60% от кучетата у нас се продават без микрочип и паспорт

Повечето кученца са рекламирани в социалните мрежи
18 ное 2022 01:00, Анисия Иванова
29
60% от кучетата у нас се продават без микрочип и паспорт
Снимка: БГНЕС

60% от кучетата в България се продават без микрочип и паспорт. Половината от закупените кученца са на възраст до шест седмици, когато все още трябва да бъдат с майките си, съобщават от фондация „Четири лапи“. Продажбата на животно в тази възраст компрометира значително здравето и социализацията на кученцата до края на техния живот.

В началото на 2022 г. фондацията е поръчала проучване, проведено от изследователската агенция Savanta в седем европейски страни, включително България.  Според него държавата ни е с най-голям дял неидентифицирани и нерегистрирани кучета, продавани онлайн, въпреки правната рамка.

Само 15% от купувачите казват, че са купили кученцето си от регистриран развъдник. 
Повечето кученца са рекламирани в социалните медии (51% общо, 35% от тях във Facebook) и в уебсайтове (29%).

„Резултатите от проучването в България повдигат сериозни въпроси за развъждането и продажбата на кучета в България и подчертават липсата на осведоменост по отношение на придобиването и собствеността на кученце“, коментира Ивелина Иванова, координатор „Програми“ на „Четири лапи“ – България.  

"За да се подпомогне борбата с незаконната търговия с кученца онлайн, продавачът трябва да бъде проверен от сайтовете за обяви, заедно с данните за микрочипа на кученцата, които продава. В допълнение, социалните медийни платформи трябва правилно да прилагат своите забрани за продажба на животни, като е необходимо законодателство за защита на животните, продавани онлайн във всички изследвани страни.“ казва Джули Сандърс, директор „Животни-компаньони“ в „Четири лапи“.

Фондацията провежда кампанията „Малко. Бързо. Болно“, която цели да покаже рисковете от незаконната търговия на кучета. „Осинови, не купувай“ е призивът, зад който застават от „Четири лапи“, за да призоват хората да идат до местен приют, от който да изберат своя домашен любимец.

Проучване на фондацията през 2021 г. установи, че продавачите масово не спазват изискванията за регистриран развъдник, а животните живеят в лоши условия.

За проучването: Проучването е проведено от изследователската агенция Savanta в началото на 2022 г., в седем европейски държави, в които Четири лапи има офис: Австрия, Белгия, България, Германия, Холандия, Швейцария и Великобритания. Всички респонденти са хора, които са закупили кученце от началото на пандемията през март 2020 г. до февруари 2022 г., като в седемте държави са анкетирани 2250 човека.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
60%???? В коя България сте поне 90% са
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименКакъв е проблемът да се подаряват с паспорт и чип? Да се регистрат в общината и да се знае кой е собственика ? Много хора взимат кучета, защота са малки и сладки и после им става трудно да ги гледат и ги изхвърлят на улицата. А, що се отнася до данъка, няма такъв, ако кучето е кастрирано.
19
3
 
2
 
! Отговори
Азиатката преди 1 година
Мой съпруг българин ,не дава готви куче ? А на мен яде ми се ! На него как му се пие ракия ?
18
3
 
2
 
! Отговори
Азиатката преди 1 година
Вий като не яде куче,аз обича бе !Какво слагате минуси ! Това дискриминация,това подсъдно в съд права човека ! Месо *** полезно здраве ! Гледа *** домашен любимец ! Каква полза купува храна,храни,разхожда ? Щом после не може изяде ? Как гледате прасета а ! Защо прасе може яде,*** не ?
17
0
 
4
 
! Отговори
Котефен преди 1 година
А котките? Как така ще обиждат маца да е без паспорт? Ами че тя е аристократката сред домашните животинки!
16
1
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Точно. Кученце се взима след 2-я месец (8седмици). До тогава то трябва да е с майка си и братя/сестри. От кърмата на майката идват бактериите които развиват стомашните функции. Играта с другите кученца го социализира. Взимането преди това е голяма грешка. Нормално ги чипират около 7-та седмица.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е малко кученце на един месец как да го чипирам.
14
1
 
10
 
! Отговори
Йо преди 1 година
Данъци ще ти кажа аз защо реших да не плащам за кучето. Парите от данъци за домашни кучета Не отиват за поддръжка и изграждане на обособени места за тях или за нещо подобно. Тъй като аз съм от собствениците, които си събират изпражненията на кучето, водят го ВИНАГИ на каишка и тн, не получавам абсолютно нищо в замяна на този данък. Знам, че беше около 24лв на година. Не, няма да ги платя докато не започнат парите да се ползват по това направление!
13
2
 
5
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Купих кучето си от развъдник. Нищо не разбирах, в последствие разбрах, че е нелицензиран. Да, кучето ми беше без чип, аз му поставих. Паспорт имаше. За щастие случих на куче, но съвет - проверявайте от къде взимате куче! Парите за самото куче дали ще са 300 или 1000 лв няма значение. След това храна, ветеринари, дрехи, ако са нужни са в пъти по-голям разход!
12
3
 
2
 
! Отговори
Bili преди 1 година
Аре стига с тея конспирации...чипове..
11
1
 
8
 
! Отговори
.... преди 1 година
поредната продажна фондация, която уж се загрижила за кучета..
10
9
 
3
 
! Отговори
Азиатката преди 1 година
Какъф хубав и сладък куче аииий ! Сложи в фурна с ориз и лимон стане пръсти оближеш !
9
2
 
8
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Само стс стриктен контрол ще се сложи край на изхвърлянето на домашни любимци.
8
6
 
8
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Държавните органи ПОНЕ веднъж да си свършат работата! Контрол, санкции, само така ще има ред!
7
2
 
11
 
! Отговори
Пор преди 1 година
Зоополицията трябва да осъществява контрола , платените данъци , регистрация, собствеността на кучетата. Много хора развъждат кучета за продан , за лов и т.н. Или нямаме такава полиция?
6
4
 
9
 
! Отговори
Глад преди 1 година
Ами данъци защо не плащат? За общините мога да кажа, че са много малко тези собственици на кучета които плащат. Аз плащам за година около 30лв. за своето куче.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да се слагат чипове по животните. По-добре скенер на лапите или муцуната.
4
7
 
14
 
! Отговори
Quo Vadis Domine преди 1 година
Ако кучето трябва да е със ,,чип", Бог би го създал със ,,чип".И това се отнася за всички живи и не-живи твари създадени от нашият Отец.А иначе чипирането е за да се плаща данък на всичко що диша и все още шава под синьото небе.Време е всичко да приключва от Раз.Няма смисъл от такъв живот.
3
0
 
13
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Ужас!Накъде отива тоя свят.
2
3
 
20
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 1 година
И около 80% от хората не са чипирани все още... Лошо, лошо...