да прочетеш произведението.... Отговаряш на шаблона просто....
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените се завишават и от супермаркетите. Знаехте ли например, че голям и предпочитан от пенсионерите супермаркет работи така: като решат да строят поредния магазин някъде, казват на производителите, че трябва да платят една таксичка ако искат да им продават стоката в съответния магазин. Така събират парите и го построяват. След това продават продуктите, като на производителите плащат каквото е продадено на 6 месеца, а непродаденото им го връщат. Това са загуби, които потребителите ще платят.
54
0
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 1 година
Дървата на вън били по-скъпи имало голямо търсене !
53
1
 
0
 
! Отговори
до 49 преди 1 година
твоята еманация за духовност до ,, стълбата,, ли стига ,тая ,стълба,, като някакъв белег за култура ли е или шаблон които къде приляга къде не ,ама нали сте чели ,стълбата па ние не знаем кой е юе ме извинявате ама Смирненски ли беше Вапцаров ли беше - смисълътже е важен със какс е променя цветоусещането със изкачването !
52
0
 
8
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Свиване на потреблението означава фалити на производители.Големите вериги ще изхвърлят бързо развалящи се продукти и те вместо на печалба ще са на кантар.Тоя филм сме го играли веднъж.Инак кашкавал 30 лева,сирене20 лева,бензин 3 лева,цигари5 лева,ракия 10 лева с пенсия 350 лева си е богата работа.Предстоят интересни месеци зимата,бях забравил и дърва 200 лева тях пък защо ги вдигнаха нямам идея.
51
1
 
2
 
! Отговори
ЕКСПЕРТИ ЛИ ? преди 1 година
Няма как да си експерт ако не познаваш целия процес във детаили --- започне ли от цялата верига да е доволен само експерта ставаме като във България страна във предпоследен стадии на разпад ! той е характерен със това ,че няма двама чявека които да са съгласни за едно нещо и всеки е по--експерт от другия и то във всички области !Е за това кой може ще избяга другите ще мизерстват ,правителство няма да има ,а ако направят другите ще го съдят за усвояване !
50
0
 
8
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
3-4 долара цена за донякъде тестена закуска е престъпление и който купува е ***.
49
0
 
3
 
! Отговори
ниво мотика преди 1 година
Представям си твоето ниво щом така си разбрал .. мотиката ,,
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48 Нали! Да вземе да еволюира и да стане един експерт и тогава няма да го вълнува повишението на цените. Нито пък мизерията на работещите хора. Като в "Приказка за стълбата". Това го съветваш, нали?
47
4
 
8
 
! Отговори
ЕКСПЕРТИ ЛИ ? преди 1 година
Във Африка няма какво да ядат а се плодят като че ли света трябва и е длъжен да ги изхранва -- като нищо и продоволствена криза ще ни докарат !!! Насила във ес НИ КАРАТ ДА НЕ ПОТРЕБЯВАМЕ ЗАЩОТО СМЕ ИЗХВЪРЛЯЛИ ТОНОВЕ ХРАНА А ВЪВ аФРИКА ХОРАТА НЯМАЛИ КАКВО ДА ЯДАТ ! Само че АЗ не съм СТИНГ да се мъча да оправям Африка ! Като няма какво да ядат няма да имат по 12 деца ! На туй отгоре не съм забелязал много да им се работи ! Не съм расист ,но не съм длъжен да ги обичам ,ние сме тук те са си там !
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47 : Щом си още на ниво "мотика" значи си заслужаваш мизерията. Що не вземеш да еволюираш малко? В 21ви век сме. Само предлагам.
45
1
 
7
 
! Отговори
Потребител с кошница преди 1 година
Имам мижав търговски интерес.
44
1
 
1
 
! Отговори
ЕКСПЕРТИ ЛИ ? преди 1 година
Ако му дам една мотика ще си отсече на момента крака ! Първо трябва ти да можеш после да разливаш акъл от телевизия на телевизия !

Спонсорирани публикации