Ваклин: Да не се заиграваме с личната драма на една престъпничка

Бизнесменът с коментар за присъдата на Десислава Иванчева
11 ное 2022 16:10, Петя Славова
113
Ваклин: Да не се заиграваме с личната драма на една престъпничка
Снимка: БГНЕС

Вчера бившата кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева бе откарана в затвора в Сливен, а по-късно бе организиран и протест в нейна защита.

"Българското общество трябва да прояви нетърпимост, но и смелост. Не само Facebook" нетърпимост, а реална нетърпимост, която се изразява в подаването на сигнали за престъпления към компетентните органи", е коментарът пред БГНЕС на бизнесмена Александър Ваклин, който твърди, че е бил изнудван от Иванчева.

Именно заради неговото обвинение Иванчева е осъдена да излежи 6 години затвор за корупция. На по 5 и 4 години ефективно са осъдени и Биляна Петрова, и Петко Дюлгеров. Решението на Висшия касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Защитата на Иванчева е поискала от президента Румен Радев тя да бъде помилвана.

Още по темата

Според Ваклин, модерното общество обича да е активно през анонимността на техния Facebook профил.

"Трябва всеки един човек не само да публикува в социалните мрежи Facebook и Twitter какво му се е случило, а да отиде в прокуратурата, полицията и да пусне сигнал, да свидетелства в съда, да даде показания без да се отказва, за да има повече наказани престъпници", призова той и заяви категорично, че отново би извървял същия път, за да може виновните да получат своето наказание.

"Усещането след като научих за присъдата на Иванчева бе противоречиво. От една страна голямо удовлетворение, че три независими съдебни състава признават обвиняемите тогава, а сега признати престъпници за виновни. Системата доказа, че работи в полза на обществото и хората. Тя ме защити като обикновен човек, който е част от обществото", подчерта Ваклин.

Той призова да не се заиграваме с личната човешка драма на една престъпничка: "Всяка човешка драма е нещастие, но в крайна сметка и убиецът на пътя, който шофира пиян и убива хора и той е човек и има семейство. Трагедията и за двете семейства, но никой не поставя под съмнение необходимостта от наказание на престъпниците".

Ваклин е категоричен, че е много важно да има бързо възмездие, защото иначе гражданите чувстват безпомощност.

"Много хора се опитват да извадят политически дивиденти от очернянето на институциите – прокуратура, съд, полиция и др., но ние трябва да уважаваме своите институции и да им помагаме, за да работят по-добре. Забелязах второразрядни политици и адвокати в момента се опитват да трупат дивиденти и да искат помилване на база на политически доводи, очернящи институциите – преди беше прокуратурата, а сега съда", заяви бизнесменът и призова: "Не може да очерняме нашите институции. Добри или лоши, това са хората, на които разчитаме. Самият аз вярвам, че те работят за нас. Радвам се, че това, което се случи, доказа, че наистина институциите работят за хората".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
3
 
! Отговори
до 78 преди 1 година
Гледах му интервюто и в общи линии никакви празни приказки не каза, а доста заобиколно обясни в лицето на умните и красивите, че за да извлекат политически дивиденти превърнаха една нагла и корумпирана кметица едва ли не в светица. Като резултат никой изнудван от местната власт няма да му се занимава да подава сигнали и да го очернят в медиите тия дето уж се борят с корупцията.
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Ваклин го слушах в предаването на Светльо Иванов и такива празни приказки избълва, че е ясен какъв е и на кого е.Пълен смях беше когато започна да говори на тема от правото и така се оплете, че спря да говори и наведе глава, защото не се сети изобщо какво иска да каже и водещият го спря.
64
1
 
1
 
! Отговори
горката корумпирана преди 1 година
Вобще не е трябвало да я вкарват, невинна е. Роди си дете, въпреки, че знае, че ще го накаже.. само и само да отърве себе си...Тази е дева Мария - пример за невинност!
63
2
 
2
 
! Отговори
5221 преди 1 година
Интересен субект е тоя Ваклин. Дошъл да презастроява "Младост". Защо не отиде да стори във Филиповци, там никой няма да му иска "комисионна"? А тук, за едни 70 хил. евра взе че опозори кметицата. Истината, ако тя му ги е поискала, е че това е несъизмеримо малка сума с неговите печалби от поредното презастрояване. И оттогава, като тръгнаха едни негови реклами по радиото, та нямат спиране, чак ми се повръща от тях.
62
0
 
5
 
! Отговори
MIKE- Do 71 преди 1 година
Не вярвам да даваш подкуп на катаджиата заради сините му очи да се почерпи. Просто си принуден от възможността да получиш доста по-голяма глоба от подкупа. А при Дюлгеров принудата е още по-голяма.Или плащаш подкупа или оставаш на улицата, ти и цялото ти семейство.Всички тези хора, които виждате на Женски пазар, Възраждане и всички дребни и средни търговци, занаятчий, услуги в София това им е работата, това им е живота.Парите отиваха ОСНОВНО в Дюлгеров имаше и изключения но рядко-имаше комисия.
61
1
 
