В неремонтирани общежития: Студенти облепват прозорците с тиксо да не влиза сняг

Цената на тока за общежитията е скочила 3 пъти
8 дек 2022 09:26, Елка Василева
50

Студентите празнуват днес, но те се сблъскват с редица проблеми през последните месеци.

Един от тях е скокът в цената на тока за общежитията, който се е повишил 3 пъти.

Още по темата
"Ние поставихме няколко питания към Министерството на образованието, Министерството на енергетиката и омбудсмана. Три пъти повече заплащат студентите. Само в края на 2020 г. в сравнение с тази се е заплащало по 80 лв. на мегаватчас. В момента е 250 лв. на мегаватчас и това е с компенсацията от държавата. Ако я нямаше тази компенсация, със сигурност това щеше да е в пъти повече", заяви председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че са направили няколко искания към Министерството на енергетиката и трябва да има законови промени, като определят общежитията като битови потребители, защото там хората не се занимават с бизнеси и не печелят от това.

"Има решение. Трябва ректорите да бъдат активни, да направят своите запитвания и това ще бъде полезно, защото в момента наистина е сложна ситуацията", отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че има студенти, които плащат различна сметка за ток, защото има общежития, които не са ремонтирани от деня на построяването им. Те са с дървена дограма и студентите трябва да се отопляват в тях с печка, но когато включат своя уред, сметките им се покачват драстично.

"В момента на територията на държавата има 154 общежития. Близо 100 са в прилично състояние, защото през 2020 г. бяха отпуснати финансови средства от държавата, и остават 50. 50 хил. студенти живеят в общежития, които не са в добро състояние. Те в момента заплащат голяма сметка за ток, защото общежитията не са ремонтирани. Спасението е единствено да не влиза сняг в стаите и с тиксо да си облепиш прозореца", категоричен е Парушев.

Той обясни, че са поставили въпроса и пред министър Пеканов за отпускане на средства от Плана за възстановяване за студентски общежития.

"Преди 2 години, когато бяха отпуснати средства, бяха ремонтирани над 20 блока. Близо 10 хил. студенти в момента живеят в по-добри условия и няма разлика дали си в хотел или в това общежитие. Там наемът е малко по-скъп, но е много хубаво, защото всичко е ново", обясни Парушев.

Той коментира темата с украинските студенти, като каза, че са поставили няколко искания към всички ректори, за да могат да направят нещо положително за тях – например да не заплащат семестриални такси и общежития, както и да получават купони за изхранване.

"Обаче те взеха да злоупотребяват. В момента в една стая, където трябва да има двама украински студенти, живеят по 10-12 човека. Явно няма къде да отидат. Това са хора, които са възрастни и нямат нищо общо със студентската общност", посочи Парушев.

На днешния празник той заключи, че студентите се променят в положителна насока и смята, че студентството дава трамплин в живота. Гостът пожела на празнуващите да се забавляват разумно и отговорно, за да могат в следващия ден да поставят новото си начало.

Гледайте видеото с целия разговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правят се на каратисти и трошат врати и прозорци.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10-12 украинеца в стая някъде в студентски град направо пари давам да видя! Отваряш вратата все едно вътре е консерва. Тия за луди почнаха да ни мислят. То ние не сме били студенти и не знаем какви са стаите там.
37
0
 
6
 
! Отговори
Кол и вЪже преди 1 година
И да им ги направят като хората и всичко да е наред, тия "студенти" ще им наеВат мамито за 2-3 години и пак ще мязат на това, което са сега. Това е истината.
36
1
 
0
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Моля първата в България компактна атОмна бомба Путин да прати в Студентски град - Христо Ботев София. Студентите ще се изкефят. Иначе сериозно - мене един дзвер ме е нападал в 23 блок на УНСС. Димана се казваше и наистина ме беше страх. Аз, клетия софиянец, незапознат със света. Или по-скоро със селото.
35
3
 
6
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Да учиш висше в България трябва да си парче мазохист.Слаба подготовка и то често по специалности, за които няма търсене.Печатат се дипломи на поразия.
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
половината млади българи се пишат студенти , това е което разбрах от статията. На никой не му се ще да влезе в робовладелския строй който цари в трудовите отношения. Един познат загина на работата си , и шефчето се покри и едно съжалявам не каза , въпреки че инцидента можеше да няма фатален изход ако в нея фирма не шофираха 30 годишни камиони
33
0
 
2
 
! Отговори
Пълно с малоумници преди 1 година
До АнонименТъпунгер не смесвай нещата. То и сега на бригади пак се тъпчат на едно място много хора. Има си някъв заложен стандарт , който трябва да се спазва, иначе какъв е смисъла!?
32
0
 
10
 
! Отговори
аз преди 1 година
Че общежитията са зле е факт, но за този символичен наем...
31
4
 
6
 
! Отговори
сина преди 1 година
Урките така са се настървили, че несъзнателно са преминали руската граница и са на 60 километра от Москва. В града цари паника, започва масова евакуация към Сибир. Руската армия е в паническо и тактическо отстъпление в посока Омск. Байдън е предложил убежище на президента Путин в белия дом. Урките излязоха с декларация, че след превземането на Москва ще се насочат към Пекин. Двеста тридесет и пета украинска армия ще се отправи на запад да превземе Полша, Унгария, Чехия и Германя. Слава кокаине!
30
2
 
12
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 1 година
Построиш, ремонтираш блок и настаниш така наречените "студенти". Първи курс са като ураган, ядене , пиене и всичко което може да роди свободната мисъл но така е до януари, където случайно влезлите си отиват на село.За това в новите блокове се настаняват студенти 3,4 курс и магистри те знаят за какво са там и пазят. Лошото в цялата работа е, че тези от МПСС са хора които изобщо нямат представа какво става в общежитията, болшинството от тях са политически назначени. Говорят каквото им кажа
29
2
 
12
 
! Отговори
Дачо преди 1 година
Голяма работа...аз като студент спях с чехла до главата...*** се биеха с плъховете за трохичка хляб
28
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия работят от малки. Или във фирми на родители, от средното си образование получават професии. Откриват си фирми и работят, като продукта е за свет. ниво и се самоусъвършенстват. Тук учат до тридесет годишни и отвикват от трудови навици
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тиксо и ток нямат а за амфетки и дискотеки имат
26
3
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Колко чисто нови общежития може да се построят с 3те милярда които тиквата даде за 8 безполезни фърчоплана, които при един военен конфликт ще бъдат свалени за 2 дни. Справка войната в Украйна - самалетите там нямат решаваща роля.
25
3
 
14
 
! Отговори
Професор Иванов преди 1 година
На изпита всички с една дамаджана иначе късам
24
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На бригада в Гаврилово Сливенско,сме спали по 20човека,а КеееНеФа беше вън.Ей такъв купон беше и веселба ,че цял живот ще го помня.Тия са Лиги.
23
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да върнат казармата.Българинът съвсем се изнежи.Малко трудности каляват човека.Определено българката е по издръжлива на трудности докато българина все мрънка за нещо.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20. Друго си е Германия, но и толкова студенти нямат.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, Бялата Златка на какво се отоплява?
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 50-60лв. толкоз и това е много , дайте по 300евро като в Германия и ще бъдете сам в стая и всичко ще е наред. Някои стават студенти за да работят в София. и така карат 1-2г. докато си провалят обучението..