НОИ обяви как ще се отпуска еднократната помощ за отопление от 300 лв.

Ето кой може да се възползва от нея
23
НОИ обяви как ще се отпуска еднократната помощ за отопление от 300 лв.
Снимка: БГНЕС

От Националния осигурителен институт (НОИ) информираха за процедурата, по която ще се отпуска новата еднократна финансовата помощ за отопление в размер на 300 лв. , която беше гласувана от Министерския съвет в края на ноември.

Средствата ще се изплащат еднократно в периода от 12 декември 2022 г. до 23 декември 2022 г. съобразно начина, по който лицата получават и останалите социални плащания, уточниха от ведомството.

Помощта от 300 лв. ще се предоставя както следва на:

- Родители или осиновители, отглеждащи деца с трайни увреждания и получаващи месечни помощи;

- Семейства, които получават месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от починал родител;

- Семейства на близки и роднини, както и приемни семейства, получаващи месечна социална помощ за настаненото в семейството им дете;

- Ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали, подпомагани от Агенцията за социално подпомагане по Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите;

- Хора с увреждания с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, получаващи пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест или пък социална пенсия за инвалидност, на които е отпусната месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания;

- Лица и семейства, пострадали от пожари, наводнения и други природни бедствия през 2022 г., на които е отпусната еднократна помощ по реда на чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

За да се получи тази помощ, не е нужно да се подават заявления в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Средствата ще се изплащат служебно въз основа на списък, утвърден от директора на съответната дирекция „Социално подпомагане“, посочват от НОИ.

От института обръщат внимание, че новата помощ за отопление няма да се предоставя на лица и семейства, които за този отоплителен сезон вече са получили целева помощ за отопление от 623,55 лв. или еднократна финансова подкрепа за отопление за компенсиране на увеличените цени на енергоизточниците от 400 лв., както и на лица и семейства,  получили през 2022 г. еднократна помощ за задоволяване на инцидентно възникнала потребност.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Турхан Рамис преди 2 месеца
Е и как ще стане кой и как ще плати и аз съм пенсионер по болест, къде да търся и формация за тая публикация
17
1
 
1
 
! Отговори
Цвети преди 2 месеца
Защо пишете НОИ, те нямат общо с тези помощи???Помощите ще се изплащат от Агенция за социално подпомагане!
16
2
 
1
 
! Отговори
Жабчо преди 2 месеца
Vav Petrich samo na romi se otpuskat sociqlni pomoshti na nikoi drugi te sa sas predimstvo za da gi nasarchavat da ima poveche deca poveche pari nqma da rabotqt nqma da plashtat danaci i tok i kazvat zashto pak niq da plashtame tok i darva
15
0
 
0
 
! Отговори
gen10 преди 2 месеца
Там където има ,,соц" и колкото повече е той, толкова по-голяма е трагедията
14
0
 
0
 
! Отговори
Ради преди 2 месеца
Защо се подаряват пари без да са оправдани с фактура.Убави пари за цигари и алкохол, същото се отнася и за парите подарявани на учениците по 300 лева.
13
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 2 месеца
СТУДА РЕЖЕ КАТО НОЖ
12
0
 
0
 
! Отговори
НОИ преди 2 месеца
Оправи пенсиите и сега си разширява дейността. Целта на всичките тия Яксперти е хаос. Колкото по-голям хаос, толкова по-добре. НОИ-вън от системата.
11
1
 
0
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 месеца
Депутатите трябва да се замислят ?НОИ в превод е Национален Осигурителен Институт . Тоест Институция която разпределя Приходи и Разходи , по Формула . Как е Възможно НОИ да дава Помощи за Отопление ??? Тази Институция изплаща Пенсии и Болнични Отпуски .Тоест - с Това Решение НОИ става Социално Министерство , вместо да следи СТРИКТНО за Получени Осигуровки за Пенсия и Болест .
10
0
 
0
 
! Отговори
от `24 часа` преди 2 месеца
"Ако ви остават м/у 504 и 620 лв., след като платите отоплението, сте енергийно беден."
9
0
 
0
 
! Отговори
пешо рендето преди 2 месеца
Т.Е навършили 80 г. придружени с двамата родители!Няма такава *** политика като нашата!
8
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 2 месеца
Красимирчо, бъркаш институциите в страната. социалните помощи в тази страна се изплащат от Дирекции ,,Социално подпомагане" по настоящ адрес. Вземи малко и прочети, моето момче!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 4 - "За да се получи тази помощ, не е нужно да се подават заявления в дирекциите Социално подпомагане по настоящ адрес. Средствата ще се изплащат служебно въз основа на списък, утвърден от директора на съответната дирекция Социално подпомагане Ако беше прочел и статията ,а не само заглавието ,нямаше да пишеше тия глупости.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ларавел - Тия ли - "Ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали,Хора с увреждания с над 90 на сто,Лица и семейства, пострадали от пожари, наводнения и други природни бедствия " . са- мързеливи, неуки алкохолици и селски пръчки?!?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 1 Ларавел, толкова си прооост, че няма накъде повече. Къде в условията за тия 300 лева помощ пише, че ги дават на алкохолици, на мързеливци и на селски пръчки? Висококвалифициран си в някой склад да вдигаш касетки с мляко и консерви. Там си квалифициран!
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За 300 лева накараха хората да станат на маймунииии с висене по административни гишета с дни.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като ти гледам, с колко грешки пишеш, не искам да си представям, колко си висококвалифициран. Но, заплата може и да взимаш висока. В България няма връзка между едното и другото.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никак, как... В България сме.
1
1
 
2
 
! Отговори
Ларавел преди 2 месеца
Каква е логиката само бедните да взимат енергийни помощи? Значи аз съм се скъсал да уча, сега работя здраво, продължавайки да уча. Ще уча и работя докато пукна. Естествено, взимам голяма заплата и бонуси срещу висококвалифицираният си труд и поради това, аз ставам длъжен да издържан мързеливи, неуки алкохолици и селски пръчки?!? От къв зор?