Експерти: Цените в магазините няма да паднат след спада в цената на газа

В началото на 2023 година ще има спад в цените на топлото
2 ное 2022 09:06, Елка Василева
76
Експерти: Цените в магазините няма да паднат след спада в цената на газа
Снимка: архив, БГНЕС

„Топлофикациите няма да усетят веднага намаляването на цената на газа. След падането на цената на газа няма да видим падане на цените на продуктите в магазините. Това никога не се случва. Наричаме го „инертен търговски интерес“. Ефектът ще е намаляване на инфлацията. Цената на природния газ през ноември миналата година беше 93 лева, а сега е 123 лева. Имаме 40% ръст“, посочи енергийният експерт Иван Хиновски пред bTV.

Още по темата
„От цивилизованите начини за отопление е чрез инверторни климатици. Дървата и въглищата също, но са свързани с повече усилия. Топлофикациите също са в първите три изгодни модела“, обясни той.

„Имаме насищане на пазара на втечнен природен газ. Такива огромни количества се предлагат и се строят терминали, че очаквам стабилизиране след Нова година. След Нова година очаквам политическо намаляване на цената на топлинната енергия в София“, добави Хиновски.

„Ако има преразглеждане на цената на топлинната енергия, ще е от 1 януари, но трябва да се има предвид, че КЕВР задържа цената изкуствено ниска. Не вярвам скоро да има чувствителна промяна. Задълженията там са толкова големи, че цените сега не са достатъчни, за да покрият разходите на дружествата“, коментира Мартин Владимиров.

Той отбеляза, че есента е топла, не е започнал отоплителният сезон, а газохранилищата са запълнени. Въпреки това очаква покачване на цените през първото тримесечие на 2023 година заради липсата на руските доставки.

„България е в уникална позиция, защото една трета от газа идва от Азербайджан по цени, които са петролно индексирани, а той се търгува на по-ниски цени. Българската индустрия е много конкурентноспособна, а печалбите са големи. Всякакви истерии за фалити са преувеличени“, каза Владимиров.

Според него през тази зима Европа ще успее да се справи, но припомни, че до средата на годината държавите от ЕС са запълвали хранилищата си с руски газ.

„Дългосрочното решение е намаляването на използването на природен газ. В цяла Европа тече процес по електрификация“, подчерта е Владимиров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
Защо?
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друг феномен ще видим.Газа пада а цените на стоките растат.То и бензина пада ама цените не падат
21
2
 
25
 
! Отговори
da преди 1 година
Разбира се,че няма да паднат.Поредното доказателство,че тази територия се управлява здраво и целенасочено от Мафията.
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо няма да паднат цените веднага ? Да се качват мигновенно могат ни да паднат немогат ! Кога са падали цените в Бегето ? Аз непомня такъв случай
19
1
 
11
 
! Отговори
Варна преди 1 година
Уиски ирландско 23 лв.Зехтин гръцки 23 лева!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 : Професията лекар е високо квалифицирана. За съжаление повечето, които познавам са нагли знахари.
17
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Няма да падне защото щом сега можем да купуваме на тези цени, защо да ги намаляват и да имат по-малка печалба!!!!!!!! Ето ви демокрация бе. ще смучат докато могат и после ще реват че не са на печалба........... Дано някой ден да се върнем на стоковата размяна да лапат мухите !!!!!!
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименПофесията лекар е ниско квалифицирана дейност в България!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що така няма да паднат цените бе, "експерти"? Нали цената на тока била обвързана с цената на газа? Май 35 години пазарна икономика в БГ стигат! По-изгодно е да се придържаме към всякакви про-"ангажименти" и глобални решения на чужди проблеми.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не купувайте братя , не хранете спекулантите, после сами ще свалят цените
13
3
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
На вас удвоиха ли ви заплатата, защото ако не са то също сте обеднели. Иначе най-доброто което всеки може да направи е да си смени текущата работа с друга фирма ако има възможност, поне заплатата му да е такава на пазарна стойност, а не мизерните които работодателите удобно в короната вдигаха с 0.7% на някои места.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо няма да паднат цените при намаление на газа? Преди като поскъпваше газа се оправдаваха с него, а сега като цената пада редно е и цените на стоки и услуги да се намалят или спекулантите не искат да намаляват цените? Само вижте в каква държава живеем с кеф човек да се махне от тук завинаги.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е братя всичко се вдига за часове но България не се влияе от цените на световните борси.Повишението на захарта там е 20% тук 100%.Тук на власт е винаги мафията.
10
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аноним 9 : "Обикновеният българин" да вземе да се квалифицира малко и да си намери по-добре платена работа вместо да мрънка.
9
2
 
17
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Цените в магазините са огромни доходи нула никаква подкрепа и облекчения за обикновеният българин който плаща цялата сметка
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо! След атома ще спаднат!
7
4
 
24
 
! Отговори
... преди 1 година
хе хе! В БГ всичко е картел и монопол! За пример ще дадем горивата! там картела и монопола го държат руснаците! за въглищата и дървата! там монопола се държи от ахмед доган и дпс! колкото до цените на хранителните стоки! там има монопол който "нашата" "държава" НЕ забелязва от над 15-20г вече! Не за друго ами цените на храните ни са най-високите в целия европейски съюз! Ходил съм в други държаваи и го знам това! Та може да се каже, че тука и държава НЯМА!!!
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като нямаш държава която да регулира цените и да наблюдава за картели и спекулации няма да имаш и народ който да се възпроизвежда и да вирее на тая територия . Просто и закономерно е
5
4
 
6
 
! Отговори
Митьо предприемач преди 1 година
Запрятайте ръкави и бачкайте. Рея дет се надяват да падат цени да се огледат по улиците - тия новите ес класи и поршета трябва да се изплащат. И аз лизинг имам, кръв плюя, жена не намалям ве ей
4
2
 
12
 
! Отговори
Dyno преди 1 година
Българския бизнес е пълно дъно, сега бизнесмените ще се облажат и ще се покажат с големите придобивки, като коли и имоти. Цените няма да паднат защото българина не се е научил да се продава и гони всякакви инвеститори. Ще намали заплатите на служителите си за негова облага.