6
 
! Отговори
MIKE- Do 73 преди 1 година
Групата е осъдена само за един случай на подкуп за който ги хванаха.Те случаите при Иванчева са десетки а при Дюлгеров стотици.
60
1
 
0
 
! Отговори
Решението на ВКС преди 1 година
Четете и после говорете https://news.lex.bg/%d0%b2-%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%ba%d1%81-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd/
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А от Дюлгеров къде отиват парите защо не кажеш?Нали и вземащия, както и даващия са все нарушители на закона.Защо бива съден само вземащия а не и даващия?Да ти кажа ли защо.Защото и Държавата печели от съдебните дела.Така Съдебната система се е превърнала в Държавен бизнес.А освен държавна съдебна система вече има и частна по Частните наказателни дела с всичките и "атрибути"и освен частни съдии по наказателните дела има и ЧСИ.А всичко това представлява каста.Държава вДържавата,пряко Конституцията
58
2
 
7
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Дюлгеров-управител на пазари Вазраждане.За всеки общински търговски обект в центъра на столицата(подвижен или неподвижен-хиляди)имаше ежегоден търг.Търговете бяха всъщност 2-официален и неофициален, трябваше да се наддава и на двата. Парите от неофициялният отиваха лично в Дюлгеров(сумите бяха с размера на годишния търг приблизително).Даващият наи-голямата сума можеше да провери сумите по официалния(таен)търг така че да може официaлно да даде наи-висока сума.При сигнал подкупите ставаха дарения
57
3
 
6
 
! Отговори
нормален преди 1 година
ясноооо , ше четем за фризьорката всеки ден !
56
7
 
7
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Лично познавам Иванчева и Дюлгеров-Ваклин е много мек в констатацийте си.Това което излезе в съдебна зала е само малка част от цялата престъпна деиност и на двамата.Всички по-големи разрешителни за строителна деиност минаваха през Иванчева за Младост(не през архитекта) със стандартна такса 10-20% от стоиността на строителните работи по проект(2млн. обем на строителните работи и носеше 300хл в брои договарянето беше възможно).Парите се предаваха в брой, разрешителното се издаваше в рамките на 2 седмици но строителството можеше да започне веднага.
55
0
 
6
 
! Отговори
Да внимава преди 1 година
Да не се подхлъзне на плочките в банята и да си нарани главата необратимо. Все пак затвор е. Комунистическите номера на многото пари ги знаеме.
54
8
 
10
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Ужас.Да протестирате в подкрепа на явно корумпирана и осъдена за това кметица.Искате да виждате по-често такива лица в кметските офиси ли?Със същият успех можеше да протестирате срещу присъдата на някои насилник на малки деца или друг вид престъпник. Виж ако протестът беше,за това че и е малка присъдата-това бих го разбрал-малка и е !
53
8
 
16
 
! Отговори
65 преди 1 година
Ваклин ,ако документите са ти изрядни, никой не може да те изнудва по никакъв повод.
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Така се налага един наратив (традиция), според която набедения винаги бива осъден, независимо от доказателствата" --------------------------------------------------------------- Налага се и друг наратив (традиция), според която набеденият почти винаги е честен и принципиален служител, който бива набеждаван и осъждан, за да не пречи на корупционната практика с присъствието си и да освободи "топлото местенце" за свой човек-корупционер. Срещу истинските корупционери ваклинчовци не смеят да скачат.
51
2
 
10
 
! Отговори
Друго е по-важно преди 1 година
Беше под арест почти 5 години, без няколко месеца. Ще й ги приспаднат от 6-те години, които трябва да излежи. Сигурно ще бъде примерна затворничка и ще й намалят оставащото време с 40%. Така че, в най-лошия случай ще полежи десетина месеца, в рамките на които не се знае колко пъти ще й дадат отпуска или болнични. Така че, не пребиваването в затвора е най-важното в тозислучай, а въпросът дали наистина е виновна и доколко? Само да не вземе да се окаже нежелан свидетел относно нечии деяния.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обикновен гражданинТи не си обукновен гражданин, а обикновен полезен айдиот, като по учебник.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да не се заиграваме", защото подлецът ще бъде разкрит.
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако институциите работеха в полза на обществото, нямаше да сме най-бързо изчезващата нация в света, а ако си излъгал под клетва, ония горе ще те оправи, бъди сигурен.
47
1
 
7
 
! Отговори
e преди 1 година
До Обикновен гражданинАко си жена и двадесет години се опитваш да забременееш и не става ,дали ще направиш аборт , когато чудото се случи?