Купуваме все по-малко храна, и производството се свива

Оборотите на търговците намаляват за четвърти пореден месец
12 ное 2022 07:30, Елка Василева
135
Купуваме все по-малко храна, и производството се свива
Снимка: архив, БГНЕС

Продажбите на храни намаляват за четвърти пореден месец. През септември оборотът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се свива с 2,8% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщиха от Националния статистически институт.

Още по темата
През юни, юли и август намалението на оборота при продажбите на храни беше съответно с 3,1%, 10,2% и 3,9% на годишна база, пише „Труд“.

Оборотите намаляват въпреки рязкото поскъпване на хранителните стоки. Това означава, че намалението на количеството купувани храни е значително.

Всичко това е резултат от поскъпването на храните. Много хора просто отказват да купуват определени храни на по-високите цени, което води до свиване на оборотите. Най-лесно хората могат да се откажат от стоки като чипс, вафли и дъвки, но много хора ограничават и покупките на плодове, колбаси и млечни продукти. В тази ситуация, в опит да запазят печалбите си, търговци и производители продължават да вдигат цените, макар че от месец юли насам цените на тока за бизнеса реално са фиксирани на малко над 250 лв. за мегаватчас, а през последните месеци бензинът и дизелът поевтиняха.

Намаляване на потреблението е единственият начин за стопиране на инфлацията, коментираха икономисти. В резултат на конкуренцията в големите търговски вериги нарастват храните, които на промоция се продават с 50% намаление или две на цената на едно. Много хора се превърнаха в ловци на промоции и купуват предимно стоки с намаление.

Докато оборотът при продажбите на храни намалява, продажбите на текстил, дрехи, обувки и кожени изделия през септември нарастват с близо 35% спрямо същия месец на миналата година.

В същото време намалява и производството на хранителни стоки. През септември производството на хранителни продукти в страната се е свило с 9,2% спрямо предходния месец, показват данни на Националния статистически институт.

При положение, че намалява потреблението на храни, производителите свиват и дейността си. Спад при производството на храни спрямо предходния месец е отчетен и през юни и юли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами дигат цените на горивата и от там лавина на цени и фалити! Ами криза е!, ако не се купува, още по голяма ще е кризата, фалити и цените нагоре! Купувайте, за да се произвежда!, и цените да паднат!
118
0
 
6
 
! Отговори
пишман Йога преди 1 година
Минаваме на "Гладна Диета", казват, че било многу здрвословну - 3 деня глад, 1 ден попарка с хлебец, водицъ и малку захар, по-богатите могат да сложат малку масалце и сиренце, за попара с прясно мляко забравете, многу е вкусно, но нашти дупЕтати не ни го препоръчват щоту било многу вредну!
117
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България се вихри необуздана спекула с повечето стоки ! Цените за безумно надути , също като на жилищата ! Докога си мислят, че ще търпим , а ?! В същото време търгашите получават компенсации от бюджета ?! Това въобще не е пазарна икономика , това е пълна порнография !
116
0
 
14
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Те да вдигат още цените,като фалират-да не реват!
115
4
 
2
 
! Отговори
120 преди 1 година
Акцизи на сладките напитки - в Русия - се въвеждат, не у нас, за съжаление.
114
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако започнат хората и да поотслабват, ще е много добре. Сега поне 80% от населението е с наднормено тегло или направо дебело. Даже готовите дрехи са като чували, за дебелаци. Навремето забраниха шалварите, сега се ходи с анцуг поголовно, да има къде да ресте шкембето. След това - болни били! Между другото, от 2023 г, въвежали акцизи на сладките напитки. не само на сладките напитки, трябва да се въведат и данъци върху малките шарени опаковки - кутии, шишета, кенчета,алуминиеви обвивки на вафли...
113
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън-дрън, ей сега минах през Кауфланд до софийския затвор, само 2 каси не работеха, на всички останали по 4-5 човека, количките пълни, а смотаните телевизори "за черния петък" бяха разграбени.
112
4
 
14
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
Най- важното е, че санкциите срещу Русия работят и Козяк са доволни. Другото няма значение.
111
1
 
10
 
! Отговори
Как е преди 1 година
Излитат ли Самолетите или вече от Икономическа БезИзходица и отровни храни ви увисна като со пол?!
110
2
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Сега пък дамисли какво ще се случи с производители, а за нас кой мисли? Ще произвеждат по-малко ипо-малко ще печелят! Такова е времето
109
3
 
9
 
! Отговори
НЕ КУПУВАЙТЕ БРАТЯ преди 1 година
Пасете трева----пълна е с витамини!
108
4
 
4
 
! Отговори
Смех.... преди 1 година
Цвайтерите са ви големи' бе.....СВИЙТЕ ГИ!!!
107
2
 
6
 
! Отговори
спрете да се тъпката преди 1 година
с Палма, Шея, Рапица! Яжте Гурме веднъж в Годината и ПП После Постене - Крехко Телешко със Сметана по Строганов - Световно Известна Руска Рецепта!!
106
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми те си викат "Глей колко много програмисти с 10хил заплата има, що да не вдигнем цените, ся ше ударим кьоравото!", пък то се оказало, че не е баш така...
105
4
 
14
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 година
да му мислят, тези които не са свикнали на най-много 1 ядене на всеки 72 часа!
104
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които вдигат цените ще бъдат заместени и ще фалират. Цени не се вдигат толкова много за толкова кратко защото приходите не се вдигат със същата скорост и човек и да иска да купува няма с какво.
103
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако спрем изцяло да купуваме хр.продукти и да се храним дали няма изцяло да преборим инфлацията?тези икономисти що не вземат да си избършат задниците си с дипломите. Докато не се въведе закон за спекулата няма да стане.
102
1
 
34
 
! Отговори
Генади преди 1 година
"Оборотите намаляват въпреки рязкото поскъпване на хранителните стоки"Е вие какво очаквахте с надутите цени, ниското качество и минималните доходи ??
101
2
 
9
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
Денги - Няма!
100
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами производителите и продавачите трябва да се научат, че не могат безкрайно да вдигат цените. Също ще е добре да разберат, че са от един отбор заедно с потребителите, и когато се види, че някое правителство ни завлича в блатото, да излязат и те да протестират, а не да лежат на кълката, че все още имат повече кинти от средностатистическия бачкатор и да си мислят, че проблемите не се отнасят за тях!