Всеки втори българи пази стария си телефон и лаптоп

Само 6% ги предават в пункт за рециклиране
Обновена: 9 дек 2022 22:17 | 9 дек 2022 22:00, Камелия Цветанова
24
Всеки втори българи пази стария си телефон и лаптоп
Снимка: Pixabay

През 2022 г. 52,5 на сто от българите пазят в домакинството си електронни устройства (мобилен телефон, смартфон, лаптоп, таблет и настолен компютър), които вече не използват, а 22,2 на сто ги продават или подаряват. В пункт за събиране и рециклиране на електронни отпадъци предават старите си устройства 6,2 на сто от хората, съобщи Националният статистически институт.

При покупка на мобилен телефон, смартфон, таблет или настолен компютър 13,7 на сто от хората смятат за важни екологични характеристики на устройството, като енергийна ефективност, възможност за удължаване на живота чрез покупка на допълнителна гаранция или екодизайн. За по-голямата част от потребителите (62 на сто), определяща е цената, а за 42,8 на сто са важни техническите характеристики (параметри на твърдия диск, скорост на процесора) на устройството.

През 2022 г. 87,3 на сто от домакинствата в България имат достъп до интернет в домовете си, което е с 3,8 процентни пункта повече в сравнение с предходната година.

79 на сто от хората на възраст между 16 и 74 навършени години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място, а 61,2 на сто се възползват от ресурсите на глобалната мрежа по няколко пъти на ден.

Потребителите най-често използват глобалната мрежа с цел комуникация, като 67,3 на сто посочват, че извършват телефонни или видео разговори по интернет (чрез приложения като Viber, WhatsApp, Skype, FaceTime, Messenger, Snapchat, Zoom, MS Teams, Webex), а 63,4 на сто участват в социални мрежи (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, TikTok и др.).

През последните 12 месеца 26,4 на сто от хората използват глобалната мрежа за взаимодействие с административни органи и публични институции. При използването на предлаганите онлайн услуги от административни органи и публични институции жените са по-активни от мъжете - съответно 28,5 и 24,2 на сто.

През 2022 г. 23,9 на сто от хората пазаруват онлайн за лични цели, като за петгодишен период относителният им дял се е увеличил почти два пъти. Най-много са пазаруващите онлайн в Североизточния и Югозападния район - съответно 31,1 и 29,1 на сто, а най-малко - в Северния централен район - 14,8 на сто. Най-активни при закупуването на стоки и услуги по интернет са хората с висше образование (42,7 на сто), както и хората във възрастовата група 25-34 години (39,8 на сто). Жените пазаруват онлайн повече от мъжете - съответно 26 на сто и 21,8 на сто. В челната тройка на най-пазаруваните по интернет стоки и услуги са: дрехи, обувки и аксесоари - 81,3 на сто, услуги, свързани с настаняване (от хотели, туристически агенции, туроператори или от частни лица) - 30,5 на сто, спортни стоки - 30,4 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: нси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива пунктове за рециклиране има май само в София.Е,ние от провинцията в София ли да ги носим?
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старите са по-хубави. Новите за нищо не стават, пълно *** - нямат изходи за интернет, и периферия. Всичко преди 2015 г. е в пъти по-добро, а в момента и по-евтино
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако паметта на устройството не презаписана 36 пъти с нули и единици то не го продавайте и не го давайте в пункт за рециклиране понеже има ваша информация която може да бъде въстановена. Има хора които са си правили голи снимки и после тези снимки със софтуер могат да се възстановят
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек и добре да живее, винаги има нужда от стар петнадесет годишен телефон и микровълнова фурна.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изтърва си човек новия телефон, чупи се екрана, отива на ремонт. 2-3 седмици в оторизиран сервиз се бави ремонта. Какво да ползва през това време? Много ясно, че ще извади стария телефон и ще се чуди, как някога е ползвал изобщо такъв бавен, бавен. хахах
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12 - Оче ползвам такива слушалки.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нищо не изхвърля, трупа старата си техника, парццалите пази за всеки случай. Сакън да не обеднее" Веднъж ме ограбиха - взеха минтелефона и лаптопа. Ако нямах резерву, щяха да ме върнат във втори клас. И кво? Заемат много място ... Колкото една голяма тетрадка. Аман от такива плювачи, като тебе
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6 - Има за 2-5 лева материал, ама ... Ти излиза 1 до почти толкова да гонизвлечеш.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уау .. Колко "полезна" тривиа.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старите трябва да се изкупуват а не да се дават за нищо. В по-старите модели има повече ценни метали тъй като се по-големи.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има доста злато в тях а нищо не дават при искупване.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за интернета не е за хвалене, не е много умно да се пулиш пред някакъв монитор по цял ден.
2
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът е един Андрешко. Нищо не изхвърля, трупа старата си техника, парццалите пази за всеки случай. Сакън да не обеднее. Това може да е някакъв инстинкт от турско, но е много тъжно и жалко.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако потрябват?