За първи път от 30 г.: Стотици посетиха Бузлуджа

От едноименната фондация върнаха живота в паметника
9 дек 2022 22:38, Йоана Цонева
77

Екипи от алпинисти почистиха металния покрив на Бузлуджа от опасни предмети и тоновете азбест, използвани при строителството. През годините от Фондация "Бузлуджа" с помощта на международни експерти стабилизираха и мозайките, които представляват най-голямото мозаечно пано в Европа. Така, с помощта на спечелени проекти от чужбина и България и много дарители, се стигна до деня, в който за първи път от години в Бузлуджа влязоха туристи.

Стотици хора посетиха монумента Бузлуджа за първи път от 30 години насам. От едноименната фондация представиха свършеното по обезопасяването на обекта, а очакванията са през следващата година сградата да приема и туристи.

"Наистина е сбъдната мечта и наистина е огромна радост за нас и за целия екип да можем отново да върнем да има живот в тази сграда, да може хората да научат какво е това място. Важно е, част от историята е, има интерес, така че е важно да го използваме и да можем да предоставим тази информация и възможност", каза арх. Дора Иванова пре Bulgaria ON AIR.

"Миналото по дефиниция не може да бъде винаги еднозначно, не може да бъде винаги консенсусно и тази сграда е символ на това, че миналото е различно, противоречащо, по някой път скандализиращо, травмиращо или пък носещо спомени, за някои добри, за други лоши, но така или иначе е минало", коментира Радослав Илиев.

Голяма част от посетителите се качиха на върха от носталгични чувства, други от любопитство, а трети за първи път.

"Не може да се ангажираме с конкретна дата, но след края на зимния сезон в най-кратък срок работим да бъде отворена сградата. За нас процесът е важен, ясно е, че следващата голяма стъпка е покривът, изграждането на прозорци, за което вече започваме да работим от сега", уточни арх. Дора Иванова.

Над 1 милион лева са инвестирани до този момент в безопасността на сградата и за запазване на мозайките в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вземете сменете това турско име бузлуджа бе не ви ли е срам?
15
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз стотици не виждам, 30 - по-може. Да се товарят на чинията и да излитат към Марс, заедно с партията си.
14
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от чий зор? Все едно да почистят бункера на Хитлер и да влачат там туристи. Това нещо е символ на най-ретроградната политика, която извършваше геноцид към българите, когато магазините бяха празни, стреляха по границата и принуждаваха хиляди българи да се пишат насила македонци. Това нещо е символ на насилието върху един народ. Такива като тези *** ходят да чистят и монумента на ч. армия в Борисовата градина.
13
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой може да ми обясни защо се трошат пари по тази съборетина ненужна ? Силно се надявам да не са държавни , всеки да харчи както намери за добре, но не съм съгласен и стотинка от мите данъци да отиват по комунистически издевателства
12
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предсмъртен комунистически напън. Пред лицето на смъртта почват да правят каквото си искат с държавата и хората
11
8
 
18
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Въртяха, сукаха, обясняваха как чинията привлича туристи (което не е лъжа) заради причудливата си форма и накрая вместо да направят нещо смислено започнали да възстановяват мозайките с партизани и комсомолци? Според вас чужденците ще дойдат на Бузлуджа заради въпросните мозайки или заради самата сграда и гледката?
10
7
 
7
 
! Отговори
Бг мен преди 1 година
Аржентина - мъжете и русофили биха холандците-гейовете българофоби и русофоби. Българските русофоби са животни.
9
7
 
10
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 1 година
Всички русофили да се натикат вътре и да отлитат за юпитер.
8
6
 
6
 
! Отговори
Шенген ли? преди 1 година
Къде? В територията под шмайзера в центъра на София или в паницата на комунистите съвсем близо до Шипка. Не сме народ, а ... !
7
9
 
19
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Както казваше един много уважаван наш професор-шестоъгълен петоху.ник,това е "паметника" на Бузлуджа.Символ на загиваща банда селянд.ри,докопали се до власт и оср.ли всичко по пътя си!
6
4
 
8
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
Давам 50 хиляди копейки да я купя. Това ще в новата ми база
5
12
 
16
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Престанете да рекламирате паметник на режим,който в нашата държава е официално признат за ПРЕСТЪПЕН.Смешно и жалко е!Имаме с много други неща да се хвалим по света,а не с тази празна чиния!
4
4
 
7
 
! Отговори
БКП Фанатик преди 1 година
Тая чиния не успяхме да я изстреляме в космоса, надявам се един дек кап. Джеймс Т. Кърк да я открие и да успее да я подкара.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почистили покрива и го махнали и така влиза повече вода и се руши сградата отвътре по-бързо. Сега като замръзне тая вода рушенето на сградата ще се ускори. Първата работа при такива дейности е да се направи покрив за да се спре разрушаването на вътрешната част, а те се занимавали с мозайки които са просто украшение и лесно се възстановява, но основите ако започнат да се рушат всичко ще пропадне.
2
4
 
5
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
Всеки ден съм там. Точа ножа за Байдън.
1
10
 
9
 
! Отговори
Край преди 1 година
А бе от комунарите пак остана нещо по тия земи ама от демократите ще останат само лакърдии.