1 на всеки 10 бебета в България се е родило недоносено

Всяка година у нас се раждат повече от 6000 недоносени деца
17 ное 2022 08:34, Нели Христова
5
1 на всеки 10 бебета в България се е родило недоносено
Снимка: Pixabay

Над 15 милиона бебета се раждат всяка година преждевременно в цял свят, като в Европа броят им е около 500 000 годишно. В България всяка година се раждат повече от 6000 недоносени деца.

В световен мащаб, недоносеността и свързаните с нея усложнения, са водещата причина за смъртност при деца под 5-годишна възраст. За много от оцелелите недоносени бебета, преждевременното раждане носи различни дълготрайни здравни последствия и увреждания, проблеми със зрението и слуха, обучителни затруднения.

Само през 2021 година в България честотата на преждевременните раждания е била 12.22% - над 1 на всеки 10 бебета се е родило с различна степен на недоносеност. Всяка година у нас се раждат повече от 6000 недоносени деца, които на практика представляват една най-големите групи малки пациенти и се нуждаят не само от специализирани грижи и модерна апаратура, но и от специфично внимание и проследяване.

С мисъл за тях и семействата им, за подобряване на медицинските грижи и проследяването, както и за повишаване на информираността по темата сред специалистите и обществеността, по повод Световния ден на недоносените деца – 17 ноември Фондация „Нашите недоносени деца“, съвместно с Българската асоциация по неонатология, организира конференция под мотото „Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца“.

Конференцията, която ще се проведе на 19 ноември, събота, е единствено по рода си събитие у нас, което се организира за втори пореден път и в него ще вземат участие голяма част от водещите медицински експерти и развитийни специалисти в България с опит в грижата за недоносените деца. Те ще засегнат теми, свързани с проследяването на бременността и превенцията на преждевременното раждане, медицинските грижи за недоносените деца и тяхното проследяване, както и детското развитие – от ранното детство до предучилищна и училищна възраст.

Тазгодишното събитие е с фокус късното проследяване на преждевременно родените деца, така че да се гарантира тяхното оптимално развитие и пълноценно израстване. България е една от малкото страни в света, в която няма национална програма за проследяване на развитието на недоносените бебета. През 2019 г., Фондация “Нашите недоносени деца” внесе в Министерство на здравеопазването Проект за национална програма за проследяване на преждевременно родени деца от 0 до 7 г., но към настоящия момент, потребностите от грижа за проследяването на оптималното детско развитие на недоносените бебета и малки деца, все още продължават да бъдат извън обсега на политическото внимание и ангажимент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С мисъл за бебетата(лицемери) ги отделяте насилствено от майката още първите минути и им тиквате шишето(това за доносени бебета). След 1 или 2 дена го хвърляте на майката, да го кърми уж, но като не стане, нали има сухо мляко. Бащата го вижда на изписването - той вярно, не е родител няма права. Искате европейски пари, а методите ви от времето на инквизицията. Никаква информация, никакво зачитане. Сега ми ревнали да се правят на загрижени.
3
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При комунизма недоносените бяха рядкост, ама храните бяха истински а не днешния капиталистически фейкк.Обаче иначе зелени и пембени сделки, а кемтрейлса и ментак храните с пестициди и беснии консерванти са на всеки щанд...
2
1
 
1
 
! Отговори
Iwan преди 1 година
Само в пост-съветски републики като нашата, като се роди бебе в 8м и му лепват етикет (за цял живот) недоносено, никъде другаде. По-скоро ни е ментално недоносена цялата родилна медицина. От лекарите жадни за кинти с цезарово, през постоянното плашене и стрес (за цезарово),никому ненужни глупави и ненужни тестове на пред месец, пак с цел печалба... до изражане в отделение с нагли лекари и изнервени акушерки (ако не си платиш за екип) .. недоносена система, децата са си добре.
1
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Моето дете е недоносено. Роди се 8 месец, но няма никакви увреждания слава богу. Аз съм и с Rh-. От тогава знам и от разговорите ми с майка, че когато някой е предразположен към нещо то ще се развие или ако правиш профилактики и предпазваш пак е до време, това действа при малък процент оздравително в зависимост от процента предразположеност.... Който си е здрав по ген си е здрав.....и шанса си е добър за добро развитие..... В Германия много слагат за всичко стандарт, но всички сме различни...