В България трябвало да се гласува като в Европа - с хартия

Според Михаил Константинов това е справедливо решение
58
В България трябвало да се гласува като в Европа - с хартия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вчера беше направен сериозен пробив към решаване на проблема с промените в Изборния кодекс, беше направен и сериозен пробив към съставяне на правителство. Това заяви  изборният експерт проф. Михаил Константинов пред БНТ.

Още по темата

Той обясни, че се отива към решение, което е балансирано и справедливо. Ще се върне смесено гласуване по избор, както беше до април миналата година. Предвидено е машината да издава и машинен протокол, който ще има контролни функции, тъй като разписките ще се броят, за да е ясно какво се записва в машината. Протоколът би трябвало да е максимално опростен, за да не затруднява комисиите.

Константинов е категоричен обаче, че България трябваше да избере начина, по който си гласуват хората по света - с хартия.

Константинов отбеляза, че догодина ни предстоят местни избори, които са много сложни. Предполагаемата дата за тях ще е 25 октомври. Той подчерта, че ще се гласува за общински съветници и общински кметове. В София, Пловдив и Варна, където има райони, ще се гласува и за районни кметове. В селата около София, Варна и др. ще се гласува и за кметове на кметства. По думите му това би затруднило избирателите, които предпочетат да гласуват машинно.

Той коментира и темата с изборния район "Чужбина", като обясни, че ако има такъв, ще има една листа "Чужбина" и част от депутатите, които партията печели, ще ги издърпа от тази листа, но общият брой мандати няма да се промени.

В България има 5 млн. и 200 000 избиратели, в чужбина - 1 млн. и 400 000. Общо избирателите у нас и по света са 6 600 000. Активната регистрация ще направи по-точни списъците в България, каза той, но уточни, че това няма да промени изборния резултат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
3
 
! Отговори
НЕ НАЧИН А ПРАВО преди 1 година
До НАРОДА ИМА ПРАВО: Тъкмо за да защитим правото на хората да избират не трябва да допускаме манипулация на изборите. С хартиената бюлетина България стана рекоедьор в ЕС по сгрешени бюлетини и по купени гласове. На това се слага край с машинното гласуване. Тъкмо затова са против машините ГЕРБ и ДПС.
44
4
 
5
 
! Отговори
НАРОДА ИМА ПРАВО преди 1 година
ЩЕ ГЛАСУВАМЕКАКТО НИ Е УДОБНО И КАКТО СИ ИСКАМЕ!!!!!!
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво толкова се впрягате.Искате да си избирате палачите.Избирай те ги.
42
3
 
4
 
! Отговори
Жалък спекулант преди 1 година
Жалък спекулант се оказа професорът. За пореден път се убеждавам, че хора като него заради личен интерес са готови на всичко.
41
2
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Възможно е в ЕС само в Белгия да гласуват изцяло с машини, но със сигурност само в държави от третият свят в такива мащаби се купуват гласове, както у нас това правят ГЕРБ и ДПС. Затова точно на тях най-много им пречат машините. Цели ромски махали на предните избори не излязоха да гласуват, защото не можаха да си продадат гласа.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом мислят за народ и справедливост трябва да има и за едните и за другите. Искаш хартия- ползваш хартиена бюлетина. Искаш машина-ползваш машина. Комисията брои. Тук е разковничето, комисията да е от грамотни и почтенни хора. А такива ли са ?
39
2
 
2
 
! Отговори
Гласуват с машини преди 1 година
И в ЕС гласуват с машини - изцяло в Белгия и частично - във Франция. Четете Wikipedia - Electronic voting by country.
38
2
 
7
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Само че в Европа няма ГЕРБ и ДПС да обикалят махалите и да купуват гласове!!!
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като смятат че има проблем или съмнение в машините да направят проверка и да се потвърди или отхвърли съмнението. Значи машините били проблем ама можело да продължи да се гласува с тях. Пълни клоуни са тия. Искат си хартията за да си правят схемите защото видяха че с машините няма да им мине номера.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, и личния преброител на ГPOБ се изходи по темата! Благодарение на този, 12 години тази партия "печелеше"!
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като гласуваш с хартия какво? Ни бюджет, камо ли правителство ще има?
34
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само на хартия както в Европа
33
1
 
12
 
! Отговори
Българина преди 1 година
в европа депутати не носят чували... и нямат 10 пр невалидни.....
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да припомня на ГЕРБерастите тук, че бабите и дядовците имат малко живот пред тях а младите и в трудоспособна възраст са тези които създават благата. Изгоните ли тях държавата затваря !Това което искат младите и способните е по важно !
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тази разлика че в европа се гласува и с машини, отделно обществото и законите не са същите като в европа за да спазват стриктно изборния кодекс !Отнемане на правата на всички е гласуването с бюлетини заради визокия брой невалидни и фалшифицирани !
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Европа купуват ли гласове и унищожават ли бюлетини като невалидни?
29
0
 
5
 
! Отговори
Математика на нощ преди 1 година
По-точно колегата има предвид да се гласува с тоалетна хартия
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Константинов каза ли поне едни вярно нещо?
27
0
 
12
 
! Отговори
A2 преди 1 година
Искат на хартия, да може неграмотните и полумаймуняците да гласуват с една дървена мярка (шаблон) - дето мерят къде да задраскат.И махнете двойното гражданство - или си българин или не.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ... гербаджията Константинов оправдава хартиената бюлетина, защото без нея основния им електорат - индийците от маалите няма как да гласуват с платения вот, поради своята неграмотност.